Hraneste-ti corpul in mod sanatos!

| | Actualizat: 2006-01-23 14:41:56

 

Energia noastra principala, primara, cea care ne permite sa ne miscam, sa invatam, cea care ne ajuta sa crestem si care ne vindeca, o obtinem, inainte de toate, din hrana.

De cateva ori pe zi, corpul nostru ne cere sa-l hranim. Imediat ce il lipsim de doza sa necesara de energie, problemele incep sa apara: ne simtim slabiti, ineficienti, deseori suntem cuprinsi de dureri de cap sau de indispozitii difuze. Astfel, sa ne hranim sanatos inseamna sa ii asiguram corpului nostru carburantul minim de care are nevoie pentru a functiona.

Adesea nu luam micul dejun, grabiti sa pornim la drum pentru a infrunta circulatia ca sa nu intarziem la slujba. Daca mancam, o facem pe un colt de masa, in timp ce ne machiem sau ne legam cravata, intre o gura de cafea si o inghititura de cereale indulcite peste masura. Stim din cea mai frageda copilarie ca micul dejun este masa cea mai importanta a zilei, dar continuam sa il neglijam. Abia atunci cand vom realiza ca sanatatea este cel mai important lucru din viata noastra, vom fi in stare sa introducem in alimentatia noastra painea integrala, cerealele mixte si fructele la micul dejun (ca si la celelalte mese). Trebuie sa fim pregatiti sa ne gospodarim cum trebuie camara, frigiderul si sa ne controlam obiceiurile alimentare. Trebuie sa devenim constienti ca este necesar sa renuntam la alte activitati cand mancam si sa nu luam la repezeala o inghititura lucrand sau uitandu-ne la televizor.

Aceste deprinderi gresite impiedica digestia normala care incepe cu o buna masticatie. Atunci cand nu suntem atenti la ea, concentrandu-ne atentia in alta parte sau asupra unui alt lucru decat masa pe care tocmai o luam, ne expunem unei serii de probleme digestive care ar putea fi evitate foarte simplu. Mesele ar trebui sa fie momente de repaus si de comunicare. Ele ne dau ocazia sa ne intrerupem activitatea pentru a ne redobandi fortele si pentru a ne regasi pe noi insine si pe cei apropiati noua.

Daca stati aproape de locul de munca, de ce nu va faceti obiceiul de a merge sa mancati acasa? Va veti bucura, daca aveti copii, sa impartasiti momente de neuitat, care vor influenta moralul intregii familii – si moralul reprezinta o parte importanta a sanatatii.

Chiar daca sunteti extrem de ocupati si gramezile de dosare (si de probleme) va asteapta pe birou, aceasta singura ora petrecuta printre ai vostri, in teritoriul dumneavoastra, inseamna o mare binefacere. La intoarcere veti fi mai bine dispusi si mai eficienti in munca. In plus, sunt mai multe sanse ca mesele luate acasa sa fie de o calitate mai buna decat ceea ce ati fi gasit la cofetaria sau la snack-barul de alaturi. Acestea fiind spuse, daca nu va puteti permite sa mergeti sa luati pranzul acasa, oricare ar fi motivele, cautati totusi sa va faceti niste obiceiuri sanatoase privitoare la masa de pranz.

Daca anturajul nu va ofera posibilitatea alegerii unui restaurant "de prima mana", atunci aduceti-va cu dumneavoastra masa de pranz – pranz nu inseamna numai sandvisuri! Puteti sa variati aceasta masa la infinit cu salate de paste, de orez, de legume, de fructe etc. Daca veti inlocui obiceiurile de tip fast food de la pranz cu o atitudine alimentara mai sanatoasa, veti vedea ca veti avea mai multa energie si ca veti fi mai putin tentati sa dormiti dupa amiaza.





Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

A te hrani in mod natural


  

Daca a manca sanatos implica sa asiguri corpului tau un aport caloric suficient si regulat, aceasta inseamna si sa te hranesti natural. Sanatatea se intretine mai usor cu legume si fructe proaspete decat cu legume conservate, cel mai adesea excesiv de sarate, si cu fructe la cutie prea dulci. In materie de gust, natura are un avantaj net asupra oricarui procedeu industrial!

Atunci cand nu este anotimpul anumitor fructe sau legume, cel mai sanatos este sa consumam legume si fructe congelate; acestea au calitati mai apropiate de produsele naturale, intrucat nu au suferit nici o prelucrare termica si au pastrat in ele un maximum de vitamine.

Fructele si legumele, fiind foarte bogate in vitamine si in fibre, ar trebui sa detina un loc mult mai important decat cel pe care il acordam de obicei acestora in alimentatia noastra. Dieteticienii ne recomanda sa mancam fructe si legume de cinci pana la zece ori pe zi. Este extrem de mult! – veti spune. Puteti sa beti suc de fructe si de legume (sucurile proaspete preparate acasa ne ofera un maximum de energie), faceti supe si salate din legume. Atunci cand facem totul noi insine, avem nu numai avantajul de a sti intotdeauna exact ce mancam, dar pastram si controlul exclusiv asupra alimentatiei noastre.

Produsele din comert contin de cele mai multe ori ingrediente nerecomandate pentru sanatate: zahar, sare, grasimi si un numar mare de coloranti si de aditivi de toate genurile, obtinuti pe cale sintetica. Acestea sunt cauza producerii unui mare numar de boli, precum diabetul, afectiunile cardiovasculare si cancerul. De exemplu, nitritii din mezeluri – mai ales din renumitii hot dog – sunt recunoscuti drept cancerigeni.

Atunci cand acordam un mare interes sanatatii noastre trebuie sa reducem cat mai mult posibil consumul acestor produse prelucrate. Carne rosie in fiecare zi la mese, nu este o idee chiar buna… Mancati mai degraba carne de curcan, de pui, oua, tofu, branza, legume etc.

In general, atunci cand avem grija sa ramanem cat mai aproape de natura, riscam mai putin sa facem o optiune proasta; ne indepartam de tot ceea ce este prelucrat, albit, rafinat, oferindu-ne astfel o portie de sanatate. Sa alegem orezul integral, nu cel alb, cerealele intregi, neprelucrate, nu cele transformate, colorate, indulcite si lipsite de orice (sau aproape orice) valoare nutritiva. Acelasi lucru ar trebui sa se intample si in cazul fainii, al pastelor si produselor de panificatie. Acum nu mai este nevoie sa alergam prin micile piete cu alimente naturale pentru a gasi aceste produse sanatoase; ele au patruns si in marile piete alimentare.

Nu puteti rezista la orice este crocant, la prajiturele, la biscuiti, la inghetata si la bauturile carbogazoase care va fac cu ochiul din fundul camarii sau al frigiderului? Nu mai cumparati! Investiti suma (enorma, veti vedea) pe care o acordati acestor calorii goale, care nu fac decat sa va ingroase arterele si talia, in acele extraordinare fructe a caror placere v-ati refuzat-o pana acum. Cumparati-va un ananas bun, un mango, zmeura, cirese…. Nu veti suferi mult timp, ci va veti simti la fel de satisfacut.





Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

O alimentatie variata


  

Unul dintre secretele alimentatiei sanatoase consta in alegerea unor alimente variate. Daca tot timpul anului nu mancam decat carne de vita si cartofi, ne privam de un mare numar de elemente nutritive si de vitamine. In schimb, daca ne facem zilnic un meniu variat, incluzand toate elementele pe care ni le ofera natura, vom beneficia, din partea fiecarui aliment, de un maximum de calitati si de proprietati.

Este la fel de important sa ne gandim sa includem in fiecare zi – chiar la fiecare masa – cele patru mari grupe alimentare. Aceasta este cea mai buna modalitate de a se evita carentele, care s-ar putea transforma in adevarate boli.


Persoanele care nu beau suficient lapte, de exemplu, se expun la osteoporoza. Intrucat aceasta boala apare mai ales la femei, ele ar trebui sa acorde o atentie deosebita consumului de calciu. Daca nu va place laptele, consumati iaurt, branza, tzatziki etc., dar aveti grija sa alegeti aceste produse cu cat mai putine grasimi. Laptele cu 3,25% grasime este indicat doar pentru bebelusi si pentru femeile insarcinate!




Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Controlul aportului caloric

Excesul de greutate fiind un fel de "mana de ajutor" intinsa bolii, a alege sa fii sanatos inseamna si sa iti controlezi aportul caloric. Oricine are interesul sa atinga si sa isi mentina o greutate normala.

Studiile realizate pe animale mici au demonstrat ca o alimentatie cu un aport caloric mai restrans contribuie la pastrarea sanatatii si favorizeaza longevitatea. Nu putem afirma, stiintific vorbind, ca s-ar produce acelasi fenomen si la om, dar sunt mari sanse sa avem de castigat adoptand un astfel de regim.

In Antichitate, grecii se conduceau dupa aceste precepte. Ceea ce trebuie sa evitam insa este sa fim supusi permanent la regim: variatia frecventa a greutatii constituie un pericol pentru sanatate, un pericol mai mare poate decat excesul de greutate insusi.


Se spune ca cei din America de Nord manca in general prea mult si prost, dar e valabil si pentru Europa… Ca dovada, de cate ori nu ne simtim balonati sau ingreunati dupa o masa? Cati dintre noi nu trebuie sa recurga la medicamente impotriva balonarii, antiacide sau… la ceasca lor de apa calda? Nu este normal! O alimentatie usoara, rationala, ne aduce un plus de energie, si nu o oboseala extrema. Ea reuseste sa controleze nivelul colesterolului si greutatea si ne apara de un mare numar de boli.

Faceti experienta de a diminua treptat aportul caloric. Veti fi surprins sa constatati impactul acestei mici schimbari in obiceiurile dumneavoastra.

Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al www.copilul.ro.

Binefacerile postului


  

Chiar daca are contestatari inversunati, postul are si numerosi adepti – mai ales printre fiintele cele mai intelepte ale planetei, precum calugarii. Postul este un moment de repaus pe care il oferim corpului nostru pentru a-i permite sa se dezintoxice. Nu trebuie deci sa fie considerat drept un mijloc de a pierde din greutate, ci pur si simplu un mod de a ne purifica. Avand un puternic rol regenerator, postul ajuta la combaterea anumitor indispozitii si chiar a anumitor boli.

El favorizeaza circulatia sanguina, micsoreaza sau face sa dispara simptomele asociate artritei sau reumatismului si permite ficatului sa se refaca. Fara a mai pune la socoteala pacea pe care postul o coboara in sufletul celor care il practica!

Daca faceti parte dintre aceia care se tem de efectele postului sau carora le este frica de faptul ca nu vor rezista, sa stiti ca nu este neaparat nevoie sa incepeti cu o cura de zece zile. De altfel, pentru a porni intr-o astfel de calatorie, asigurati-va mai intai ca aveti la indemana ceea ce trebuie. Singur insa, fara ajutor si fara prea mult deranj, veti putea tine, ocazional, un post de o zi sau doua. Corpul si sanatatea dumneavoastra vor beneficia de aceste scurte dezintoxicari. Nu uitati sa beti ceaiuri sau pur si simplu apa mai multa, pentru a nu va deshidrata.


Pentru a beneficia de efectele postului cu mai putin efort, puteti sa faceti si cure de suc de fructe si de legume. Acest procedeu permite corpului sa elimine toxinele care il incomodeaza si sa se purifice.




Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Traiasca apa!


  

Nu se va vorbi niciodata suficient de mult de importanta apei si de contributia ei la mentinerea sanatatii. Absenta ei produce intoxicatii, dezechilibre interne  si multe alte probleme de sanatate. Nu degeaba se recomanda sa consumam in fiecare zi intre sase si opt pahare de apa! Corpul nostru are nevoie de apa pentru a fi capabil sa functioneze la parametrii maximi. Nu asteptati sa va ceara un pahar cu apa atunci cand aveti gura uscata; il faceti sa sufere inutil si starea de deshidratare in care va aflati este deja destul de avansata.

Formati-va obiceiul de a bea un pahar cu apa ori de cate ori treceti pe la bucatarie sau lasati o sticla cu apa la indemana pe masa de lucru si fixati va ca scop sa o terminati inainte de a incheia lucrul! Lichidele din corpul dumneavoastra vor ajunge la un nivel propice starii de sanatate, veti elimina in mod regulat toxinele si intregul organism se va simti mult mai bine. Aceasta se va vedea mai intai pe tenul dumneavoastra, care va straluci de sanatate si pe pielea dumneavoastra, care va avea mai multa suplete si elasticitate.

Apa este o mica fantana a tineretii, pe care avem norocul sa o avem la indemana. De ce sa ne privam de calitatile ei?

Vitamine si suplimente naturale


  

Argumentul forte al celor care sunt impotriva utilizarii vitaminelor si suplimentelor se bazeaza pe faptul ca natura ne ofera tot ce avem nevoie si ca nu are rost sa rontaim pastile pentru a aduce corpului nostru ceea ce este necesar bunei sale functionari.

Argument valabil – cu exceptia cazului in care, din diverse motive, numeroase persoane nu reusesc sa consume in fiecare zi ceea ce este strict necesar si ajung la carente care se transforma, mai devreme sau mai tarziu, in stari de indispozitie si chiar in boli.

O femeie care nu consuma zilnic suficient calciu pentru a-si mentine oasele sanatoase risca in viitor sa sufere de osteoporoza, dar daca va compensa lipsurile cu un supliment de calciu, are mari sanse sa scape de o astfel de boala. Este preferabil sa incercam sa facem tot ceea ce trebuie pentru ca alimentatia sa corespunda in intregime nevoilor noastre, dar atunci cand nu reusim trebuie sa recurgem la suplimente si vitamine.

Femeile insarcinate, cele care alapteaza, persoanele aflate in convalescenta sau cele care sunt supuse unui stres puternic ar fi bine sa se gandeasca la vitamine si la suplimente alimentare; acestea pot reprezenta un ajutor pretios pentru traversarea, fara obstacole, a perioadelor extrem de solicitante pentru organism. Multe persoane au constatat ca vitamina C luata la inceputul unei raceli sau al unei gripe reuseste sa atenueze simptomele si sa reduca durata acestor boli. Unii spun chiar ca si-au infrant gripa cu vitamina C, atunci cand au administrat-o de la primele simptome.






Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Reducerea absorbtiei de grasimi


  

Sa ne hranim sanatos inseamna si sa reducem absorbtia de grasimi. Oamenii care consuma cartofi prajiti, alimente prajite, mancaruri crocante, peste pané si bacon de mai multe ori pe saptamana sunt oare constienti la ceea ce este supus organismul lor? Sunt constienti de daunele pe care aceste grasimi le produc organismului lor? Oricum, aceasta grasime asimilata de organism se transforma in depozite adipoase!

Odinioara se recomanda sa facem provizii pentru a putea trece prin perioadele dificile; viata in general era grea, casele prost incalzite, muncile agricole erau pe cat de solicitante, pe atat de istovitoare. Organizarea si neprevazutul vietii cotidiene duceau la un enorm consum de energie.


Lucrurile s-au schimbat insa; astazi nu mai este atat de important sa ne asiguram rezerve de grasime. Viata noastra sedentara ne cere mult mai putin consum de energie fizica decat altadata, acesta fiind motivul pentru care trebuie sa compensam efortul impus altadata prin exercitiu fizic.

Grasimea care se depune solicita organismului multa energie si, in consecinta, incetineste functionarea metabolismului nostru. Cand spunem metabolism lent, spunem probleme de sanatate – pe termen mediu sau lung. Astfel, a ne hotari sa scapam de aceste kilograme in plus inseamna sa devenim adeptii unei vieti sanatoase.

Uneori, o anumita presiune sociala ne determina sa slabim: criteriile de frumusete sunt asociate astazi cu siluetele subtiri, iar persoanele grase sunt victime a tot felul de prejudecati si critici. Intr-o anumita masura se poate ca acesta sa fie un pretext, dar altele sunt adevaratele motive pentru care ar trebui sa ajungem la greutatea ideala. Sa fim sinceri, atunci cand actionam numai sub aceasta presiune sociala, rezultatele sunt arareori multumitoare sau durabile. Pentru ca nu adevaratele motive sunt cele care ne fac sa actionam, pentru ca nu facem toate acestea pentru noi insine. Este ca atunci cand ne lasam de fumat pentru a face placere sotului sau copiilor; in general, aceasta hotarare buna nu tine mult timp. Ca sa fie de durata, trebuie ca decizia sa vina si din interior, sa fie facuta pentru sine.

Atunci cand obisnuinta de a manca gras, sarat, dulce sau pané vine din copilarie, cand asta e tot ce stim, schimbarile sunt mai dificil de facut. Totusi, nu este un motiv suficient pentru a continua sa ne alimentam la fel tot restul vietii...

Pe vremuri, parintii nostri aveau scuza ca nu stiu cum sa se hraneasca corect – putini oameni stiau. Acelasi lucru se intampla si cu tigarile. Se fumau cantitati industriale de tigari, fara remuscari, fara sentimente de vinovatie, pentru ca nu se stia ca acestea puteau provoca boli sau, daca unii stiau, mesajul nu ajungea peste tot. Astazi nu numai stiinta face pasi uriasi, ci, in plus, in fiecare zi suntem mai bine informati despre toate acestea. Avem acum acces, cu usurinta, atat la informatiile recente, cat si la cunostintele celor mai indepartate civilizatii. Pretutindeni, zilnic, la televiziune si la radio, in ziare, in reviste si in carti, la scoala si pe Internet se vorbeste fara incetare de intretinerea sanatatii: ce este bun si ce nu este bun pentru noi, ce sa facem pentru a preveni o anumita boala, ce aliment poseda sau nu anumite proprietati. Acum, avem la indemana toate cunostintele referitoare la sanatate: nu putem sa le mai ignoram si nu putem sa mai ignoram mesajele care ne sunt adresate cu privire la grasimile pe care le ingurgitam. Pentru a ne mentine sanatatea trebuie sa reducem cat mai mult posibil consumul de grasimi saturate si sa optam pentru grasimi mono- si polisaturate.

Un obicei sanatos si intelept in materie de grasimi consta in a inlocui untul cu uleiul de masline. Uleiul de masline este excelent pentru sanatate; acesta ocupa un loc important in renumitul regim mediteraneean si mediteraneenii sunt oameni foarte sanatosi; bat recorduri de longevitate!

Avem tot interesul sa micsoram si consumul de carne rosie in favoarea carnii albe si a pestelui,  un alt aliment extrem de sanatos (de altfel, pestele face parte si el din meniul zilnic al locuitorilor din zona Mediteranei). Si dintre produsele lactate ar trebui sa le alegem pe cele care au cel mai scazut nivel de grasimi.

Zaharul pe banca acuzatilor


  

Daca grasimea a fost "incriminata" in ultimii ani, se pare ca zaharul este pe locul imediat urmator. Atentie! Nu numai zaharul rafinat din prajiturile si bomboanele noastre preferate, ci si cel pe care il gasim in paine, cartofi si paste, de exemplu.

Studii americane in curs de desfasurare dovedesc faptul ca exista o legatura intre acest zahar si bolile cardiace si mai ales cancere. Primele rezultate ale acestor cercetari aprofundate ne determina sa credem ca zaharul ar avea o influenta la fel de mare ca si grasimea in ingrosarea peretilor vasculari si, in ultima instanta, in accidentele cardiovasculare.

In plus, de mai multi ani, mai multe studii de specialitate au semnalat un risc crescut de cancer al colonului, in cazul unui consum mare de zahar. E nevoie sa reamintim ca zaharul este elementul declansator al diabetului, boala cu o amploare extraordinara in America de Nord?



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Alimente miraculoase


  

Dintotdeauna omul si-a ingrijit, intarit si tonificat sanatatea cu tot ceea ce i a pus la dispozitie natura: legume, fructe, plante, ierburi, radacini etc. Le-a mancat, le-a baut (sub forma de sucuri sau ceaiuri), le-a introdus in apa de baie etc. S-au mancat alimente crude, apoi preparate si din nou s a revenit la cruditati.

In zilele noastre, pentru ca am devenit mai preocupati ca niciodata de propria sanatate, indraznim din nou sa avem incredere in acestea si sa le acordam un loc important in alimentatia noastra. Cum toate aceste produse sunt pur naturale, de ce sa ne temem de ele? Cum ar putea sa faca mai rau decat toate acele medicamente chimice pe care ni se sugereaza sa le luam la cel mai mic rau pe care il simtim?

