Tratamentul ovarelor polichistice

| | Actualizat: 2010-09-10 13:26:45
Intrebare:

- As dori sa stiu daca tratamentul cu metformin pentru Sindromul ovarelor polichistice are efecte negative in timp asupra organismului, in sensul in care organismul s-ar putea obisnui cu aceasta substanta si as deveni dependenta de ea. Mentionez ca am fost diagnosticata cu SOP, de catre un endocrinolog si imi este teama sa incep acest tratament. Imi doresc un copil foarte mult si nu stiu ce tratament as putea face pentru a avea o menstruatie normala si ovulatie.

Raspuns:


 

Metformin-ul reprezinta un antidiabetic cu administrare orala si constituie mai degraba o conduita de prevenire si/sau tratament al complicatiilor date de acest sindrom al ovarelor polichistice.

Sindromul este dat de un dezechilibru hormonal, caracterizat prin formarea unor chiste la nivelul unuia sau a ambelor ovare. Cauza acestui dezechilibru hormonal nu este pe deplin cunoscuta, dar se presupune implicarea unor factori genetici (existenta în familie a antecedentelor de ovar polichistic creste riscul de aparitie).

Se poate manifesta prin: amenoree (lipsa menstruatiei), sângerari vaginale anormale, hirsutism (cresterea parului în exces pe fata, piept, spate, abdomen, degete), infertilitate, durere pelvina cronica, crestere ponderala, modificari ale structurii la nivelul sânului, obezitate, afectiuni ale tenului (acnee, ten gras, matreata, pete negricioase pe piele (acantosis nigricans), depresie sau modificari ale dispozitiei etc.

Sindromul ovarului polichistic este o boala cronica, a carui tratament are ca obiective:

  • rezolvarea simptomelor aparute (ciclu menstrual neregulat, durerea cronica pelvina, cresterea in exces a parului sau infertilitatea);
  • prevenirea complicatiilor pe termen lung, cum ar fi cresterea ponderala, diabetul sau hipertensiunea arteriala;
  • reducerea riscului de aparitie a altor afectiuni (cum ar fi bolile cardiace, colesterolul crescut sau hiperplazia endometriala).

    Tratamentul initial consta in administrarea unor preparate hormonale (cu estrogen si progesteron = anticonceptionale, sau numai cu progesteron (de ex. Utrogestan), pentru corectarea dezechilibrului hormonal si reducerea simptomatologiei asociate.

    De asemeni, se recomanda modificarea stilului de viata in sensul adoptarii unei diete echilibrate (pentru evitarea obezitatii). Tratamentul pentru infertilitate se concentreaza pe inducerea unor cicluri ovulatorii regulate, folosindu-se medicatie pentru stimularea ovulatiei si implicit a fertilitatii; pentru aceasta problema va trebui sa va adresati unei clinici specializate in infertilitatea cuplului.

    Multe femei cu sindromul ovarului polichistic pot avea cicluri regulate si pot sa ramana însarcinate.

    Nu exista un tratament care sa inlature acest sindrom, dar majoritatea femeilor pot duce o viata sanatoasa cu tratament medical si schimbari in stilul de viata.


    dr. Ciprian Pop-Began
    - Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu
    Detalii specialist
  • Citeste si despre