Milioane de femei sufera de sindromul ovarului polichistic. Dupa zeci de ani fara tratament, exista o speranta

| | Actualizat: 2024-05-21 08:15:00

 

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o problema de sanatate comuna care poate afecta atat femeile adolescente, cat si pe cele adulte, si este asociat cu un dezechilibru al hormonilor sexuali feminini care poate duce la modificari ale ciclului menstrual. Acest sindrom afecteaza calitatea vietii femeilor care sufera de el, prezentand diverse neplaceri fizice, cum ar fi acneea, migrenele si excesul de par pe corp, precum si cresterea dificultatilor de a ramane insarcinata si/sau prezentarea de probleme in timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestational, preeclampsia sau nasterea prematura.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), SOPC reprezinta o problema semnificativa de sanatate publica si este una dintre cele mai frecvente tulburari hormonale care afecteaza femeile de varsta reproductiva. Se estimeaza ca 8-13% dintre femeile de varsta reproductiva sunt afectate de aceasta afectiune, iar pana la 70% dintre cazuri sunt nediagnosticate, astfel ca cifra ar fi si mai mare.

Primul tratament pentru SOPC ar putea ajunge in 2026

Spitalul Sant Joan de Deu din Barcelona desfasoara de cateva luni un studiu clinic numit SPIOMET4HEALTH, care are ca scop gasirea primului tratament specific pentru SOPC. Acest studiu se afla in prezent in faza II si se desfasoara la nivel international in Spania (Barcelona si Girona), Italia, Danemarca, Turcia, Austria si Norvegia.

Potrivit informatiilor de pe site-ul oficial al studiului, acest tratament experimental consta in administrarea zilnica, la aceeasi ora, a unui comprimat dintr-o combinatie in doza mica a trei medicamente utilizate anterior pentru ameliorarea simptomelor SOPC (spironolactona, pioglitazona si metformina), insotita de un stil de viata sanatos.

Scopul medicamentului este de a ajuta la normalizarea ovulatiei si a hormonilor, astfel incat tulburarile si dezechilibrele cauzate de SOPC sa poata fi inversate.

Odata finalizata faza II, fazele III si IV vor consta in compararea tratamentului cu metode similare actuale sau cu placebo, apoi in evaluarea sigurantei si eficacitatii produsului in combinatie cu alte tratamente si in testarea acestuia pe un numar mai mare de pacienti. Studiul, care a inceput in 2021 si se va desfasura timp de cinci ani, este coordonat de o echipa de cercetatori de la Institut de Recerca Sant Joan de Déu, condusa de premianta Dr. Lourdes Ibáñez, si este finantat de Comisia Europeana, cu un consortiu format din 17 organizatii.

„Speram ca aceste proiecte vor reduce numarul adolescentelor si al femeilor tinere cu SOPC, vor imbunatati calitatea vietii acestora si vor reduce povara economica asupra sistemelor de sanatate europene”, a declarat echipa de cercetare intr-un comunicat.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre