Simptome pe care sa nu le normalizezi cand vine vorba despre menstruatie

| | Actualizat: 2024-05-20 10:05:00

 

Ciclul menstrual este o parte esentiala a vietii reproductive a femeii, un proces natural experimentat de femeile aflate la varsta fertila, care pregateste in fiecare luna organismul pentru o eventuala sarcina si implica o serie de schimbari hormonale, fizice si psihologice. Dar nu toate simptomele pe care le experimentezi in timpul acestui ciclu sunt normale sau benigne. Uneori, in spatele a ceea ce consideram „disconforturi obisnuite”, se pot ascunde semne de alarma care merita atentia si grija ta.

Opt simptome ale ciclului menstrual la care sa fii atenta

Ciclul menstrual implica o serie de schimbari care au loc in fiecare luna in organism, pregatindu-se pentru sarcina. In fiecare luna, unul dintre ovare elibereaza un ovul, in procesul de ovulatie.

1. Sangerare abundenta

Este obisnuit sa ai o anumita cantitate de sangerare in timpul menstruatiei, dar sangerarea excesiva, care necesita schimbarea tampoanelor sau a absorbantelor la fiecare ora sau doua, nu este normala. Acest simptom, cunoscut sub numele de menoragie, poate indica afectiuni precum fibroame uterine, polipi, probleme de coagulare a sangelui sau chiar cancer uterin. Este important sa consulti un profesionist din domeniul sanatatii daca te confrunti cu acest tip de sangerare pentru un diagnostic si un tratament adecvat.

2. Durata sau menstruatia foarte neregulata

Victoria Verdu, coordonator de Ginecologie la Ginefiv, explica ca este normal ca „menstruatia sa aiba loc la fiecare 28-30 de zile si sa dureze intre 3 si 4 zile, dar nu intotdeauna se intampla asa, iar acest lucru este cunoscut sub numele de tulburari menstruale”. Adevarul este ca nu multe femei au o menstruatie regulata si „ca la carte”, adica de 28 de zile. De fapt, multe au cicluri menstruale de mai multe sau mai putine zile, astfel ca un interval intre 21 si 35 de zile este considerat normal. 

Atunci cand ciclul este mai lung de sase saptamani, este considerat neregulat, desi acest lucru nu este un motiv de ingrijorare in primii ani de menstruatie, deoarece ciclurile au nevoie de ceva timp pentru a se regla. Dar daca acest lucru se intampla dupa primii ani, sau daca durata este mult mai scurta de 21 sau mult mai lunga de 35, nu este o idee rea sa mergi la un consult. 

3. Durere severa sau invalidanta

Este normal sa simtiti anumite disconforturi in timpul perioadei menstruale, cum ar fi crampe usoare sau balonare, dar durerile severe care interfereaza semnificativ cu activitatile zilnice nu sunt normale.

O spune Lorena Serrano, medic ginecolog, intr-un interviu: „Nu trebuie sa normalizam durerile menstruale sau relatiile sexuale” [...] „durerile menstruale nu sunt normale, daca ne dor pana la punctul de a interfera cu activitatile noastre zilnice, trebuie sa consultam un medic”.

De exemplu, daca raspunzi „da” la aceste doua intrebari: „Am dureri ascutite pe o singura parte a abdomenului?”, „Acest tip de durere apare odata cu o menstruatie excesiv de abundenta?”, ai putea avea una dintre aceste probleme:

  • Endometrioza: tesutul care ar trebui sa creasca in interiorul uterului incepe sa creasca in afara uterului (in trompele uterine, ovare sau chiar in vezica urinara).
  • Torsiune ovariana: ovarul se rasuceste in jurul ligamentului care il sustine, ceea ce face ca sangele sa nu mai circule asa cum ar trebui.
  • Fibroamele uterine: acestea sunt chisturi, initial necanceroase, care cresc in tesutul muscular al uterului. Desi majoritatea sunt asimptomatice, in unele cazuri pot exista dureri severe.

4. Modificari in tiparul menstrual

Daca observi schimbari majore in tiparul menstrual, cum ar fi cicluri neregulate, sangerari intre menstruatii sau lipsa menstruatiei, nu le ignora. Aceste schimbari ar putea indica tulburari precum sindromul ovarelor polichistice (SOPC), probleme tiroidiene sau chiar cancer ovarian. Este important sa discuti cu medicul daca te confrunti cu schimbari in ciclul menstrual pentru a investiga cauza.

5. Sangerare intre menstruatii

Sangerarea intre menstruatii ar putea fi un semn ca ceva nu este in regula. Daca sunt doar cateva picaturi, ar putea insemna ca exista un usor dezechilibru hormonal, care nu este grav. Dar este totusi recomandabil sa consulti ginecologul. Pe de alta parte, daca sangerarea este mai abundenta, ar putea fi un simptom al unei infectii, al unei sarcini esuate sau ceva mai grav, asa ca ar trebui sa mergi la un control cat mai curand posibil.

6. Schimbari drastice de dispozitie

Este normal sa ai schimbari de dispozitie in timpul diferitelor faze ale ciclului menstrual, in special in preajma menstruatiei (mai ales in zilele de dinaintea acesteia, prin asa-numitul sindrom premenstrual). Cu toate acestea, daca aceste schimbari de dispozitie (anxietate, simptome depresive, iritabilitate extrema...) sunt drastice si interfereaza cu viata de zi cu zi intr-un mod vizibil, ar putea fi un semn al unor tulburari precum tulburarea disforica premenstruala (PMDD). In acest caz, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa vorbesti cu un profesionist din domeniul sanatatii pentru indrumare si sprijin.

7. Miros urat

Desi este adevarat ca menstruatia are un miros foarte caracteristic, trebuie sa fim foarte atente la o schimbare a acestuia, mai ales daca acest miros devine mult mai puternic sau seamana cu mirosul de peste. Aceasta schimbare ar putea indica faptul ca avem o infectie in zona intima, care este cauzata de bacterii care, daca nu sunt eliminate, pot cauza probleme majore, mai ales pe termen lung.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre