Arsurile la stomac afecteaza aproximativ 20% din populatia lumii, cel putin o data pe saptamana. Ele sunt descrise drept o „durere vie”, situata sub stern sau in capul pieptului. Aceasta durere are tendinta sa se intensifice atunci cand te intinzi in pat sau iti inclini pozitia corpului. Arsurile de stomac frecvente nu trebuie neglijate. Netratate, ele pot cauza leziuni pe esofag care degenereaza in timp in gastrita, ulcer si in uneori cancer.
Arsurile la stomac, o afectiune care nu tine cont de varsta
Arsurile la stomac apar atunci cand sucul gastric urca din stomac in esofag, cauzand iritarea acestuia. Esofagul este canalul care permite mancarii sa treaca din cavitatea bucala in stomac. Intre esofag si stomac exista un dispozitiv de inchidere, numit sfincter esofagian inferior, cu rol extrem de important in procesul digestiei. Cand ingerezi alimente, sfinterul se relaxeaza pentru a permite mancarii sa treaza din esofag in stomac, dupa care se contracta la loc, pentru a prevenirii urmarea sucurilor acide din stomac in esofag. Daca sfincterul esofagian inferior nu se inchide la timp sau complet, apar acele arsuri neplacute pe care le resimti in capul pieptului.
In mod normal, peretele esofagului intra in contact permanent cu acidul si pepsina care compun sucul gastric, la intervale mici de timp, esofagul dispunand de capacitatea de a neutraliza acidul. Exista insa si exceptii, cand acidul gastric ramane in esofag mai mult timp decat este normal, cauzand leziuni sau ulceratii ale peretelui esofagian. Acest lucru se intampla daca suferi de boala de reflux esofagian si nu urmezi un tratament corespunzator, care sa previna aparitia acestor leziuni.
Boala de refluxul gastroesofagian apare la orice varsta, inclusiv la bebelusi. Cu cat sugarul este mai mic, cu atat complicatiile acestei afectiuni sunt mai grave. Un nou-nascut, de exemplu, nu poate voma, asa ca lichidul din stomacul micutului ajunge mai intai in esofag si apoi la nivelul traheei, putand determina astm bronsic, pneumonie si, in cazuri grave, sindromul mortii subite a sugarului.
Refluxul gastroesofagian reprezinta cauza cea mai frecventa a varsaturi in copilarie. Bebelusii si copiii mici, care varsa frecvent, au probleme legate de luarea in greutate si nu pot creste normal. Arsurile la stomac pot cauza micilor inflamatii ale esofagului sau ulceratiile dureroase, care pot sangera si pot duce la anemie (scaderea hemoglobinei din sange).
Cauzele arsurilor la stomac
Statisticile arata ca aproximativ 90% din populatie sufera de arsuri la stomac, in anumite momente din viata. Cauzele care duc la aparitia unor astfel de simptome sunt diverse, si pot avea legatura fie cu anumite excese, fie cu modificarile hormonale care au loc in perioada sarcinii.
1. Alimentele grase si prajite
Mancarurile bogate in grasimi, prajelile, alimentele piperate sau mentolate, ciocolata sau cafeaua consumate in exces pot cauza o proasta functionare a sfincterului esofagian interior. Totodata, exista medicamente folosite pentru tratarea diverselor afectiuni care pot slabi dispozitivul de inchidere dintre esofag si stomac. Obezitatea este si ea un factor de risc in ceea ce priveste aparitia refluxului gastroesofagian.
2. Fumatul
Fumatul diminueaza secretia de saliva, al carui rol, printre altele, este de neutraliza acidului gastric care ajunge in esofag. Nicotina din tigari, pe de alta parte, are o influenta asupra dispozitivului de inchidere situat intre esofag si stomac.
3. Consumul de alcool
Alcoolul ajuta la cresterea cantitatii de suc gastric, secretate de stomac. Prin urmare, daca ai arsuri dupa ce ai consumat alcool, este bine sa eviti acest tip de bautura.
4. Sarcina
Multe femeile insarcinate sufera de arsuri la stomac, mai ales in ultimul trimestru de sarcina. Conform specialistii, o parte din vina o are progesteronul, hormonul care este secretat in cantitati mari pe perioada sarcini pentru a preveni desprinderea placentei de peretele uterin. Progesteronul incetineste totodata procesul de digestie, fapt ce explica de ce, in aceasta perioada, sistemul digestiv functioneaza mai greu. Ca urmare a “lenevirii” digestiei, presiunea din abdomen creste, iar sucul gastric tinde sa urce in esofag.
Exista un mit in ceea ce priveste femeile insarcinate care au arsuri in ultimul trimestru de sarcina. Se spune desre arsuri ca sunt cauzate de aparitiei parului la bebelus. Recent, cercetatorii americani au confirmat ca gravidele care au acuzat arsuri la stomac au nascut bebelusi cu par, in timp ce femeile insarcinate care nu s-au confruntat cu astfel de simptome au adus pe lume bebelusi cu foarte putin par sau chiar deloc.
5. Stresul psihologic
Stresul poate cauza arsuri de stomac pe timpul noptii, atunci cand cantitatea de saliva se diminueaza. Un studiu recent dezvaluie ca 58% dinte cei care sufera frecvent de arsurilor de stomac au un stil de viata agitat. Alti 52% sustin ca modul de lucru stresant le-ar inrautati simptomele.
Oameni de stiinta nu au stabilit inca o legatura directa intre stres si arsurile la stomac. Ceea ce se stie cu certitudine este ca stresul poate distruge modul normal de viata, cauzand o alimentatie dezechilibrata si un consum exagerat de cafea sau alcool. Stresul este responsabil si de senzatia de stomac gol, ceea ce poate creste probabilitatea aparitiei refluxului gastroesofagian.
Boala de reflux refluxul gastroesofagian
Putem vorbi despre aceasta afectiune atunci cand suferi de arsurile la stomac intense, de cel putin doua ori pe saptamana. Pe langa arsuri, apar si alte simptome:
- gust amar si acidulat in gura;
- stare de voma cand mananci sau bei;
- dureri in piept, mai ales seara, cand te intinzi in pat;
- tuse, respiratie ingreunata, raguseala si dureri in gat.
Daca suferi de arsuri la stomac in fiecare saptamana, programeaza-te pentru un consult gastroenterologic. Medicul va confirma daca suferi de boala de reflux gastroesofagian, dupa ce va trece in revista toata simptomele, frecventa lor si rezultatul testului de endoscopie. Endoscopia este o investigatie invaziva, destul de neplacuta, care consta in introducerea unui tub in esofag pentru a studia peretele acestuia. In boala de reflux gastroesofagian, leziunile pe esogaf sunt frecvetne iar medocul are nevoie sa stie cat de intinse sunt si cat de severe. Doar examenul endoscopic poate releva exista yunor astfel de leziuni, precum si gravitatea lor.
Iritarea peretelui esofagului poata denumirea de esofagita si reprezinta o complicatie a bolii de reflux esofagian. Leziunile duc in timp la aparitia cicatricilor si, ulterior, a stenoze (ingustarea unui canal sau orificiu din organism in urma unei cicatrizari, inflamatii, tumori etc). Stenozele pot ingreuna procesul de inghitire a mancarii, ceea ce constituie o problema medicala serioasa.
O alta complicatie a bolii de reflux esofagian netrata o reprezinta modificarea aspectului celulelor esofagului. Aceasta modificare poate duce la aparitia unei forma grave de ulcer, cunoscut sub numele de ulcerul lui Barrett sau esofagul Barrett. Aceasta afectiune este responsabila de modificari precanceroase ale esofagului, de unde si riscul marit de cancer de esofag.
Sfaturi pentru a scapa de arsurile la stomac
Mesteca incet, pentru a stimula digestia si a-i da timp suficient stomacului sa proceseze mancarea. Orienteaza spre alimentele bogate in proteine, cum ar fi carnea slaba, pestele, laptele degresat sau branza de vaci. Evita prajelile, ceapa, chiar si in forma crude, carnea grasa, ciocolata si menta.
Fa miscare dupa masa. O plimbare de 30 de minute este binevenita.
Serveste cina cu nimim 2 ore inainte de culcare. Dormi pe o perna usor ridicata. Mai multe studii de specialitate au demostrat ca ridicarea capului patului cu 15-20 cm (de exemplu, cu ajutorul unui prosop rulat plasat sub saltea) ajuta la reducerea semnificativa a arsurilor la stomac, aparute pe timpul noptii.
Trateaza simptomele usoare cu antiacide. Daca arsurile sunt frecvente, mergi la gastroenterolog. Nu lua medicamente dupa ureche, inainte de a sti exact cat de avansata este boala de reflux esofagian.
Daca arsurile la stomac sunt asociate cu respiratie suieratoare, tuse, stari de greata sau varsaturi, consulta de urgenta medicul.
Tu ce solutii adopti pentru a-ti potoli arsurile la stomac?