Proaspete mamici care nu ies din casa cu bebelusii. De ce se intampla asta si ce este de facut

| | Actualizat: 2022-03-28 08:54:00

Pentru multe mame, maternitatea vine ca o galeata cu apa rece cand te astepti la o baie calda si calma. Perioada de post-partum vine cu o multime de schimbari, dar mai ales de temeri, pentru proaspetele mamici.

Teama de a scoate nou-nascutul afara este o temere destul de frecventa, insa despre care se vorbeste prea putin. Insa de ce apare aceasta si ce este de facut?

Factori care duc la teama mamicilor de a-si scoate nou-nascutii afara

Imaginea idilica pe care o vedem la televizor cu proaspata mamica ce isi tine in brate bebelusul roz, dolofan si vioi se ciocneste adesea cu realitatea care este cu totul alta. La nastere micutii nu sunt deloc rozalii si dolofani, insa pe parcurs ce trec primele zile de dupa nastere acestia incep sa devina dolofani si sa capete acea culoare rozalie.

Povara responsabilitatii este uriasa si adesea proapetele mamici nu sunt pregatite sa o gestioneze. Teama de a nu face bine si de a nu mai vedea din nou acea imagine radianta pe care o aveau inainte de a deveni mame le face pe multe demei sa se simta nesigure cu privire la abilitatile lor si chiar la fizicul acestora. Toate acestea duc la transformarea locuintei intr-un teritoriu sigur in care se simt bine.

Un alt factor determinant este oboseala. Lipsa energiei si a faptului ca nu dorm noaptea isi spune cuvantul.

Tocmai de aceea este esential sa se tina cont ca exista o linie foarte fina care separa procesul normal de adaptare la noul rol de mamica si cel in care se instaleaza depresia postpartum. Proaspetele mamici trebuie sa aiba intotdeauna o retea de sprijin care sa o ajute sa suporte povara nasterii si sa-I ofere ajutorul atunci cand observa ca depresia isi face simtita prezenta.

Ce se poate face daca se intampla acest lucru

Informeaza-te

Atat proaspata mamica cat si familia trebuie sa se informeze despre acceasta situatie, de preferat inainte de nastere. Nici cand aceasta situatie se intampla deja nu este prea tarziu pentru a cauta solutii si pentru a intelege de ce se intampla asta. Primul si cel mai important pas este ca toate femeie sa inteleaga ca nu trebuie sa aiba acea imagine de mama perfecta si fericita din primul minut.

Vorbeste cu alte mame

Una dintre cele mai imbucuratoare experiente pentru o proaspata mamica este sa vorbeasca cu alte mame care au copii mai mari si experiente asemanatoare. Sa simta ca nu este singura si sa nu se mai considere “ciudate” este primul pas spre revenirea la o viata normala.

Fa totul in ritmul tau

Nu trebuie sa te grabesti sa te plimbi prin oras din primele zile. Poti incepe cu plimbari foarte scurte, in apropierea locuintei. Incetul cu incetul, iti vei recapata puterile si vei deveni mai increzatoare, iar copilul se va obisnui cu noua rutina.

Gandeste-te la beneficiile plimbarilor (pentru tine si pentru bebelus)

Lumina naturala si aerul curata ofera multe beneficii atat mamelor cat si copiilor. De la soarele care ne ofera vitamina D, la producerea de serotonina si pana la recapatarea tonusului, plimbarile sunt o adevarata gura de rai pentru proaspata mamaica.

Si pentru bebelus plimbarile au aceleasi beneficii. In plus, ii ajuta sa se relaxeze si sa doarma mai bine. 

Cere ajutor

Fie ca este vorba de treburile casnice, de ingrijirea bebelusului sau chiar de o forma de terapie, ar trebui sa ceri ajutorul si sa nu te gandesti ca trebuie sa faci totul singura. Nu pune o presiune inutila pe tine pentru ca nu mai poti sau nu mai ai timp sa faci lucrurile pe care inainte le faceai cu multa usurinta. Nu uita ca, pentru a avea grija de bebelus, trebuie mai intai sa fii tu bine.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre