Mituri frecvente legate de fumat

| | Actualizat: 2011-08-19 14:55:57

Fumatul este unul dintre cele mai periculoase vicii pe care le poti adopta in viata ta. Cu fiecare tigara fumata pui si mai multe bete in roate sanatatii tale. Nu incerca sa te amagesti, ca multi altii inaintea, ca nu e chiar atat de rau, folosindu-te de mituri care incearca sa justifice fumatul.

1. Mit - Compensez efectele fumatului prin celelalte obiceiuri sanatoase

Multi fumatori considera gresit ca daca, in afara fumatului, au obiceiuri sanatoase inseamna ca efectele fumatului sunt mai mici. Nici sportul si nici alimentatia sanatoasa sau suplimentele alimentare nu reusesc sa reduca riscurile asociate fumatului. Poti sa ai o viata sanatoasa si sa mori din cauza fumatului!

2. Mit - Daca fumez tigari mai usoare (light) diminuez riscurile

Exista o multime de fumatori care se amagesc inutil cu tigari mai usoare in speranta ca nicotina si toxinele din ele nu vor mai afecta organismul. Total neadevarat! Cei mai multi nu isi dau seama ca desi sunt mai usoare, fumeaza mai multe si ajung la acelasi consum zilnic de nicotina.

3. Mit- Fumez de foarte multi ani! Raul a fost deja facut, nu mai are rost sa ma las acum


Niciodata nu este prea tarziu pentru sanatatea ta sa renunti la fumat! Consecintele pe care le are fumatul asupra sanatatii sunt cumulative. Cu cat fumezi mai mult, cu atat riscul de boli incurabile sau deces creste.

Calitatea vietii si starea de sanatate se imbunatatesc considerabil chiar daca te lasi de tigari si dupa varsta de 70 de ani.

4. Mit - Daca ma las de fumat, ma ingras si tot imi pun sanatatea in pericol

Este adevarat ca renuntarea la fumat atrage dupa sine o usoara crestere a apetitului. Insa greutatea capatata dupa abandonarea acestui viciu nu este atat de semnificativa si poate fi tinuta sub control cu ajutorul sportului si dietei. In plus, riscurile pe care le atrag kilogramele in plus sunt nesemnificative in raport cu efectele nocive pe care le are fumatul in organism.

5. Mit - Daca vreau sa renunt la fumat, trebuie sa ma las brusc, nu treptat

Este adevarat ca in unele cazuri functioneaza principiul "totul sau nimic", dar din nefericire esueaza in multe dintre situatii. Lasarea brusca de fumat da nastere unei stari de sevraj care determina fumatorii cu o vointa mai putin puternica sa revina la viciu. Cel mai indicat este sa te lasi treptat, printr-o combinatie de medicamente si consiliere psihologica.

Foto: blisstree.com


Citeste si despre