Totul despre bolile sanilor

| | Actualizat: 2011-11-25 15:43:47

Sanatatea sanilor trebuie sa fie o preocupare permanenta pentru fiecare femeie. Desi cancerul de san este cea mai populara afectiune a organelor mamare, exista o serie intreaga de boli care pot afecta zona delicata a bustului.

Pentru a intelege cu adevarat pericolele la care sunt expusi sanii tai, este important sa cunosti bolile care se manifesta la acest nivel.

Infectiile sanilor

Unele dintre cele mai frecvente afectiuni ale sanilor sunt infectiile, cauzate de mai multi paraziti contactati din mediul extern.

Micozele, superficiale sau profunde, cauzeaza abcese la nivelul glandelor mamare si eliminarea de puroi prin ducte (tuburi subtiri prin care lobii, lobulii si bulbii comunica la suprafata cu mamelonul).

Sifilisul mamar (sancrul mamar, mastita sifilitica tertiara), tuberculoza mamara (noduli mici aparuti in perioada de activitate genitala, sarcina si alaptare) sau boala Mondor (tromboflebita superficiala) sunt alte boli infectioase comune ale sanilor.

Inflamatii si supuratii

Atunci cand vasele prin care circula laptele matern dupa nastere sunt infundate, pot aparea supuratii localizate ale glandei mamare, numite abcese. Cel mai des, ele sunt localizate sub areola si se manifesta prin dureri, eritem, tumefactie locala a sanului si hipertermie. In plus, apare scurgerea unui lichid galbui, numit "semnul Budin".

Mastita, o celulita generalizata a glandei mamare, este provocata de obicei de tulpini ale streptococului auriu transmise in timpul alaptarii. In combinatie cu alte infectii, mastita poate fi chiar letala. Sanul devine dureros la atingere si elimina puroi la apasare.

Mastita fibrochistica se manifesta prin aparitia unor noduli, care ies in evidenta inainte de menstruatie.

Galactocelului este o zona chistica formata din lapte, aparuta in urma intreruperii alaptarii.

Chisturi si tumori

Chisturile lichide si sebacee, abcesele (pungi de puroi) si formatiunile lipomatoase (necroza grasa, lipoamele) sunt alte anomalii mamare comune. Adenoamele (multiplicari celulare necanceroase) si papiloamele intraductale sunt formatiuni care apar in randul femeilor tinere.

Prezenta unui nodul solid si dur anunta instalarea cancerului mamar. Nu este dureros si poate fi fixat la nivelul pielii sau in tesuturi profunde ale sanului.

Nu uita sa iti auto-examinezi sanii la o saptamana dupa menstruatie si sa rogi medicul sa efectueze un control cel putin o data la trei ani. Dupa varsta de 40 de ani, este absolut necesar ca toate femeile sa faca o mamografie anual.

Citeste si despre