Medicii si specialistii din domeniul sanatatii publice au recomandat ca oamenii sa utilizeze cremele pentru a se proteja impotriva razelor soarelui. Dar cat de sigure sunt aceste produse, mai ales pentru copii?
De mai multi ani, Food And Drug Administration (FDA) investigheaza siguranta produselor pentru protectie solara, mai ales ca producatorii le modifica permanent pentru a asigura protectie maxima.
"Cand produsele de protectie solara au fost evaluate pentru prima data de FDA, in anii '70, cu totii am crezut ca ingredientele din ele raman la suprafata pielii. Dar am vazut ca nu e tocmai asa si am studiat mai mult," a spus dr. Theresa Michele, director al diviziei de produse ce se elibereaza fara reteta, de la Centrul pentru Evaluarea Medicamentelor, din cadrul FDA.
Intr-un studiu pilot nou publicat in JAMA, (Jurnalul Asociatiei Medicale Americane)cercetatorii au descoperit ca unele dintre ingredientele active din creme solare sunt absorbite in corp si intra in sange, scrie cookinglight.com.
"Nu este normal ca FDA sa puna la dispozitie date, dar am considerat acest lucru atat de important incat am decis sa facem un studiu pilot pentru pentru a cerceta acest lucru", spune dr. Theresa Michele.
La animale, cantitatea s-a dovedit cancerigena
Studiul a fost realizat pe 24 de persoane, care au fost rugate sa foloseasca diverse tipuri de protectie solara: spray, lotiune, crema, timp de patru zile. Aceeasi cantitate a fost aplicata pe 75% din corpul acestora, de patru ori pe zi (aceasta este doza maxima recomandata de producatori, care ii sfatuiesc pe cei ce se expun la soare sa foloseasca protectie la fiecare doua ore). Pe parcursul studiului, cercetatorii au luat mostre de sange de la participanti - 30 probe pe persoana, pentru a cauta patru ingrediente active comune, folosite in produsele de acest fel: avobenzona, oxibenzona octocrylen si ecamsule.
S-a dovedit ca toate cele patru ingrediente au trecut in sange intr-o cantitate care, crede FDA, ar putea avea risc cancerigen.
"Acest lucru confirma faptul ca e nevoie de studii suplimentare pentru a vedea care este semnificatia clinica a acestui fapt", a spus dr. David Strauss, co-autor al studiului si director in cadrul FDA.
Fiecare dintre cele patru elemente identificate in sange aveau o valoare mai mare de 0,5 nanograme per ml de sange, nivel pe care specialistii l-au asociat cu risc cancerigen in studiile facute pe animale.
Doua ingrediente nu sunt considerate sigure
Scopul studiului actual a fost de a stabili daca ingredientele active din produsele de protectie solara au fost absorbite in sange, dar vor fi necesare alte cercetari pentru a descoperi daca compusii au vreun efect asupra sanatatii oamenilor la acele niveluri. Strauss mai sustine ca aceste produse vor trebui testate la fel ca medicamentele, pentru ca ajung in sistemul circulator.
Dr. Scott Gottlieb, comisar FDA, a precizat ca formulele acestor produse s-au modificat dupa ce companiile au inceput sa inoveze. Din 16 ingrediente active din cremele de soare, doua nu au fost considerate sigure – PABA si Salicilat de trietanolamina, iar majoritatea producatorilor le-au exclus scos din coponenta produselor.
Doua alte ingrediente, oxidul de zinc si dioxidul de titan, sunt considerate sigure si eficiente, dar despre restul de 12, inclusiv cele trei cuprinse in studiu, nu exista date suficiente despre siguranta si eficienta.
Pana la noi cercetari, autorii studiului recomanda folosirea cremei solare impotriva razelor UV sau hainele cu protectie anti UV. Si trebuie evitata expunerea la soare, la orele pranzului.