Fibromul uterin - afla, discuta, decide!

| | Actualizat: 2013-11-13 11:59:39

Campania de informare "Fibromul uterin – afla, discuta, decide!" este menita sa atraga atentia asupra incidentei crescute a fibromului in randul femeilor aflate la varsta fertila si asupra optiunilor moderne de tratament. Prin aceasta campanie, femeile sunt invitate sa aloce un interes ridicat sanatatii lor si sa mearga la control specializat.

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine si apar in general la femeile aflate la varsta fertila. Unul dintre cei mai importanti factori favorizanti pentru aparitia fibromului uterin este dereglarea hormonala. Conform unui prestigios studiu, pana la varsta de 35 de ani, 40% dintre femei dezvolta fibrom uterin, procentul crescand pana la 70% in randul femeilor aflate in jurul varstei de 50 de ani. Datele statistice indica o incidenta foarte mare a bolii ce afecteaza atat statusul emotional, cat si randamentul femeii diagnosticate.

In general, fibroamele uterine sunt asimptomatice, totusi atunci cand exista simptome, cele mai frecvente sunt sangerarile excesive, durerile abdominale si anemia. Chiar in lipsa unor simptome, persoanele afectate de fibrom uterin se pot confrunta cu avorturi spontane, infertilitate, nasteri premature si alte complicatii. Diagnosticarea se poate face printr-o simpla ecografie. Fibroamele uterine pot porni de la cativa centimetri si pot creste in dimensiuni si numar, ajungand chiar sa aiba cateva kilograme, atunci cand nu sunt depistate si tratate. Vizita la ginecolog este asadar esentiala pentru descoperirea timpurie a fibromului uterin.

"Vizita la ginecolog trebuie sa faca parte dintr-o atitudine profilactica a femeilor. Odata cu aparitia menstruatiei, femeile trebuie sa mearga periodic la control, o data la sase luni sau macar la un an. Semnalele de alarma pentru un consult ginecologic de urgenta sunt menstruatiile anormale, oboseala, precum si durerea in timpul actului sexual", recomanda Dr. Zorela-Adriana Sgarbura - medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale.

Studiile arata ca femeile asteapta pana la 5 ani pentru a consulta un medic ginecolog , fapt care duce la cresterea riscurilor asupra sanatatii, dar si la necesitatea ulterioara a unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia. Totusi, in unele cazuri, aceasta procedura medicala este singura optiune de tratament. Decizia asupra celui mai bun tratament se va baza pe o discutie cu medicul specialist pornind de la particularitatile fiecarei paciente.

"Fibromul uterin nu trebuie sa iti schimbe prioritatile in viata, de aceea trebuie sa invatam sa ajungem la un control de specialitate la fiecare 6 luni. Am aflat din proprie experienta ce repede evolueaza o astfel de afectiune, chiar si in cateva luni, astfel ca un control facut la timp te poate scuti de proceduri chirurgicale ireversibile si te poate ajuta sa iti mentii sanatatea fizica si emotionala. Nu trebuie sa ne temem sau sa ne rusinam de un astfel de diagnostic, caci fibromul uterin este o afectiune a femeilor din zilele noastre. Important este sa consultam un specialist de doua ori pe an, iar odata diagnosticat, sa discutam cu acesta solutiile de tratament", a declarat Mihaela Tatu, brand ambasador al campaniei "Fibromul uterin – afla, discuta, decide!".

"Fibromul uterin – afla, discuta, decide!”este o campanie de informare publica si de educare a femeilor, initiata de Societatea Romana de Obstetrica-Ginecologie, cu sprijinul companiei Gedeon Richter si comunicata de agentia Nicola Porter Novelli.

Site-ul campaniei: www.desprefibrom.ro.

Citeste si despre