Greseli care iti pot inrautati simptomele de raceala

| | Actualizat: 2014-01-17 15:14:26

Simptomele de raceala sau gripa sunt suficient de incomode si coplesitoare si fara a le mai accentua prin alte masuri. Exista cateva greseli pe care cei care se imbolnavesc de raceala le fac fara sa isi dea seama ca isi inrautatesc simptomele de tuse, rinoree, febra, respiratie greoaie si ca amana astfel vindecarea. Iata ce nu trebuie sa faci atunci cand esti racita, daca vrei sa iti revii mai repede si mai usor!

Ignorarea sau confundarea simptomelor

Multe persoane fac greseala de a ignora simptomele timpurii ale racelii ori de a le confunda cu ale alergiilor. Este important de stiut ca simptomele neplacute ale racelii scad in intensitate daca tratamentele sau remediile pentru ameliorarea lor sunt administrate de la debutul virozei.

Asadar, daca simti ca te ia cu frisoane, iti curge nasul si tusesti, nu ezita sa iei rapid primele masuri terapeutice, pentru a evita severitatea infectiei si complicatiile posibile.  

Lipsa de somn sau odihna

Unul dintre cele mai eficiente tratamente impotriva racelii este odihna prelungita. In conditiile in care nu exista medicamente care sa vindece infectiile cauzate de virusuri, cea mai importanta masura terapeutica ramane intarirea sistemului imunitar, pentru a lupta impotriva atacului virusului.

Odihna reprezinta o masura esentiala in cresterea rezistentei organismului si grabirea vindecarii dupa raceala.  

Abuzul de spray-uri decongestionante sau picaturi nazale

Utilizarea spray-urilor nazale decongestionante sau a picaturilor se poate dovedi anevoioasa in tratarea simptomului de nas infundat din timpul racelii. Chiar daca acestea pot fi de mare ajutor in imbunatatirea respiratiei si desfundarea cailor nazale, abuzul poate fi periculos pentru sanatate, intrucat predispune la dependenta.

Consumul redus de lichide

Hidratarea este o alta masura esentiala in recuperarea dupa gripa sau raceala, insa foarte putine persoane bolnave tin cont de acest sfat important. Cresterea consumului de lichide lupta impotriva unora dintre cele mai neplacute simptome ale virozelor respiratorii - febra, infundarea nasului - si ajuta sistemul imunitar sa lupte eficient impotriva infectiei.

Este recomandat sa bei foarte multe ceaiuri, supe si apa imediat ce simti ca primele simptome isi fac de cap in organismul si starea ta.

Fumatul sau alcoolul

Fumatul si alcoolul agraveaza simptomele de raceala si te fac sa te simti mai rau decat ar trebui. Renunta la aceste obiceiuri nesanatoase macar in perioada de convalescenta.

Alcoolul poate interactiona negativ cu medicatia administrata pentru ameliorarea simptomelor. Fumatul agraveaza simptomele de durere in gat sau tuse, afectand caile respiratorii si-asa lezate de virusul gripal care ti-a atacat organismul.

Cresterea nivelului de stres din organism

Stresul slabeste sistemul imunitar al organismului, contribuie la agravarea simptomelor virozei respiratorii si prelungeste durata bolii. De aceea, este recomandat ca in intervalul in care virusul gripal isi face de cap in organism sa te odihnesti cat mai mult, departe de orice factor de stres care ti-ar putea agrava starea.

Mai cunosti si alte greseli frecvente care agraveaza raceala sau gripa? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre