Cum afecteaza menopauza creierul si memoria unei femei

| | Actualizat: 2024-07-14 08:10:00

In timpul menopauzei, corpul unei femei sufera modificari fizice, dar si psihologice si emotionale (confuzie mentala, schimbari de dispozitie). In ceea ce le priveste pe acestea din urma, timp indelungat, unii medici le-au sugerat femeilor ca "totul este in capul lor".

Acum, noi cercetari asupra creierului arata ca aveau dreptate, dar nu pentru ca femeile isi imagineaza. De fapt, creierul lor se schimba odata cu aceasta etapa a vietii, iar acest lucru are un impact asupra comportamentului lor, in special asupra memoriei si a altor aspecte ale menopauzei.

 

Menopauza modifica creierul

Studiile imagistice ale creierului femeilor inainte, in timpul si dupa menopauza releva schimbari fizice dramatice in structura, conectivitate si metabolism energetic.

Potrivit Lisei Mosconi, neurolog si profesor asociat de neurologie si radiologie la Weill Cornell Medicine din New York si autoare a cartii "The Menopause Brain" (Creierul menopauzei), aceste schimbari nu sunt vizibile doar in scanari, ci pot fi simtite si de multe femei. Inainte, in timpul si dupa menopauza, au loc schimbari fizice dramatice in structura, conectivitatea si metabolismul energetic al creierului.

 

Ce spune neurostiinta despre aceasta perioada

Potrivit neurostiintei, "menopauza afecteaza creierul", dar ea clarifica: "Nu suntem nebune. Nu ne vom pierde mintile". In cercetarile lor, Mosconi si colegii ei au imaginat creierele femeilor si au constatat ca volumul de materie cenusie este redus in zonele creierului implicate in atentie, concentrare, limbaj si memorie. Pe de alta parte, exista si modificari ale conectivitatii. Aceasta inseamna ca unele zone implicate in functiile reproductive devin mai putin conectate, in timp ce alte regiuni devin mai conectate.

 

In plus, explica Mosconi, exista scaderi ale nivelurilor de energie ale creierului, ceea ce inseamna ca creierul extrage glucoza din fluxul sanguin si nu o arde la fel de repede sau, poate, la fel de eficient ca inainte. Desi sunt necesare mai multe cercetari, unele dintre aceste schimbari pot ajuta la explicarea unora dintre simptomele menopauzei.

 

Modificari ale memoriei in timpul menopauzei

Multe femei declara ca se confrunta cu ceata mentala in timpul menopauzei - lapsusuri cognitive caracterizate prin uitare. Pauline Maki, profesor si director al programului de cercetare privind sanatatea mintala a femeilor de la Universitatea Illinois din Chicago, explica faptul ca capacitatea femeilor de a invata si de a-si aminti materiale verbale scade, in medie, in timpul menopauzei.

Dincolo de schimbarile din creier, scaderea nivelului de hormoni poate explica si de ce unele persoane se confrunta cu probleme de memorie. Dar, in mod interesant, bufeurile pot fi un indicator mai bun decat nivelurile de estrogen pentru a determina cine va avea aceste probleme cognitive. Potrivit lui Maki, "ceea ce am constatat este ca, cu cat femeile au mai multe bufeuri, cu atat memoria lor este mai proasta". In legatura cu aceasta, primele cercetari sugereaza ca performanta memoriei se recupereaza atunci cand bufeurile sunt tratate.

 

Cum sa faci fata tuturor acestor schimbari si sa ai grija de creierul tau

Nu este vorba de a ignora sau de a minimaliza disconfortul cauzat de toate aceste schimbari, ci dimpotriva; de a-l recunoaste, accepta si valida, deoarece negarea realitatii face dificila punerea in aplicare a strategiilor care pot ajuta. Despre ce strategii este vorba?

 

Inainte de toate, schimbari ale stilului de viata chiar inainte de aparitia primelor simptome ale menopauzei. Acestea includ mentinerea sanatatii creierului printr-o dieta sanatoasa si echilibrata, un somn suficient, exercitii fizice (antrenamentul de forta este adesea foarte bun), ingrijirea vietii sociale, gestionarea stresului si dezvoltarea inteligentei emotionale pentru a intelege si a-si regla emotiile.

 

Si, mai presus de toate, evita obiceiurile toxice precum fumatul sau consumul de alcool; de fapt, conform unui studiu, fumatul excesiv, de exemplu, poate declansa menopauza precoce. In plus, este important sa poti solicita ajutor psihologic daca este necesar. Un studiu a constatat ca terapia cognitiv-comportamentala, de exemplu, poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile.

 

Pe de alta parte, exista optiuni medicale care reduc simptomele menopauzei, care ar trebui sa fie intotdeauna prescrise de o echipa medicala, cum ar fi terapia hormonala, intotdeauna adaptata si personalizata pentru fiecare caz in parte.

 

Intr-o declaratie din 2023, North American Menopause Society a descris terapia hormonala drept "cel mai eficient tratament" pentru simptomele vasomotorii, cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne. Cu toate acestea, nu este neaparat cea mai buna optiune pentru toata lumea, de unde si importanta personalizarii fiecarui tratament.

 

https://www.bebesymas.com/noticias/asi-impacta-menopausia-cerebro-memoria-como-afrontar-cambios-sufrir

Citeste si despre