Mituri despre colesterol

| | Actualizat: 2017-04-05 11:49:05

Majoritatea persoanelor asociaza cuvantul "colesterol" cu o sursa importanta a problemelor de sanatate. In realitate, acest alcool organic este esential pentru numeroase procese ale organismului, de la izolarea celulelor nervoase la nivel cerebral pana la asigurarea structurii membranei celulare. Iata care sunt cele mai frecvente mituri despre colesterol si adevarul din spatele lor.

Factorii care indica predispozitia unui individ la dezvoltarea afectiunilor cardiace sunt valorile componentelor colesterolului total din sange - LDL (colesterol rau), HDL (colesterolul bun) si trigliceridele (substante grase sintetizate din alimente).

Un adult sanatos trebuie sa aiba nivelul LDL-ului de maximum 130 mg/dL, cel putin 40-60 mg/dL HDL si o valoare maxima de 150 mg/dL a trigliceridelor. Un numar mai mare de 200 mg/dL al colesterolului total inseamna un risc crescut fata de boli cardiace si infarct.

Excluderea tuturor grasimilor din meniu pentru reducerea colesterolului

Acest mit transmite o idee falsa despre ceea ce grasimile reprezinta. Un nivel optim de colesterol inseamna excluderea din alimentatie a grasimilor saturate (unt, carne grasa) si grasimile trans (alimente prelucrate industrial, fast food). In schimb, grasimile polinesaturate si mononesaturate (peste, ulei de masline, nuci) scad nivelul colesterolului rau (LDL).

Alegerea produselor cu eticheta "fara colesterol"

Alimentele inscriptionate cu titulatura "fara colesterol" nu inseamna ca sunt si sanatoase. Urmareste descrierea amanuntita a grasimilor si alege doar acele produse fara grasimi trans si saturate.

Fumatul si colesterolul

Fumatul creste riscul instalarii aterosclerozei (cimentarea arterelor) si favorizeaza coagularea sangelui. In plus, scade nivelul HDL-ului si il creste pe cel al trigliceridelor. Prin urmare, acest viciu multiplica efectele negative ale colesterolului in exces.

Colesterolul, problema dupa 40 de ani

Prima analiza a colesterolului devine absolut necesara de la varsta de 20 de ani. Istoricul familial, supraponderalitatea si stilul de viata nesanatos sunt factori care predispun pe oricine problemelor de acest tip, la orice varsta. Inclusiv copiii pot avea probleme cu colesterolul.

Persoanele suple, ferite de pericol

Genetica, dieta incorecta si sedentarismul stau la baza nivelului prea mare de colesterol rau, iar persoanele suple nu sunt ferite de pericol. Controlul grasimilor din organism este necesar, indiferent de greutatea corporala.

Citeste si despre