STUDIU: S-a aflat motivul pentru care mamele sunt atat de obosite dimineata

| | Actualizat: 2019-01-22 12:00:14

Cand devii mama radiezi de fericire si toata lumea e a ta. Ai sta toata ziua sa iti privesti micutul, sa il rasfeti, sa il imbraci cu toate hainutele alea simpatice pe care nu te-ai putut abtine sa nu i le cumperi inca dinainte de a veni pe lume.

Cand il pui la san si ridica ochii spre tine te gandesti ca asta era menirea in viata pe care nu reuseai sa o identifici. Asta e partea frumoasa! Dar nimeni nu ti-a spus inainte de a naste cat de putin s-ar putea sa apuci sa dormi si cat vei ajunge sa te simti de obosita.

Daca ai norocul sa aduci pe lume un copil care doarme neintors noptile, te poti declara o mama 120% fericita. Dar daca micutul tau nu pare sa inteleaga prea bine cum sta treaba cu ziua si cu noaptea si daca mai si plange cat il tin plamanii, aveti o problema. Pentru inceput nu va parea prea mare, dar ea se va acutiza direct proportional cu numarul de nopti in care vei dormi pe apucate.

Cand te simti la capatul puterilor si ajungi sa te intrebi oare cat poate supravietui o persoana fara sa doarma, gandeste-te ca nu esti singura mama care trece prin asta. Cand esti tafnoasa, iritata si chiar ajungi sa tipi la copil, gandeste-te ca nu rezolvi nimic pentru ca el chiar nu intelege.

Cand incerci sa iti dai seama unde gresesti si incepi sa te intrebi daca esti o mama buna, sa fii convinsa ca au mai facut-o si altele si ca nu au gasit raspunsul. Pur si simplu nu toti copiii sunt ca aceia ai norocosilor care se lauda ca ai lor au dormit neintorsi inca din prima noapte petrecuta acasa.

Daca experimentezi si tu acea senzatie de epuizare si de nervozitate excesiva inca din primele clipe in care deschizi ochii dimineata, nu esti singura.

Un studiu publicat de "Sleep Medicine" arata ca somnul intrerupt are aceleasi efecte ca lipsa totala a somnului. Cercetatorii de la Facultatea de Stiinte Psihologice din cadrul Universitatii Tel Aviv au gasit o legatura intre somnul intrerupt si "alterarea abilitatilor cognitive, limitarea atentiei si proasta dispozitie".

Si toate astea dupa ce voluntarii care au participat la studiu au experimentat o singura noapte de somn intrerupt. Adica o nimica toata, dupa cum ar spune orice mama al carei bebelus plange mai bine de jumatate de noapte de ar putea sa scoale si mortii din morminte.

In plus, studiul a stabilit ca o noapte cu somn agitat si intrerupt este ca si cum ai dormi doar 4 ore consecutive. Patru!

"Chiar daca te trezesti pentru scurt timp, 5-10 minute, ritmul natural al somnului este intrerupt. Studiul nostru arata impactul unei singure nopti de acest gen, dar stim ca aceste efecte se acumuleaza si putem sa ne dam seama ca pretul platit de proaspetii parinti, care luni in sir se trezesc de trei pana la 10 ori pe noapte, este unul imens. Pe langa efectele fizice ale privarii de somn, parintii experimenteaza deseori sentimente de furie directionate catre copii, urmate de sentimente de vina provocate de aceste emotii negative", a explicat profesorul Avi Sadeh, seful echipei de cercetatori care a realizat studiul.

Prin urmare, chiar si cei mai rationali parinti ajung sa fie invinsi de lipsa somnului si se transforma in epave tafnoase. Ce e de facut? Respira adanc, nu uita ca pana la urma chiar este o perioada care va trece mai devreme sau mai tarziu si, foarte important, dormi si tu cand doarme copilul. E, totusi, mai bine decat deloc.

Iar noaptea incercati sa faceti cu randul pe cat posibil, pentru ca amandoi sunteti parinti si sunteti in asta impreuna. Poate ca suna mai usor de facut decat este in realitate, dar pana la urma nu aveti altceva de facut decat sa incercati sa va faceti viata mai usoara pana cand lucrurile vor intra in normal.

Citeste si despre