Mama la 40 de ani. Ce trebuie sa stii despre riscurile maternitatii la a doua tinerete

| | Actualizat: 2021-11-28 20:14:51

Din ce in ce mai multe femei prefera sa devina mame abia atunci cand sunt suficient de mature, de stabile din punct de vedere economic si cand au o relatie de cuplu cu adevarat solida. De ce asteapta sa indeplineasca aceste obiective? Pentru ca, spun ele, doar asa se pot bucura cu adevarat de maternitate. Dar ce te faci cu ceasul biologic? Ce are de "spus" corpul despre a purta o sarcina la 40 de ani si dupa? Ce efecte are varsta destul de inaintata a mamei asupra copilului? Iata ce este bine sa stii despre maternitatea la a doua tinerete.

Sigur ca este bine sa fii o persoana realizata atunci cand decizi ca este momentul sa aduci pe lume un copil. La fel de bine este sa te asiguri ca poti duce la capat o sarcina si ca poti da nastere unui copil sanatos. A amana momentul in care devii mama inseamna si sa-ti asumi ca, odata cu trecerea timpului, sansele de a concepe pe cale naturala se diminueaza, iar cel al aparitiei unor complicatii obstetrice creste.

Desi stiinta a evoluat in studiul fertilitatii si al reproducerii asistate, este bine sa cantaresti atent toate aspectele unei sarcini la a doua tinerete.

Riscurile femeilor care devin mame dupa 40 de ani

Dupa varsta de 35 de ani corpul femeii incepe sa imbatraneasca, iar acest proces se intensifica dupa 40. Desigur, nu te poti considera batrana la aceasta varsta, dar, la fel ca pielea, organele aparatului reproducator, glandele endocrine si tesuturile implicate in sarcina incep sa se degradeze treptat. Consecinta este ingreunarea "misiunii" de a duce la termen o sarcina sanatoasa.

Cand amani o sarcina spre 40 de ani trebuie sa stii ca riscul de avort spontan se dubleaza fata de cel prezent la femeile cu varsta intre 20 si 30 de ani. Decizia de a astepta mai mult pentru a deveni mama vine la pachet cu asumarea unor consecinte si a unor riscuri care ar putea chiar sa te priveze de sansa de a avea un copil.

Infertilitatea

Cu trecerea anilor productia de hormoni gestationali scade, iar conceperea unui copil pe cale naturala dupa 40 de ani ar putea fi zadarnicita. Rezerva de ovule scade si ea odata cu inaintarea in varsta, iar sansele de a ramane insarcinata dupa aceasta varsta sunt de aproximativ 5%. Sigur ca exista tratamente pentru fertilitate, insa acestea sunt destul de costisitoare, neplacute si nici macar nu garanteaza faptul ca vei ramane insarcinata. Cresc, in schimb, riscurile de avort spontan, precum si posibilitatea unei sarcini multiple, care poate fi destul de greu de dus la aceasta varsta.

Boli materno fetale

Cand amani o sarcina trebuie sa stii ca dupa 40 de ani creste prevalenta cazurilor de boli ce apar in sarcina, precum hipertensiune arteriala, obezitate, diabet gestational si probleme ale placentei. Printre complicatiile cu grad ridicat de risc atat pentru mama, cat si pentru fat se numara preeclampsia sau nasterea prematura.

Anomalii genetice la bebelus

Anomaliile cromozomiale la bebelusi nascuti de mame cu varsta mai inaintata sunt mai frecvente decat la cei cu mame tinere. Odata cu inaintarea in varsta a mamei creste considerabil si riscul ca bebelusul sa aiba sindrom Down, cardiopatii congenitale sau boli ereditare.

Vei fi mai putin langa copilul tau

Sigur ca un copil iti lumineaza viata si te face sa traiesti totul la intensitate mult mai mare. Dar scurgerea timpului este ireversibila si, oricat de mult ti-ai dori un copil si oricat de mult l-ai iubi atunci cand vine pe lume, trebuie sa fii constienta ca aveti un timp limitat impreuna. Moartea, chiar daca nu ne place sa vorbim despre ea, este una dintre putinele certitudini din viata. Si una este cand faci un copil la 20 de ani si stii ca atunci cand inevitabilul se va produce copilul tau are sanse sa fie deja un om matur, realizat si capabil sa treaca mai usor peste aceasta despartire definitiva. Cand devii mama la 40 de ani sau dupa aceasta varsta despartirea va veni cand copilul tau va fi inca tanar. Iar daca iti va semana si va decide sa amane momente importante din viata lui pentru cand va fi realizat, probabilitatea ca tu sa nu fii prezenta la nunta sa sau atunci cand i se naste primul copil este destul de mare.

Dificultati in cresterea copilului

Poate ca esti o persoana activa si poate ca te simti inca tanara. Dar realitatea este ca tesuturile tale imbatranesc, chiar daca mintea se opune. Este posibil ca, din cauza unor afectiuni sau slabiciuni inerente dupa o varsta, sa iti fie greu sa tii pasul cu un copil energic si curios, sa obosesti mai usor atunci cand el ar vrea sa alergati sau sa va plimbati pe munte si, astfel, sa ratati multe experiente pe care parintii mai tineri le pot trai alaturi de copiii lor. Pe langa toate acestea, sa fii mama unui adolescent cand ai deja intre 50 si 60 de ani se poate dovedi o chestiune cel putin delicata, diferenta de mentalitate fiind cu siguranta foarte mare.

Un copil iti poate lumina viata la orice varsta  si desigur ca si o femeie de 40 de ani sau peste poate fi o mama la fel de buna ca una mai tanara. Sau poate chiar mai buna, data fiind experienta de viata si posibilitatea poate mai mare de a-I oferi copilului tot ce este mai bun. Poate, totusi, si pentru simplul motiv ca veti avea mai mult timp pentru a va bucura unul de altul ar fi mai bine sa nu amani atat de mult nasterea unui copil pe care ti-l dorest; in loc sa iti faci griji pentru tot felul de lucruri materiale care pana la urma nu sunt imposibil de atins atunci cand ai si un copil, ai putea alege sa traiesti si sa te bucuri de maternitate atunci si asa cum simti.

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre