Astenia de vara

| | Actualizat: 2017-06-05 13:25:37

Astenia de sezon este un ansamblu de stari si senzatii pe care le resimti atunci cand treci de la un sezon la altul. Principalul tip de astenie este cel de primavara. Insa nici vara nu se lasa mai prejos si aduce cateva caracteristici care atrag schimbari bruste de dispozitie, tristete si stari apatice, poate chiar depresii si sinucideri. Iata cum supravietuiesti!

Care sunt cauzele si cum se manifesta astenia de vara?

Astenia apare atunci cand echilibrul functionarii organismului este dat peste cap. Corpul tau se obisnuieste o perioada lunga (a unui sezon) cu un anumit grad de luminozitate, de temperatura si de ore de somn. Odata cu trecerea la alt sezon ritmul circadian sau ceasul biologic este usor dezechilibrat, iar organismul reactioneaza.

Pe masura ce patrundem mai mult in sezonul de vara ne confruntam cu mai putine ore de somn, mai multa luminozitate, temperaturi caniculare, stari de agitatie si apetit alimentar scazut. Este reversul asteniei de iarna, in care dormi mai mult, mananci mai mult si esti mai sedentar. Aceste schimbari periodice conduc la o stare de iritabilitate si agitatie.

Medicii sustin ca printre alte cauze ale asteniei de vara se numara in special caldura si umiditatea.

Persoanele care sufera de acest tip de alergie sunt letargice si le auzi mereu zicand "nu am chef de nimic". Sunt greu de urnit in activitati si parca nu se pot mobiliza sa inceapa o activitate, oricat de placuta ar fi.

Pericolul asteniei de vara

Astenia de vara este foarte rara. Afecteaza mai putin de 1% din populatie si este considerata cel mai rar tip de astenie, alaturi de cel de iarna care afecteaza doar 5% din populatie. Pe cat este de rara, pe atat este de severa, spun specialistii.

Exista riscul sa suferi de o depresie profunda cu pericol mare de suicid. Suicidul pare sa fie mai frecvent printre persoanele depresive si agitate (cum se manifesta in astenia de vara) decat printre cele depresive, dar letargice (specifice asteniei de iarna).

Astenia de vara interfereaza cu activitatile cotidiene ale celor care sufera de ea. Apare o depreciere si scadere a calitatii vietii cauzate de simptomele incomode.

O alta problema este insomnia. Lipsa somnului poate afecta serios sanatatea si poate conduce la forme severe de depresie. Starea de somnolenta si lipsa de odihna conduc la iritabilitate, epuizare fizica si psihica. In cazuri foarte grave apare cedarea functiilor anumitor organe, iar viata este pusa in pericol.

Cum te protejezi de astenia de vara?

In general simptomele sunt usoare sau moderate si nu sunt necesare masuri radicale. Insa daca observi ca nu suporti foarte bine temperatura, lumina si umiditatea de afara este mai bine sa ramai cat poti de mult in locatii inchise si racoroase.

De asemenea, intunecarea camerei poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Asadar, trage jaluzelele sau pune o patura la geamuri pentru a evita lumina puternica. Cei care sufera de astenie de vara sustin ca resimt lumina puternica de afara ca si cum ar fi impunsi cu un cutit.

Da drumul la aer conditionat. Este important ca locatia sa fie racoroasa, dar nu exagera cu temperaturi foarte scazute pentru ca apare un alt disconfort neplacut: cel termic cauzat de diferenta dintre temperatura de afara si cea din casa. Medicii recomanda si un umidificator de camera pentru a-ti asigura confortul necesar din acest punct de vedere.

Specialistii sustin ca simptomele pot fi ameliorate si cu dusuri reci sau inot. Poarta ochelari de soare cand iesi afara si imbraca-te cat mai lejer. Cu cat iei mai multe masuri pentru a te simti confortabil si racoros, cu atat simptomele vor mai mai putin deranjante. Imbraca-te lejer, in culori deshise si poarta palarie pentru a te proteja de razele soarelui.

Ei spun ca trezirea de dimineata, in zorii zilei si expunerea organismului la primele ore ale diminetii ajuta la "calirea" lui si la reglarea ceasului biologic al organismului dupa noul program de vara.

Daca observi ca nu poti face fata schimbarilor din noul sezon si ca iti afecteaza viata poti apela si la ajutorul unui psiholog. Acesta te poate ajuta sa depasesti mai usor astenia. Exista riscul si ca starea ta sa aiba o alta cauza in afara asteniei, de aceea este bine sa faci mai multe investigatii.

Citeste si despre