Tulburarea bipolara la femei

| | Actualizat: 2012-03-05 13:49:27

Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub numele de maladia maniaco-depresiva, este un tip de depresie in care persoana afectata manifesta un comportament extrem, de la stari de euforie pana la stari de tristete patologica. La femei, simptomele bolii sunt confundate in mod eronat cu schimbari de dispozitie sub influenta activitatii hormonale.

Foto: methodsofhealing.com

O femeie care sufera de tulburarea bipolara va pendula in mod constant intre exaltare si disperare. Episoadele contradictorii variaza in mare masura de la o persoana la cealalta, insa in general ciclurile frecvente numara 3 sau 4 izbucniri in fiecare an.

Tulburarea bipolara este cauzata de un dezechilibru chimic la nivelul creierului, provocat de anumite defecte genetice in care serotonina si norepinefrina joaca un rol important. Factorul ereditar este cea mai plauzibila explicatie a declansarii bolii, intrucat istoricul familial contine intotdeauna cazuri asemanatoare.

Tulburarea bipolara: manifestare

Tulburarea bipolara poate sa aiba doua forme principale, numite bipolara I (mania si depresia sunt ambele pronuntate) si bipolara II (mania este deseori moderata, iar depresia severa). Femeile sunt diagnosticate mai des cu cea de-a doua varianta a bolii, usor de confundat cu depresia generalizata.

Primul episod la femei este depresiv, urmat de multe altele de acelasi fel inainte de producerea unui episod maniacal. Pe masura ce pacientii imbatranesc, recurentele tulburarii au tendinta sa survina mai frecvent si sa dureze mai mult timp.

Fazele maniacala si depresiva in tulburarea bipolara

O femeie care intra in faza maniacala a bolii va deveni brusc joviala si hiperenergica. Se manifesta prin reactii exagerate in circumstante normale sau banale, sunt usor de iritat si greu de multumit. Gesturile necugetate, discursul logoreic, fuga de idei, parerea exagerata despre sine, insomnia, grandomania si halucinatiile sunt reprezentative.

Faza depresiva este observata, de regula, in cadrul familial. Caracteristice acestor episoade sunt starile de tristete profunda, scaderea respectului de sine, inertie coplesitoare, singuratate, sentimentul de inutilitate si neajutorare, vina, vorbirea lenta, oboseala si coordonarea slaba si gandurile de suicid.

Tulburarea bipolara: tratament

Medicamentatia folosita uzual este cea pe baza de carbonat de litiu, administrat deseori impreuna cu alte combinatii de antidepresive. Un stil de viata linistit, cu multa odihna si activitate fizica, poate preveni declansarea episoadelor bolii.

Citeste si despre