Cum tratezi corect ranile

| | Actualizat: 2017-04-06 10:46:07

Fiecare mamica trebuie sa faca fata cu brio ranilor capatate de micutul neastamparat, dornic sa descopere lumea. Pentru ca orice plaga banala poate dezvolta complicatii daca tegumentului nu i se aplica un tratament corespunzator, afla cum tratezi corect ranile pentru a preintampina eventuale neplaceri ulterioare.

De-a lungul timpului, ai auzit cu siguranta diferite recomandari pentru dezinfectarea leziunilor adanci sau mai putin adanci. Informatiile pe care le-ai primit ar putea sa fie invalide, te avertizeaza specialistii. Iata ce trebuie sa stii despre rani si tratarea lor in conditii optime.

Sursa foto: HealthHub.sg

Curatarea ranii

Folosirea peroxidului de hidrogen (apa oxigenata), iodului sau a alcoolului pentru curatarea unei plagi deschise poate dauna mai degraba tesutului, provocand o vindecare mai lenta. Cea mai sigura metoda este sa igienizezi o rana superficiala cu apa si sapun, timp de cinci minute. In acest fel, vei indeparta mizeria si bacteriile fara sa supui tegumentul unei agresiuni suplimentare.

Ranile mai adanci, sangerande, necesita in mod obligatoriu interventia unui cadru medical.

Prevenirea infectiilor

Mentinerea umiditatii la nivelul plagii favorizeaza cicatrizarea si previne neplacuta lipire a bandajului de rana. Aplica un strat subtire de unguent cu antibiotic pentru obtinerea acestui efect (mai ales in cazul leziunilor extinse si al zgarieturilor) si vei preveni in acelasi timp dezvoltarea unei infectii.

Bandajul

Multe persoane considera ca rana are nevoie "sa respire", de aceea este util sa indepartezi din cand in cand bandajul pentru a lasa oxigenul sa ajunga in zona afectata. Acest procedeu este gresit, intrucat bandajul este singura protectie impotriva bacteriilor, a impuritatilor si a agresiunilor exterioare care ar putea afecta in mod suplimentar plaga.

Pentru a minimiza riscul infectiilor, curata rana de fiecare data cand schimbi bandajul. Daca folosesti un plasture, aplica-l intotdeauna pe latimea ranii, niciodata pe lungimea acesteia.

Indepartarea plasturelui

Smulgerea plasturelui poate creste riscul indepartarii cojii care se formeaza pe suprafata ranii pentru vindecarea tegumentului. Dezlipeste bandajul incet si cu delicatete, iar daca pansamentul pare ca s-ar fi lipit de coaja, foloseste putina apa calduta pentru a inmuia coaja.

O alta sursa de durere la indepartarea plasturelui este smulgerea firelor de par din zona. Poti preveni aceasta manifestare neplacuta prin tragerea lenta a bandajului in directia cresterii firelor, nu in sens opus.

Mituri despre arsuri

Aplicarea unor leacuri "babesti" in caz de plaga prin arsura poate fi de asemenea o masura neinspirata. Untul, gheata sau alte remedii de acest tip nu au niciun efect terapeutic, dimpotriva. Pentru arsuri minore, mentine zona sub jetul de apa rece timp de cateva minute, pana cand durerea se atenueaza. Protejeaza basicile cu un bandaj steril din tifon special, care nu se lipeste de pielea afectata (il gasesti in farmacii).

Prevenirea cicatricelor

Cicatricele se formeaza atunci cand rana nu este lasata sa se vindece in cele mai bune conditii. Indepartarea primei coji formate prin actiunea globulelor rosii ale sangelui, fibrinei (proteina care ajuta la coagularea sangelui) si a platelelor (compusi sanguini vitali care previn hemoragiile) va redeschide rana, crescand sansele de a ramane o cicatrice in zona.

Aceste semne inestetice raman de obicei in portiunile unde pielea este supusa intinderilor si presiunii, precum pieptul, umerii, spatele, genunchii si coatele.

Citeste si despre