Sindromul Asherman

| | Actualizat: 2017-02-07 12:07:33

Sindromul Asherman, numit si sinechie uterina, este o afectiune caracterizata prin prezenta unor cicatrici in cavitatea uterina. Acesta se defineste prin adeziuni intrauterine care apar adesea din cauza formarii unor cicatrici dupa o interventie chirurgicala la nivelul uterului. Exemple in acest sens sunt dilatatia si chiuretajul uterin. Adeziunile pot cauza amenoree sau infertilitate la femei.

Care sunt cauzele sindromului Asherman?

In unele cazuri apare, pe langa adeziunile aferente, si o alipire a peretilor uterini. Sindromul Asherman este o boala foarte rara. Se declanseaza cel mai adesea in urma unei agresiuni cauzate de un chiuretaj. Dilatatia si chiuretajul uterin sunt realizate in urma pierderii unei sarcini, a unui avort la cerere sau pentru a trata anumite probleme la nivel uterin.

Fiecare caz de sindrom Asherman este diferit, iar cauzele difera de la o situatie la alta. Insa cel mai adesea acesta apare in urma unor interventii chirurgicale ale uterului. Si infectia pelvina severa (fara a fi asociata cu vreo interventie) a mai fost asociata cu declansarea bolii.

Simptomele sindromului Asherman

Daca suferi de sindrom Asherman, exista posibilitatea sa ai menstruatii diminuate sau chiar absente. Adesea, apar durerile sau crampele abdominale in perioda cand ar trebui sa vina menstra, insa fara ca aceasta sa-si faca aparitia. Insa exista situatii in care femei cu sindrom Asherman au menstruatii normale.

Specialistii sustin ca uneori si avorturile spontane recurente sau infertilitatea pot fi considerate simptome ale sindromului.

Cum se pune diagnosticul?

Sindromul Asherman este depistat in urma unor analiza amanuntite la nivel uterin. Cea care poate indica cel mai bine prezenta adeziunilor sau cicatricilor este histerosalpingografia - aceasta este o evaluare radiografica a uterului.

Cum se trateaza sindromul Asherman?

Sindromul Asherman poate cauza infertilitatea la femei. Atunci cand acesta sta in calea conceptiei sau provoaca amenoreea, este urgent sa fie tratat. Tratamentul chirurgical include taierea si indepartarea adeziunilor sau cicatricilor prezente in cavitatea uterina. Aceasta poate fi realizata prin histeroscopie, folosindu-se instrumente speciale si o camera plasate in uter prin intermediul cervixului

Dupa indepartarea testului cicatriceal, cavitatea uterina trebuie tinuta deschisa pentru a favoriza vindecarea si pentru prevenirea reaparitiei adeziunilor. Medicul poate plasa un soi de balon micut in uter timp de mai multe zile. In acelasi timp, va prescrie si terapie inlocuitoare cu estrogen. Daca se descopera prezenta unor infectii, medicul va recomanda tratamentul cu antibiotice.

Sindromul Asherman poate fi vindecat in totalitatea cu ajutorul chirurgiei. In jur de 70-80% dintre femeile care sufera de infertilitate din cauza sindromului Asherman vor putea ramane insarcinate cu succes dupa tratament.

Cele mai multe cazuri nu pot fi prevenite. Dar se pare ca daca se administreaza antibiotice inainte de realizarea unui chiuretaj uterin exista mai putine riscuri de aparitie a sindromului.

Citeste si despre