Dintre toate aceste produse naturale pe care omul le-a folosit din cele mai vechi timpuri, unele s-au evidentiat mai mult decat altele prin calitatile lor extraordinare. Vom prezenta, pe scurt, cateva dintre ele, indicand si principalele lor caracteristici.

  • Usturoiul
    Purifica sangele si scade nivelul colesterolului; ajuta la combaterea cancerului.

  • Algele
    Energizeaza si intineresc organismul.

  • Argila
    Intareste sistemul imunitar; regenereaza tesuturile.

  • Sfecla
    Intareste oasele; ajuta la combaterea cancerului.

  • Lamaia
    Fortifica, tonifica, avand si rol astringent; ajuta la tratarea artritei si a reumatismului.

  • Castravetele
    Calmeaza si purifica.

  • Laptisorul de matca
    Tonifica, energizeaza si intinereste tesuturile.

  • Ginseng
    Favorizeaza circulatia sanguina; se pare ca are efect si in combaterea cancerului.

  • Mierea
    Distruge microbii si dinamizeaza organismul; ar putea ajuta la combaterea cancerului.

  • Samburii de strugure
    Combat edemele si hipertensiunea arteriala.

  • Polenul
    Stopeaza decalcifierea oaselor; este folosit impotriva arteriosclerozei.

  • Marul
    Furnizeaza oligoelemente, saruri minerale si vitamine.

  • Soia
    Este folosita impotriva osteoporozei, a cancerului; scade nivelul colesterolului.

  • Spirulina
    Intareste sistemul imunitar; ar putea ajuta la combaterea cancerului.

  • Ceaiul verde
    Favorizeaza buna functionare a inimii; constituie un excelent antioxidant.

  • Rosiile
    Combat artrita, reumatismul si, probabil, cancerul.

  • Otetul de mere
    Intareste sistemul imunitar.

    Placerea in pofida tuturor si inainte de toate


      

    O alimentatie sanatoasa nu inseamna ceva trist. Chiar si cele mai recalcitrante persoane sfarsesc deseori prin a o gasi placuta, la fel ca si aceia care se indreapta spre ea intr-un mod spontan. Deci, trebuie sa uitam aceasta prejudecata o data pentru totdeauna si sa incercam noi insine sa facem aceasta experienta.

    Sa nu ganditi niciodata ca nu veti fi capabil sa puneti in practica o astfel de alimentatie. Incercati s-o obtineti treptat, in ritmul dumneavoastra. Integrati noi alimente in mesele dumneavoastra; interesati-va de bucataria asiatica (asiaticii au obiceiul sa manance sanatos si gustos in acelasi timp) si de bucataria vegetariana. Daca nu sunteti pregatiti sa mancati mladite de naut, sa stiti ca veti gasi multe alte feluri de mancare mai apetisante in restaurantele vegetariene, care au devenit din ce in mai numeroase. Veti descoperi aici o varietate de moduri de a va hrani sanatos, fara sa depuneti prea mare efort. Aici, deserturile sunt sanatoase si au un gust extraordinar.

    In plus, rafturile supermarket-urilor adapostesc o gama variata de mancaruri vegetariene gata preparate: nu ne ramane decat sa le cumparam si sa le degustam acasa! Putem „pacali“ pe oricine sa manance un sos cu spaghete si tofu; nestiind din ce este facut, nimeni nu si-ar da seama de „siretlic“!

    Acestea fiind spuse, notiunea de placere este foarte importanta in planul alimentatiei, asa cum este si pe celelalte planuri ale vietii noastre.

    Daca nu veti gasi un folos in aceasta, veti fi nemultumit si cu siguranta nu veti reusi sa va atingeti scopul, acela de a fi sanatosi. Incercati cel putin sa va schimbati obiceiurile. Daca la unele alimente va este prea greu sa renuntati, pastrati-le, decat sa suferiti; poate ca mai tarziu veti reusi sa va debarasati mai usor de ele. Faceti acest lucru in etape. Reduceti cate putin aporturile calorice gresite, apoi faceti altele mai profitabile.

    Mult succes!





    Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"
  • Citeste si despre