Cum supravietuim alergiilor de primavara?

| | Actualizat: 2016-03-31 11:09:15

Primavara, de la flori, buruieni si pana la polenul din iarba sau copaci, totul in jur incepe sa devina o sursa de alergie pentru cele mai sensibile dintre voi, dar si pentru copiii cu predispozitie la ele. Asta inseamna ca stranutul, rinoreea, cohii rosii si inlacrimati si alte astfel de simptome incomode isi fac loc usor in viata voatra. Cum le facem fata?


Afla la ce esti alergica!

In primul rand trebuie sa afli la ce esti alergica pentru a sti de ce anume sa te feresti mai mult! Exista teste pentru depistarea alergiilor care se fac la mefic, sunt rapide si nu foarte costisitoare.

Controleaza alergiile cu medicamente!


Exista mai multe metode de mentinere in frau a simptomelor alergiilor, dar nu s-a descoperit un tratament care sa le vindece complet.

Foloseste picaturile saline pentru decongestionarea nasului. E de prefereat sa apelezi la solutii naturale si sa eviti picaturile cu substante medicamentoase, care pot da dependenta. Daca esti nevoita sa le folosesti, respecta indicatiile prospectului.

Poti apela si la antihistaminice (Claritin, Zyrtec) daca simptomele sunt severe si extrem de deranjante. Desi au existat zvonuri ca si acestea ar da dependenta, medicii sustin ca nu este adevarat. Dar sunt de parere ca folosirea lor in exces scade efciienta, pentru ca organismul se obisnuieste cu ele. In cazul copiilor, vorbeste cu pediatrul inainte de a-i administra orice medicament.

Alege bomboane de supt speciale cu substante emoliente pentru calmarea iritatiei gatului si picaturi de ochi pentru senzatia de mancarime, roseata si lacrimare.

Si injectiile cu cortizon pot fi utile in tratarea alergiilor de sezon. Insa acestea atrag consecinte nu tocmai placute – scaderea imunitatii, decalcifiere, ingrasare - de aceea medicii le evita.

Se zvoneste ca ar putea aparea o noua tehnica numita terapie sublinguala, in care medicul pune picaturi sub limba si are rol de desensibilizare a organismului. Insa inca nu este lansata oficial.

Cum te poti feri de alergii in sezonul de primavara?

In primul rand, trebuie sa indepartezi factorul responsabil de declansarea ei din preajma ta.

Tine ferestrele inchise la orele de varf in care polenul se regaseste pregnant in aer daca daca esti alergica la el sau la alti alergeni purtati pe cale aeriana.

Dupa ce vii de afara, fa rapid un dus pentru a indeparta particulele alergene: spori, polen etc.

Spala si hainele cu care ai iesit afara, pentru ca alergenii se depun pe acestea si daca le bagi in sifonier, vei "contamina" si celelalte haine.

Spala lenjeria de pat si pijamalutele cat poti de des.

Evita sa mergi la tara sau in locuri care mustesc in polen sau alti alergeni de sezon si alege mai degraba marea ca destinatie de vacanta, daca este cazul.

Metode naturiste pentru tratarea alergiillor de primavara

Daca esti adepta tratamentelor facute in casa sau a metodelor alternative atunci afla ca exista variante:

  • picaturi de nas facute in casa (solutii saline);
  • acupunctura;
  • heomeopatia.

Cum te poti bucura de iesirile in aer liber daca esti alergica?


Unele tratamente pentru tratarea alergiilor de primavara incep cu 15 zile inainte de inceperea sezonului si dureaza pana la 2-3 luni. Medicul iti pate spune daca esti unul dintre cazurile care necesita acest tip de tratatie.

Pentru a te bucura de plimbari fara a avea crize alergice este indicat sa iei un antihistaminic cu aproximativ jumatate de ora inainte de a iesi afara, pentru a le preveni. Acesta ajuta si la ameliorarea simptomelor.

Totusi, este indicat sa ai dupa tine punguta cu toate remediile necesare impotrva simptomelor.

Citeste si despre