Cancerul de san, de colon, de col uterin, fibromul, glaucomul, hipertensiunea arteriala sau osteoporoza sunt boli care fie ataca doar femeile, fie apar cu o preponderenta mai mare la sexul feminin. De aceea, este foarte important ca, periodic, sa iti faci timp si sa treci in revista cateva dintre cele mai importante analize pe care femeile trebuie sa le faca regulat. Iata care sunt cele mai importante pe care trebuie sa le ai in vedere!
Masurarea regulata a tensiunii arteriale
Verificarea constanta a tensiunii arteriale este foarte importanta pentru protejarea sanatatii si combaterea bolilor cardiovasculare, una dintre primele cauze ale mortalitatii la femei.
Chiar daca s-a considerat mult timp ca barbatii sunt mai predispusi sa sufere de hipertensiune arteriala, se pare ca femeile prezinta un risc mai crescut.
Ecografie mamara si mamografie
Cancerul la san este una dintre principalele cauze ale mortii printre femei. Este foarte important ca incepand cu varsta de 20 de ani sa incepi sa iti verifici sanatatea sanilor, cu ajutorul autopalparii, dar si al unor ecografii mamare, cam o data la 3 ani, daca nu exista antecedente famiale.
Dupa varsta de 40 de ani, medicul iti poate recomanda mamografia, un test ceva mai intruziv, de aceea nu este recomandat mai devreme, decat daca este nevoie.
Testul Babes Papanicolau
Testul Babes Papanicolau este o analiza pe care fiecare femeie ar trebui sa o faca anual, odata cu inceperea vietii sexuale, pentru prevenirea cancerului de col uterin sau cervical. Este foarte important ca acesta sa fie realizat cu regularitate si conform indicatiilor medicului ginecolog. Nu uita ca acest tip de cancer este curabil, dar doar daca este depistat la timp.
Testul Babes Papanicolau ar putea fi recomandat alaturi de alte teste ginecologice, ca de exemplu cel de secretie, din care se pot depista tot felul de infectii cu transmitere sexuala.
Testul pentru depistarea densitatii minerale osoase
Acest test depisteaza riscul pe care il ai sa suferi de osteoporoza, una dintre bolile care pandesc femeile, in special odata cu intrarea la menopauza.
Chiar si inainte de aceasta etapa importanta din viata unei femei, testarea densitatii minerale osoase este esentiala, mai ales daca ai un istoric familial cu cazuri de osteoporoza. Daca nu dai semne de simptome timpurii ale bolii, nu este nevoie de testare decat dupa intrarea la menopauza.
Colonoscopia
Colonoscopia este un test care depisteaza polipii de pe colon inainte ca acestia sa devina cancerigeni si unul dintre testele pe care orice femeie ar trebui sa le faca, in special dupa varsta de 50 de ani sau mai devreme, daca exista cazuri in familie.
Potrivit statisticilor, cancerul de colon este una dintre primele trei cauze ale decesului in randul femeilor, dupa cancerul de plamani sau de san.
Examen oftalmologic complet
Este esential ca, cel putin o data la 2-3 ani (daca nu ai probleme cu ochii), sa iti testezi sanatatea ochilor si in special sa masori tensiunea oculara, care poate indica si eventuale probleme cu glaucomul.
Glaucomul este o boala grava, care conduce la orbire. Efectul este ireversibil, de aceea, este mai bine ca boala sa fie prevenita, decat tratata.
Examen dermatologic
Cancerul de piele nu este mai comun la femei decat la barbati, dar este un pericol pe care orice femeie trebuie sa il tina deoparte prin efectuarea anuala, incepand cu varsta de 30 de ani, a unui examen dermatologic amanuntit.
Examenul cuprinde analizarea si observarea atenta a oricaror modificari ale pielii, din cap pana in picioare, in special a alunitelor si determinarea aparitiei altora. In cazul in care suspecteaza ceva in neregula, va trece la realizarea unor testari mai avansate si scanari computerizate ale zonelor, pentru o diagnosticare mai precisa.
Tu iti faci periodic toate analizele? Care sunt testele pe care le faci constant si pe care nu le ratezi in niciun an? Mai stii si altele? Impartaseste-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!