Teste medicale de care orice mamica are nevoie

| | Actualizat: 2013-07-19 10:53:41

Realizarea testului medical potrivit la momentul oportun este cel mai important lucru pe care o femeie, dar mai ales o mamica il poate face. Nu foarte multe femei cunosc testele de screening obligatorii si au tendinta sa le omita din controalele lor regulate la medic. Testele de screening au rolul de a depista din timp cancerul, diabetul si alte boli care pot fi tratate daca sunt descoperite la timp.

Mamografia

Este una dintre cele mai importante si sigure metode de depistare timpurie a cancerului de san. Realizarea ei regulata creste substantial sansele de supravietuire pentru ca ea reuseste sa identifice forma bolii intr-un stadiu incipient, cand este curabila.

Daca ai intre 20 si 30 de ani si nu prezinti factori de risc pentru aceasta boala, atunci este indicat sa faci mamografia o data la 3 ani, iar dupa aceasta varsta chiar anual sau la recomandarea medicului.

Test Babes Papanicolau

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai raspandite tipuri de cancer la ora actuala printre femei. Infectia cu papillomavirus (HPV) creste substantial riscul de producere a acestei boli. Screening-ul timpuriu poate depista boala la timp, atunci cand poate fi vindecata. Acest test de numeste Babes Papanicolau si presupune colectarea unei mostre de secretie vaginala din cervix.

Este indicat ca femeile sa isi faca acest test anual, incepand cu varsta de 21 de ani sau odata cu inceperea vietii sexuale.

Exista si optiunea unui vaccin impotriva acestui tip de cancer, care se administreaza fetitelor si femeilor cu varste intre 9 si 26 de ani si care are rolul de oferi imunitate impotriva bolii.

 

Absorbtiometrie duala cu raze X

Acesta este un test de screening menit sa masoare densitatea minerala a oaselor si sa detecteze semne ale osteoporozei inainte de producerea fracturilor osteoporotice. Nu numai ca depisteaza din timp boala, dar are marele beneficiu de a prezice riscul de fractura a oaselor in viitor, precum si evolutia bolii.

Testarea densitatii oaselor este recomandata in general femeilor cu varsta de peste 65 de ani, insa se face si femeilor tinere, acolo unde exista risc crescut de producere a bolii.

Test pentru detectarea cancerului de piele

Cel mai cunoscut tip de cancer de piele este melanoma. Este o malignitate care afecteaza celulele care produc pigmentul pielii. Ca multe alte tipuri de cancer, descoperirea lui timpurie asigura o rata de vindecabilitate foarte mare.

Avand in vedere ca expunerea la soare reprezinta un factor de risc extrem de mare, medicii recomanda examenele anuale de testare a alunitelor si a oricarei schimbari care apar la nivelul pielii.

Test pentru depistarea diabetului

Cei mai multi dintre cei care au aceasta boala de multe nu stiu decat in momentul in care colapseaza. Aceasta conduce la o multime de complicatii si afectiuni mortale: infarct, orbire, boli grave ale rinichilor etc.

Cu cat este depistat mai din timp cu atat el poate fi controlat si complicatiile pot fi evitate cu ajutorul sportului si al alimentatiei. Acesta poate fi diagnsoticat printr-un test extrem de rapid de determinare a nivelului glucozei din sange (plasma).

Daca esti sanatoasa si nici nu ai un risc crescut de a face diabet, atunci trebuie sa faci testul o data la 3 ani incepand cu varsta de 45 de ani. Daca esti predispusa la aparitia lui, atunci frecventa lui va creste, iar etatea va fi mai mica.

Colonoscopie

Cancerul colorectal a avansat foarte mult in topul cauzelor comune de deces, iar in ceea ce priveste evidenta lui la femei, este a 3-a cauza a mortalitatii dupa cancerul de plamani si cel de san. Stilul de viata modern (stresul, sedentarismul alimentatia precara) contribuie din plin la aparitia lui.

Colonoscopia este un test de screening frecvent utilizat in depistarea canecrului colorectal. Insa acesta este un tip ce cancer care apare la varste inaintate, de aceea acest test este recomandat dupa varsta de 50 de ani. Avand in vedere stilul de viata destul de dezorganizat, medicii recomanda realizarea lui si mai dvereme de aceasta varsta.

Citeste si despre