Trucuri care te tin sanatoasa in timp ce ingrijesti bebelusul

| | Actualizat: 2010-11-30 17:10:50

In primele luni de viata ale bebelusului lipsa de somn a lui va deveni si insomnia ta, durerile lui vor deveni stresul si temerile tale, iar plansetele o tristete pentru tine. Ingrijirea copilului te solicita la maxim din punct de vedere emotional si fizic, iar extenuarea, insomniile si problemele de sanatate nu intarzie sa apara. Un copil sanatos are nevoie de o mama pe masura.

Ai grija de tine dupa nastere!

Sanatatea ta inseamna si sanatatea copilului tau! In masura in care tu esti apta sa ai grija si sa il ajuti sa creasca, acesta nu va duce lipsa de nimic. Asadar, ai grija de tine bifand urmatorii pasi:

  • controale medicale periodice postnastere;

  • dieta echilibrata;

  • miscare constanta;

  • vitamine in caz de nevoie.

Faceti cu randul cand vine vorba de ingrijirea bebelusului noaptea pentru a putea dormi!

Lipsa cronica de somn este o problema cu care se confrunta o multime de proaspete mamici. Nu numai ca aceasta conduce la extenuare, dar interfereaza si cu memoria, dispozitia, concentrarea si abilitatea de a face fata responsabilitatilor zilnice.

Chiar daca veti mai avea parte de nopti nedormite ca parinti, nu este nevoie sa stati treji amandoi in fiecare noapte. Specialistii sustin ca parintii ar trebui sa faca cu randul in ingrijirea micutului pe timp de noapte pentru a permite partenerului sa recupereze din orele pierdute.

Acorda-ti timp pentru tine si pentru cei din jurul tau!

Petrecerea unui timp de calitate departe de copil reprezinta o metoda sanatoasa de a te relaxa si de a schimba mediul pentru a nu te extenua si deprima. Plimbatul, cititul unei carti in parc, spa-ul, salonul de frumusete, intalnirile cu prietenii si chiar si inceperea serviciului reprezinta metode bune de combatere a stresului provocat de ingrijirea unui bebelus. Petrecerea a 24 de ore din 24 in jurul copilului este nesanatoasa pentru psihicul si fizicul tau.

Accepta ajutorul celorlalti!

Multe mamici vor sa arate celorlalti ca sunt capabile sa ingrijeasca bebelusul singure si ca nu au nevoie de ajutor, insa este o abordare nesanatoasa. Accepta ajutorul membrilor familiei chiar si in cele mai mici detalii: fie ca vor sa iti gateasca ceva, sa iti faca cumparaturile sau sa te ajute la curatenie.

Acorda suficienta atentie partenerului tau!

In cazul celor mai multi proaspeti parinti relatia de cuplu este neglijata. Sfatul specialistilor este sa faci efort pentru a nu neglija relatia cu partenerul tau. Petreceti timp impreuna, iesiti din casa doar voi 2, luati cine romantice si nu ezitati sa va mai surprindeti din cand in cand cu cu cate o mica atentie: un mesaj de dragoste, un post-it pe frigider in care va impartasiti aprecieri si sentimente, o floare, un desert etc.

A ramane mereu conectati in ciuda noii situatii reprezinta un impuls pentru sanatatea ta si pentru viitorul relatiei sau casniciei tale. Ca sa nu mai spunem ca este cel mai bine pentru viitorul copilului.

Citeste articolul "Relatia de cuplu si cresterea copilului" pentru a afla mai multe sfaturi care sa va ajute sa salvati relatia de cuplu.

Citeste si despre