Afectiuni ale aparatului genital feminin

| | Actualizat: 2011-09-28 14:12:32

Majoritatea femeilor se confrunta din cand in cand cu probleme vaginale asociate de regula cu tulburari ale ciclului menstrual, disconfort sexual, infectii, metode de contraceptie nepotrivite sau transformari survenite in urma sarcinii. Iata care sunt cele mai frecvente afectiuni ale aparatului genital feminin si cum le poti identifica la timp.

Anumite modificari ale secretiilor vaginului pot fi primul semn care iti indica o posibila afectiune genitala. La fel, un simptom precum urinarea frecventa, insotita de arsuri si disconfort, este un semnal de alarma important.

Afectiuni genitale comune

Medicii ginecologi trateaza in fiecare zi paciente care prezinta urmatoarele afectiuni genitale comune:

    * boli cu transmitere sexuala (clamidioza sau gonoreea);


    * infectii vaginale: candidoza vulvovaginala, vaginita bacteriana, herpesul genital, tricomoniaza;


    * infectii ale cervixului (cervicita).

Toate aceste boli provoaca scurgeri vaginale anormale si survin de regula in urma actelor sexuale neprotejate sau neigienice, reactii nefaste la medicamente sau spalaturi intravaginale necorespunzatoare.

Infectiile vaginale

Simptomele infectiilor vaginale sunt: secretiile care au o culoare nefireasca (gri, verde sa galbena) si prezinta un miros neplacut, iritatiile, mancarimile sau umflaturile la nivelul vaginului, senzatia de arsura la urinat si durerea ori sangerarile in timpul contactului sexual.
Daca banuiesti ca ai putea avea o infectie vaginala, trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

    * evita orice contact sexual sau interventie in zona pelvisului pana la controlul ginecologic; astfel, vei preveni raspandirea infectiei;


    * nu face spalaturi vaginale din proprie initiativa, intrucat vei impinge infectia catre uter si trompele uterine, declansand boala inflamatorie pelvina; in plus, vei dezechilibra nivelul bacteriilor bune de la nivelul vaginului.

Iritatii, basici, excrescente si umflaturi in zona vulvei

Exista mai multe afectiuni care se manifesta prin aceste simptome, iar una dintre cele mai frecvente este iritatia vaginala cauzata de folosirea sapunului nepotrivit in zona intima si indepartarea insuficienta a acestuia prin clatire sau cea declansata de purtarea hainelor prea stramte.

Orice modificare vizibila a tesutului aparatului genital te obliga sa vizitezi in cel mai scurt timp cabinetul ginecologic.

Tratamentul afectiunilor aparatului genital este determinat de medic in functie de natura si cauzele problemei, severitatea simptomelor si starea ta generala de sanatate.

Citeste si despre