Frotiul vaginal

| | Actualizat: 2011-10-26 16:41:51

Frotiul vaginal este denumirea medicala data pentru prelevarea unei mostre de celule, utila in identificarea florei normale sau straine de la nivelul aparatului reproducator feminin. Procedura serveste examenului secretiilor vaginale, al organismelor specifice vaginitelor si pentru depistarea cancerului de col utern.

Daca in urma examinarii materialului prelevat din vaginul pacientei si de pe suprafata colului se identifica agenti patogeni, medicul ginecolog va recomanda cel mai eficient tratament pe baza rezultatelor obtinute la antibiograma.

Frotiul vaginal se face prin recoltarea unei lame in cabinet, care este trimisa apoi la laborator pentru a fi colorata si examinata la microscop. Cateodata, frotiul vaginal se face si in cabinet, imediat prelevarea specimenului, intrucat exista o serie de microbi care dispar inainte ca lama sa ajunga in laborator.

Frotiul cervico-vaginal

Cunoscut si sub denumirea de "Testul Babes Papanicolau", frotiul cervico-vaginal presupune prelevarea si intinderea pe lama a celulelor vaginului si ale colului uterin in vederea examinarii lor de un medic anatomopatolog sau citolog.

Frotiul Papanicolau permite descoperirea afectiunilor precanceroase si canceroase ale colului uterin inainte ca aceasta sa se manifeste. Acest tip de analiza se efectueaza intre ziua a 10-a si a 14-a a ciclului menstrual.

Frotiul cervico-vaginal trebuie facut de femeile active sexual cel putin o data la doi ani, cu atat mai mult cu cat leziunile precanceroase nu au simptome si nu exista nicio alta posibilitate de a fi depistate.


Foto: theunnecesarean.com

Cum se efectueaza frotiul cervico-vaginal?

Medicul ginecolog recolteaza celulele de la nivelul colului cu ajutorul unei periute speciale si le intinde pe o lamela din sticla, care este mai apoi observata si interpretata la microscop. Procedura nu dureaza mai mult de 5-10 minute si nu este dureroasa.

Inainte de efectuarea frotiului cervico-vaginal, sunt interzise spalaturile vaginale, tratamentele cu ovule, creme sau geluri si se recomanda abstinenta sexuala cu doua zile inainte de test.

Rezultatele frotiului cervico-vaginal

In cazul in care rezultatele frotiului cervico-vaginal indica anomalii la nivelul celulelor colului, exista trei variante pe care medicul ginecolog le poate recomanda.

Pacienta poate fi sfatuita sa repete analiza peste 6 luni, sa realizeze un test viral HPV (virusul papiloma uman) sau sa apeleze la acuratetea unei colposcopii (examinarea colului la microscop) si a unei biopsii.

Citeste si despre