Cancerul de col uterin, o boala cu transmitere sexuala care poate fi diagnosticata cu mult timp inainte.
Premiul Nobel pentru medicina, oferit in anul 2008 Profesorului Harald zur Hausen de la German Cancer Research Center pentru descoperirea anumitor papilomavirusuri umane (HPV), ce reprezinta principala cauza a cancerului de col uterin, a impulsionat dezvoltarea tehnologiilor de preventie salvatoare de viata - cum ar fi testarea HPV si vaccinurile HPV ce ajuta la eradicarea cancerului de col uterin la nivel global.
Cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent cancer in randul femeilor din intreaga lume si singurul care poate fi prevenit. Conform estimarilor, 500.000 de femei sunt afectate de cancerul de col uterin in fiecare an, ducand la 250.000 de decese. Aproximativ 80% dintre femei sufera o infectie cu HPV la un moment dat in viata lor. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, infectia dispare sau este suprimata de catre organism, fara a cauza probleme. Doar infectiile care persista pot determina aparitia de celule anormale si care, nedepistate sau tratate in timp util, pot dezvolta cancer de col uterin.
Dezideratul este de a pune la dispozitia femeilor din intreaga lume beneficiile testarii HPV si a depistarii precoce a cancerului de col uterin. Testul digene HPV este un instrument de screening care identifica femeile cele mai susceptibile de a avea sau de a dezvolta cancer de col uterin prin detectarea prezentei tipurilor cu risc crescut de HPV care determina boala.
Testul digene HPV este singurul test aprobat de FDA (in SUA) si CE (Europa) - pentru identificarea papilomavirus uman, pentru a fi utilizat impreuna cu testul Papanicolau la femeile peste 25 de ani.
Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidentele cancerului de col uterin. Din fericire, exista posibilitatea efectuarii testului de depistare a infectiei cu virusul HPV (papiloma virus) care determina aparitia acestui tip de cancer.
IDS LABORATORIES este primul laborator din Romania care a introdus aceasta testare inca din 2001, avand cea mai bogata experienta si expertiza in acest domeniu. Testul a fost folosit in cercetarile care au stat la baza descoperirii relatiei de cauzalitate dintre infectia cronica cu HPV si aparitia cancerului de col uterin.