Otravirea cu mancare sau intoxicatia alimentara este o problema de sanatate frecventa, extrem de neplacuta si, cateodata, cu potential letal. Persoanele infectate cu bacteriile preluate din alimente alterate sau contaminate pot avea simptome intense imediat sau cu o intarziere de pana la 48 de ore de la imbolnavire. Iata cum poti sa previi otravirea cu mancare la tine acasa!
In functie de tipul infectiei, o astfel de afectiune poate reprezenta o amenintare pentru viata. Crampele, varsaturile si diareea sunt simptome ale toxiinfectiei alimentare, cauzata de parazitii introdusi in organism prin ingerare.
Mai mult, este posibil sa nu stii ce se petrece cu tine sau cu cei dragi chiar si 2 zile la rand, perioada in care simptomele pot intarzia sa se manifeste. Bacteriile din alimente isi dubleaza umarul la fiecare 20 de minute daca stau intr-un mediu placut, la temperatura camerei. Copiii sunt cei mai vulnerabili otravirii cu mancare.
Sursele comune ale bacteriilor
Cu toate ca nu le poti vedea, mirosi sau gusta, milioane de bacterii te inconjoara zilnic. Majoritatea dintre ele este inofensiva, insa exista si specii care au un efect distrugator asupra sistemului digestiv (E. Coli, salmonella, listeria).
Tipurile de paraziti de care este esential sa te feresti traiesc in carnea cruda, carnea de pasare domestica, peste, oua si lactate nepasteurizate. Bacteriile mai pot ajunge in meniul zilnic direct de pe mainile tale, astfel ca igiena prealabila manevrarii alimentelor este esentiala.
Organismele de acest fel se mai pot regasi pe suprafetele din bucatarie. Spala cu grija orice material care intra in contact cu carnea cruda sau ouale proaspete inainte sa il refolosesti. Nu uita sa dezinfectezi prosoapele in apa clocotita si sa schimbi buretele de vase la cateva saptamani.
O temperatura de 70 de grade Celsius omoara o buna parte din bacterii, insa o carne lasata timp de 2 ore intr-un mediu caldut ar putea ramane contaminata cu toxine rezistente la fierbere.
Prevenirea otravirii cu mancare
- asigura-te ca orice produs alimentar (in special cele enumerate mai sus) este foarte bine gatit inainte de consum; poti verifica temperatura de fierbere cu un termometru;
- alege si prepara cu atentie pestele si scoicile: trebuie sa fie proaspete si bine gatite;
- la restaurant, nu accepta sa fii servita cu mancare semi-cruda: solicita o noua portie, intr-o alta farfurie curata;
- nu lasa ouale, carnea, fructele de mare si lactatele la temperatura camerei mai mult de o jumatate de ora; refrigereaza prompt resturile si mancarea pregatita anterior;
- dezinfecteaza frecvent suprafetele si ustensilele bucatariei si renunta la tocatorul din lemn, dificil de curatat in totalitate;
- nu consuma carne recongelata de mai multe ori la rand: poate contine multe bacterii periculoase;
- spala legumele si fructele proaspete in bai de apa, lasandu-le cateva minute sa stea intr-un bol; simpla expunere la jetul chiuvetei nu este suficienta;
- evita orice aliment nepasteurizat: branza, lapte, iaurt, smantana sau sucuri naturale;
- daca ai simptomele unei tulburari digestive (greata, diaree etc) nu te ocupa tu de gatit pentru familie (in special copii sau batrani); ai putea transmite bacteriile celorlalti;
- informeaza-te asupra conservarii corecte a bulionului, muraturilor, gemului si compotului;
- spala-te pe maini frecvent, in special daca intri in contact cu animale; orice vietuitoare domestica ar trebui sa aiba accesul interzis in bucatarie;