Top 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre parabeni

| | Actualizat: 2016-07-11 11:43:21

Parabenii sunt conservanti chimici care se folosesc in general in compozitia cosmeticelor si produselor de ingrijire pentru copii, mamici sau tatici deopotriva. Ei au rolul sa stabilizeze compozitia produsului si sa tina bacteriile departe de produs. Insa ultimele descoperiri au relatat ca au o multime de efecte nocive asupra sanatatii celor care il folosesc!

Iata cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii!

Parabenii sunt tot un tip de conservant din gama E-urilor

Exista E-uri nocive nu numai in alimente, ci si in produsele de ingrijire care pot afecta pe termen lung sanatatea celor care le folosesc. Asa este si parabenul ( E210) sau acidul benzoic. Acesta nu este folosit doar in aceasta forma in produse. Exista si derivati ai lui care au aproximativ aceleasi efecte.

Sunt aprobati de organele avizate

Administratia Alimentelor si Medicamentelor si Revizuirea Ingredientelor Cosmetice au aprobat utilizarea parabenilor in industria cosmetica in 1984, sustinand ca o concentratie mai mica de 25% este inofensiva pentru sanatate. Ei sustin ca industria cosmetica foloseste doar 0,01-0,3% din acestia si ca nu pune in pericol sanatatea oamenilor.

In timp, alte cercetari realizate in anii 2000 au reusit sa identifice aceste substante in tesuturi mamare canceroase, iar controversele au luat amploare. Insa in ciuda acestor descoperiri, organele avizate sustin ca dozele continute de cosmetice sunt inofensive si ca monitorizeaza atent toate reactiile adverse si au totul sub control.

Risc crescut de cancer dn cauza parabenilor

Specialistii sustin ca folosirea parabenului a fost asociata cu un risc foarte mare de cancer, in special de san si de prostata. Ei au descoperit urme de metilparaben (un tip de paraben) in tesuturi mamare canceroase. Nu se stie exact daca acesta a declansat cancerul, dar medicii sunt siguri ca exista o legatura intre ele.

Imita rolul si functia unor homoni (estrogenul)

Parabenii au capacitatea de a imita functia diversilor hormoni, in special a estrogenului. Acest efect are un impact puternic asupra dezvoltarii copiilor. Folosirea constanta a acestora pe bebelusi si copii a fost asociata cu o pubertate precoce la fetite (mai devreme de 8 anisoir), iar la baieti cu dezvoltarea excesiva a testiculelor si a tesutului mamar (ginecomastia).

Pot provoca alergii sau dermatite de contact

Cele mai des intalnite reactii adverse ale parabenilor sunt cele de la nivelul pielii, pentru ca aceasta intra in contact direct cu substanta. Pot aparea la adulti dermatite de contact sau alergii severe, dar cei mai predispusi sunt copiii, in special bebelusii, acestia avand pielea mult mai sensibila.

Au fost asociati cu infertilitatea la barbati

Expunerea constanta la parabeni poate instala infertilitatea la barbati. Intr-o societate in care si-asa este din ce in ce mai greu sa concepi un copil, folosirea cosmeticelor pe baza de parabeni agraveaza si mai mult problemele de fertilitate. Cei mai afectati sunt barbatii, la care s-a constatat o scadere a cantitatii lichidului seminal si a numarului spermatozoizilor ca urmare a folosirii frecvente a acestor produse.

Produse comune care contin parabeni si cum ii recunosti pe eticheta

Parabenii se gasesc adesea in produse destinate copiilor ca sampoane, deodorante, balsamuri de par, farduri, antiperspirante, lotiuni de corp, creme si spume de ras, fixativm spuma de par etc. De fapt, ei se gasesc cam in toate produsele cosmetice care nu au eticheta de "natural" sau "eco". Daca vrei sa identifici parabenii pe eticheta produselor cosmetice cand le cumperi, afla ca nu vei regasi pur si simplu termenul paraben.

Conservantii de acest tip sunt trecuti si sub alte forme si fac parte tot din categoria parabenilor. Iata cateva dintre cele mai frecvente: metilparaben; propilparaben; benzilparaben; butilparaben; etilparaben; isobutilparaben.

Citeste si despre