Sfaturi pentru a calma tusea din timpul noptii

| | Actualizat: 2014-01-15 14:56:53

Tusea, unul dintre simptomele comune ale gripei sau infectiilor respiratorii, are tendinta de a se acutiza in timpul noptii si de a-ti perturba somnul. Pozitia orizontala din timpul odihnei nu este cea mai grozava pentru calmarea tusei, insa este singura potrivita pentru somn. Din acest motiv, este important sa apelezi la cateva masuri simple si rapide care te ajuta sa reduci intensitatea tusei si sa te odihnesti mai bine!

Dormi cu capul mai sus decat restul corpului!

  Pozitia orizontala a corpului determina blocarea cailor respiratorii si acutizarea tusei. Pentru a respira mai usor si a controla mai bine tusea din timpul noptii, este indicat sa dormi cu capul usor inclinat, mai sus decat restul corpului. Dormi pe o perna ceva mai inalta. Chiar daca este o pozitie destul de incomoda, mai ales daca esti obisnuita sa dormi fara perna, este mai bine decat sa te trezesti din 5 in 5 minute din cauza tusei ori sa nu te odihnesti deloc.

Asigura-te ca ai un nivel optim de umiditate in camera!

Aerul uscat reprezinta una dintre cauzele intensificarii tusei, in timpul noptii. Este recomandat sa-ti cumperi un umidificator de camera si sa il folosesti mai des in astfel de situatii. Aerul umed ajuta la fluidizarea mucusului nazal, care-ti blocheaza caile respiratorii, dar si la hidratarea gatului iritat, reducand riscul de complicatii.  

Bea ceaiuri calde cu miere!

Ceaiurile din plante consumate caldute si amestecate cu miere reprezinta cel mai bun "medicament" pentru ameliorarea tusei nocturne. Te relaxeaza, dar ajuta si la hidratarea gatului si la deblocarea cailor respiratorii, ajutandu-te sa respiri mai bine si sa tusesti mai putin.

Asigura-te ca lenjeria de pat este curata!

Alergiile reprezinta unul dintre factorii care acutizeaza tusea. Daca stii ca esti alergica la praf sau acarieni, este indicat sa-ti schimbi mai des lenjeria de pat si pijamalele, intrucat au tendinta a acumula cantitati mari din acesti factori alergogeni.

Apeleaza cu masura la baile de aburi!

Baile faciale cu abur reprezinta una dintre masurile cele mai la indemana pentru deblocarea nasului infundat, hidratarea gatului iritat si calmarea tusei. Desi este tentant sa abuzezi de aceste bai, datorita efectului reconfortant pe care ti-l ofera, medicii avertizeaza asupra consecintelor neplacute ale abuzului la persoanele bolnave de astm. Potrivit acestora, folosirea in exces a aburilor pentru decongestionarea cailor nazale ar putea inrautati tusea la astmatici.

Ia in calcul si medicamentele!

Administrarea medicamentelor ar trebui sa fie ultima solutie la care recurgi pentru calmarea tusei si ameliorarea simptomelor virozelor respiratorii. Chiar daca medicatia nu vindeca racelile si gripele, exista totusi medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala si care suprima tusea. Expectorantele sunt o idee buna, in cazul in care nasul infundat iti da batai de cap si inrauteste tusea. Cere intotdeauna sfatul unui medic inainte de a recurge la medicamente, pentru a te asigura ca sunt potrivite pentru tine si ca nu risti efecte secundare neplacute.

Mai cunosti si alte trucuri pentru ameliorarea tusei nocturne? Impartaseste-ne ideile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre