Luna august este o perioada in care multi oameni se bucura de vacanta si in care incearca sa scape de efectele caniculei, insa medicii avertizeaza asupra pericolelor pe care le ascunde o simpla baie racoritoare.
Apa marii, o piscina care nu a fost corect igienizata sau apele raurilor sau lacurilor pot deveni rapid o sursa de infectie care ne pot transforma o vacanta intr-un adevarat cosmar. Dupa o balaceala intr-o o apa improprie pot aparea diaree si alte probleme digestive, infectii si iritatii ale pielii, ochi rosii, infectii respiratorii, precum si infectii ale urechilor.
In aceasta perioada, medicii ORL se confrunta frecvent cu patologii ale urechii externe (aceasta este compusa din pavilion auricular si conduct auditiv extern, timpanul reprezentand granita dintre urechea externa si cea medie). Amatorii de distractii acvatice vin mai ales cu otita externa bacteriana, frecvent aparuta ca urmare a patrunderii apei contaminate in canalul urechii in timpul scufundarilor sau inotului in apa din piscina sau din mare care poate contine bacterii, virusi si alte microorganisme nocive. Din cauza umiditatii ridicate si a caldurii din timpul verii, mediul umed si cald al canalului urechii devine propice dezvoltarii microorganismelor.
„In primul rand, otita de piscina poate provoca disconfort si durere de ureche, uneori extrem de intensa si care apare mai ales la atingere, cu roseata si ingustarea conductului. De asemenea, simptomele pot include senzatia de ureche infundata, secretii din ureche si reducerea auzului. In unele cazuri, pot aparea si febra si umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechii. Infectia micotica (fungica) a urechii externe este de asemenea favorizata de umezeala si se manifesta in primul rand cu mancarimi, dar si cu ureche infundata, secretii. Netratata la timp, in cazul tulpinilor fungice mai agresive exista cazuri cand erodeaza timpanul si deci lasa sechele pe auz. Un dop de cerumen la contact cu apa se poate manifesta prin scaderea auzului si chiar cu durere”, explica Dr. Covaci Anca, medic primar ORL in cadrul Clinicii Medikali.
Dr. Covaci Anca, medic primar ORL Medikali
Pentru a nu va pune in pericol sanatatea si nici vacanta, specialistul recomanda in primul rand sa alegeti piscine si zone de inot curate si bine intretinute. In cazul marii, asigurati-va ca intrati in apa in zone autorizate si supravegheate.
„Pentru cei care au o sensibilitate aparte sau au in istoric mai multe episoade de otita, se recomanda dopurile pentru urechi, care pot fi de ajutor in prevenirea patrunderii apei in canalul urechii. Exista variante disponibile la comerciant sau puteti apela la unele personalizate, realizate de catre audioprotezisti. Cei care au primit in prealabil avizul medicului specialist, pot pune in ureche, la iesirea din apa, solutii dezinfectante si cu efect desicant, precum alcoolul boricat. Cel mai important, dupa fiecare sedinta de inot, asigurati-va ca va uscati urechile cu atentie folosind o carpa moale/coltul de la prosop sau servetele de hartie. Inclinati-va capul pe o parte si trageti usor de pavilion pentru a permite apei sa se scurga din ureche”, recomanda medicul.
In plus, specialistul reitereaza pericolul pe care il reprezinta obiceiul de a utiliza betisoarele de urechi sau alte obiecte ascutite in canalul urechii, deoarece acestea pot provoca mici leziuni si astfel favorizeaza patrunderea bacteriilor. In plus, cu betisorul de multe ori impingem ceara si facem ca un eventual dop de cerumen sa apese pe timpan, provocand durere sau sa il tasam si va fi mai dificila scoaterea lui. Sa nu uitam totusi ca ceara este un factor de protectie pentru urechea noastra si nu trebuie indepartata din conduct mai adanc de zona pana unde putem patrunde cu degetul.
- Foto: PR, Freepik