Studiu: femeile care devin mame dupa varsta de 35 de ani au o speranta de viata mai mare

| | Actualizat: 2024-12-06 08:45:00

In ultimii ani, varsta la care femeile devin mame pentru prima data a crescut semnificativ in Europa, iar Spania este un exemplu elocvent in acest sens. Potrivit Institutului National de Statistica (INE) din Spania, varsta medie la care femeile spaniole au primul copil este de 32,6 ani. Mai mult, tara detine recordul european pentru numarul de femei care devin mame dupa varsta de 40 de ani, o tendinta care s-a dublat in ultimele doua decenii.

Desi maternitatea tarzie este adesea asociata cu riscuri, un numar tot mai mare de studii evidentiaza si avantajele acestui fenomen. Un aspect interesant este ca femeile care au copii dupa varsta de 35 de ani tind sa aiba o speranta de viata mai mare. Aceasta concluzie este sustinuta de geneticianul Jose Miguel Garcia Sagredo, membru al Academiei Regale Nationale de Medicina din Spania.

Legatura dintre maternitatea tarzie si longevitate

Potrivit profesorului Garcia Sagredo, femeile care pot concepe copii in mod natural la o varsta mai avansata prezinta semne de senescenta celulara intarziata, adica un proces de imbatranire mai lent. Aceasta caracteristica biologica este considerata un indicator al longevitatii. In sprijinul acestei afirmatii, specialistul mentioneaza trei studii, dintre care cel mai recent, realizat in 2023, demonstreaza ca femeile cu sarcini tarzii au o speranta de viata mai mare.

„Femeile care au copii dupa varsta de 35 de ani au o predispozitie genetica spre longevitate”, explica Garcia Sagredo, subliniind ca acest avantaj nu poate fi cuantificat in ani specifici, ci este evidentiat in analize statistice la nivel de populatie.

Explicatii genetice si biologice

Teoriile biologice invocate de genetician sugereaza ca abilitatea de a concepe un copil dupa 35 de ani reflecta o constitutie genetica favorabila unei vieti lungi si sanatoase.

„Aceasta capacitate biologica este un semnal ca procesul de imbatranire este mai lent”, explica el. Totusi, geneticianul avertizeaza ca longevitatea nu depinde doar de acest factor. Un stil de viata sanatos, o dieta echilibrata, activitatea fizica regulata si reducerea stresului sunt esentiale pentru a valorifica acest potential genetic. Un alt aspect interesant este legatura dintre longevitatea femeilor si a fratilor lor.

„Barbatii ale caror surori au devenit mame tarziu au, la randul lor, o speranta de viata mai mare”, spune Garcia Sagredo. Aceasta observatie sugereaza ca predispozitia genetica pentru longevitate este impartasita intre frati, care mostenesc aproximativ 50% din genele comune.

Desi studiile evidentiaza avantajele genetice ale maternitatilor tarzii, profesorul avertizeaza ca aceasta descoperire nu ar trebui sa fie un motiv pentru a amana maternitatea in speranta unei vieti mai lungi. „Nu este o idee buna”, subliniaza el, amintind ca decizia de a avea un copil depinde de numerosi factori, inclusiv de sanatatea fizica si mentala a femeii.

Sursa: bebesymas.com

Sursa foto: freepik

 

 

Citeste si despre