Cat esti de expus riscului de boli cardiovasculare?

| | Actualizat: 2017-11-02 00:00:00

Sanatatea inimii si aparitia bolilor cardiovasculare sunt direct influentate de stilul de viata al fiecaruia dintre noi. Sedentarismul, alimentatia prea bogata in grasimi, fumatul si consumul excesiv de cofeina, stresul si inaintarea in varsta influenteaza bunul mers al sistemului circulator. Tu stii cum poti controla sau modifica factorii care maresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare?

Factorii care determina aparitia bolilor cardiovasculare se impart in trei categorii:

Stilul de viata

Sedentarismul - poti impiedica declansarea hipertensiunii arteriale prin exercitii fizice zilnice moderate. Efortul fizic ajuta la reglarea nivelului colesterolului, tensiunii arteriale si tine sub control obezitatea si diabetul.

Fumatul - dupa cum a fost demonstrat, fumatorii sunt de doua ori mai predispusi atacurilor de inima decat nefumatorii. Monoxidul de carbon si nicotina continute de tigari reduc cantitatea de oxigen din sange, ingroasa peretii vaselor sanguine si favorizeaza formarea cheagurilor de sange.

Consumul de alcool in exces - alcoolul in cantitati considerabile mareste tensiunea arteriala, creste incidenta insuficientei cardiace si chiar a infarctului miocardic.

Alimentatia prea bogata in grasimi saturate si colesterol - se stie ca grasimile in exces sunt periculoase pentru sanatate, insa nici eliminarea acestora din alimentatie nu este indicata. Este de preferat sa mentii un echilibru in ceea ce priveste dieta zilnica si sa citesti cu atentie etichetele produselor consumate.

Stresul - stresul resimtit pe o perioada mai lunga de timp poate cauza o serie de dezechilibre ce determina aparitia bolilor cardiovasculare. In primul rand incearca sa constientizezi existenta stresului si gaseste modalitati sanatoase de a ii tine piept, incearca sa nu recurgi la fumat, mancat sau consum de alcool in exces.

Factori de risc modificabili

Hipertensiunea arteriala - aceasta se mareste odata cu inaintarea in varsta, cand atat inima cat si arterele au o predispozitie catre accidentele vasculare. O presiune ridicata a sangelui favorizeaza aparitia preinfarctului, a accidentelor vasculare cerebrale sau a aterosclerozei.

Pentru mentinerea starii de sanatate in parametri normali este recomandat sa ai o dieta echilibrata, sa practici sport si sa eviti sarea in alimentatie.

Diabetul - principalii vinovati pentru declansarea diabetului sunt excesul ponderal si sedentarismul. Diabetul favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale si a accidentelor vasculare.

Sta in puterea ta sa optezi pentru o alimentatie echilibrata astfel incat sa tii greutatea sub control, sa faci sport si sa urmezi un tratament medicamentos pentru a reduce factorii de risc.

Colesterolul prost (LDL) crescut, colesterolul bun (HDL) scazut, colesterolul plasmatic total crescut - o dieta echilibrata, mai saraca in grasimile continute de preparatele de tip junk food, consumul de alimente neprocesate (fructe si legume, carne slaba, peste), toate favorizeaza reglarea colesterolului pentru a lucra impreuna cu organismul si nu in defavoarea lui.

Trigliceridele plasmatice crescute - acestea sunt in stransa legatura cu nivelul glicemiei din organism. Persoanele diabetice sau obeze au un nivel crescut de trigliceride in organism. Numarul acestora poate fi tinut sub control doar prin scadere in greutate si exercitii fizice.

Obezitatea - persoanele supraponderale sunt mai predispuse problemelor de sanatate precum hipertensiune arteriala, diabet, boli coronariene sau hipercolesterolemie. Orice mica pierdere in greutate ajuta la reglarea nivelului colesterolului total si la scaderea tensiunii arteriale.

Factori de risc nemodificabili

Varsta - odata cu inaintarea in varsta creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Sexul - barbatii sunt mai predispusi decat femeile la aparitia bolilor cardiovasculare.

Boli cardiovasculare la rude de gradul I (parinti, frati, surori) la varste tinere - ereditatea joaca un rol foarte important si din pacate nu este controlabila in niciun fel, dar daca stii ca exista o predispozitie, vei sti ca trebuie sa iti iei niste masuri de siguranta din timp.

Majoritatea factorilor de risc asociati bolilor cardiovasculare pot fi modificati si tinuti sub control. Tine cont de faptul ca asocierea mai multor factori de risc creste probabilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare si adopta un stil de viata echilibrat.

Citeste si despre