Toxiinfectia alimentara este foarte periculoasa, atat pentru femeile gravide si copiii mici, cat si pentru persoanele fara alte afectiuni de sanatate.
Odata cu venirea verii si a cresterii temperaturii, creste si riscul de toxiinfectie alimentara, asa ca este bine sa cunoastem acele alimente care o pot declansa. Majoritatea alimentelor care pot declansa toxiinfectia alimentara sunt produse comune, pe care le consumam aproape zi de zi: salata verde, cartofii sau rosiile.
Ce este toxiinfectia alimentara?
Toxiinfectia alimentara este o infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor.
Cum ma pot imbolnavi de toxiinfectie alimentara?
Toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate.
Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (Salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, Clostridium perfringens si Yersinia.
Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului.
Care sunt simptomele si cum ma tratez daca am toxiinfectie alimentara?
Simptomele, care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia este de cele mai multe ori rapid benigna si boala dispare de la sine.
O toxiinfectie alimentara nu necesita decat o rehidratare, iar in unele cazuri medicamente antispasmodice si intarzietoare ale tranzitului, uneori antiseptice intestinale. Subiectilor imunodeprimati li se pot prescrie antibiotice, ca si copiilor si batranilor. In cazul gravidelor vor fi necesare mai multe teste pentru a depista listeria sau salmonella, care pot provoca nastere prematura.
Top 10 alimente care pot provoca toxiinfectie alimentara
1. Legumele verzi, cu frunze (salata, varza, stevia etc): Legumele verzi cu fruze sunt responsabile pentru aproximativ 24% dintre contaminarile neprovocate de carne. Aceste legume sunt contaminate prin contactul cu animale, apa nesanitara si chiar echipamentul de spalare contaminat. Spala-le bine inainte sau gateste-le.
2. Ouale: Majoritatea infectiilor din cauza oualor sunt cauzate de salmonella. Desi contaminarea externa a oului poate fi posibila, cel mai adesea contaminarea are loc chiar inainte de formarea cojii. Jumatate din toate cazurile de contaminare din cauza oualor se petrec in restaurante.
3. Tonul: Pestele proaspat se poate deteriora la scurt timp dupa ce a fost prins, ducand la otravirea cu o toxina numita scombrotoxin. Simptomele includ inrosirea pielii, dureri de cap, crampe, diaree si pierderea vederii.
4. Stridiile: Stridiile pot cauza toxiinfectii alimentare si de aceea trebuie gatite bine, deoarece pot contine diferiti germeni care duc la aparitia senzatiei de greata, a varsaturilor si a diareei. O alta problema este ca stridiile stau pe fundul oceanului si filtreaza apa iar daca apa pe care o filtreaza este contaminata, riscul aparitiei toxiinfectiilor alimentare este destul de ridicat.
5. Cartofii: Printre cele mai "sensibile" legume se numara cartofii, care trebuie spalati bine inainte de a fi adaugati la mancare. Contaminarea in timpul prepararii mancarurilor pare sa fie sursa, deoarece cartofii nu prea sunt mancati simpli, ci ca parte a unei retete. Plus ca salatele care contin cartofi sunt adesea preparate cu maioneza, care se poate altera foarte repede.
6. Lactatele sau branzeturile pot fi contaminate cu bacterii precum Salmonella sau Listeria, cauzatoare de avort. Daca esti insarcinata evita branza de tip Brie si Camembert, cu mucegai sau crusta din lapte de oaie sau capra.
7. Inghetata: Daca este facuta folosind oua contaminate poate contine salmonella. Inghetata moale, facuta folosind diferite feluri de lactate poate prezenta risc de contaminare cu listeria.
8. Rosiile: Rosiile sunt adesea legate de toxiinfectii alimentare deoarece sunt consumate in majoritatea timpului negatite (gatirea omoara anumite bacterii) si alaturi de alte legume verzi. Pentru a evita contaminarea, taie legumele si fructele separat, folosind alte ustensile care trebuie spalate ulterior.
9. Varza: Varza este un mediu propice pentru salmonella si E. Coli. Evita salatele cu varza cruda.
10. Capsunele, zmeura si murele sunt fructele al caror termen de valabilitate este mic. Ele trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate.