Daca la primul copil nu stiam exact ce ma va astepta dupa nastere, acum, la a doua sarcina pot spune ca sunt mult mai relaxata. E drept, niciun copil nu seamana cu altul, insa numai faptul ca am invatat pe pielea mea ce inseamna sa cresc un bebelus, ma face sa las fricile depoarte, sa iau lucrurile ca atare si sa nu mai vad un potential pericol in tot ceea ce inseamna mediul inconjurator.
Se spune ca la primul copil "iti faci mana", iar la al doilea ai niste idei destul de clare cu ce sa faci si ce nu… cu cateva posibile rasturnari de situatie! Eu nu pot decat sa afirm cu mana pe inima ca indiferent de ce imi vor spune cei din jur, sunt cateva "greseli" pe care le voi repeta la al doilea copil! Daca pe prichindelul meu il alint si ii cumpar fara nici cel mai mic regret o masinuta atunci cand simt nevoia, de ce nu as proceda la fel si cand va veni pe lume urmatorul bebe?
Iata ce "greseli" am de gand sa repet si la al doilea copil:
1. Il voi tine in brate, il voi alinta si rasfata pana mi se va urca in cap!
La primul copil cei din jur m-au sfatuit sa nu-l tin in brate "pentru ca se invata", sa nu accept sa doarma in pat cu mine fiindca nu va mai dormi in patul lui pana la 20 de ani, sa nu il alint prea tare ca va deveni razgaiat si mi se va urca in cap. Si ce? Am de gand sa fac exact aceleasi greseli si la al doilea copil!
Si stii de ce? Pentru ca nu exista loc mai potrivit pentru copilul meu decat bratele mele! Nimic nu ii va aduce o stare de liniste mai mare decat auzul vocii mele si nimic nu il va face mai fericit ca micile noastre momente de chicoteala.
Sfatul meu pentru mamicile care asteapta al doilea copil? Profita din plin de perioada in care incape perfect in bratele tale, cand ii mirosi crestetul si te umpli de energie cat pentru toata ziua. Orice invat are si dezvat, iar copilul tau la asa varsta frageda nu incearca sa profite de tine in nici un fel, pur si simplu are nevoie de tine pentru a invata sa functioneze.
2. O sa ii cumpar, fara regrete, ce hainute vreau!
Multi imi vor spune ca imi rasfat copilul prea mult, dar asta nu ma va opri sa ii cumpar fara regrete fie o rochita de printesa, fie un costum simpatic de marinar, chiar daca va apuca sa le poarte doar o data, pret de 5 minute.
Deja aud de la cei din jur "nu investi mult in haine, pastreaza-i de la cel mare, nu va apuca sa le poarte, copiii cresc asa repede!" Asa, si? Daca vad un costumas care-mi place si stiu sigur ca il va incanta si pe cel mic, o sa-l cumpar! Ce daca il va purta doar prin casa? E o placere nevinovata la urma urmei si, sa fim sincere, copiii implica multe costuri, iar hainuta respectiva va fi probabil cel mai mic din toate!
Cu siguranta o sa imbrace o parte din hainutele fratiorului sau, dar eu cred ca este important sa ii ofer urmatorului bebe si lucruri noi, special cumparate pentru el.
3. O sa imi hranesc copilul asa cum consider
Stii toate metodele moderne de diversificare? O sa aleg una pe placul meu, nu una impusa de societate, bunici sau de alti parinti.
Copiii sunt diferiti, unii accepta doar hrana pasata, altii taiata grosier, asa ca orice metoda as alege, rezultatul va fi acelasi: odata ce va creste copilul, va manca de toate, indiferent de modul de prezentare al alimentelor. In ceea ce priveste diversificarea, lucrurile s-au schimbat foarte mult fata de cand eram noi copii, parintii nostri au facut cat de bine se stia atunci, demult. Asta imi propun si eu acum - sa imi hranesc copilul corect, conform informatiilor existente acum.
La urma urmei, ce functioneaza mai bine pentru copilul tau stii tu, si numai tu. Informeaza-te si ia decizii in conformitate cu reglementarile OMS in legatura cu varsta propice inceperii diversificarii si a alimentelor permise sau nu bebelusilor, dar in ceea ce priveste modul de diversificare. Autodiversificare sau diversificare traditionala... tu decizi!
4. O sa ma ingrijorez. O sa ma ingrijorez mult prea mult!
Poate ca acum pozez eu intr-o viitoare mamica pregatita si puternica, dar cu siguranta o sa imi fac foarte multe griji dupa ce o sa se nasca bebe! Chiar mai multe decat la primul copil.
Stii care e grija principala a parintilor? Ca nu fac destul de bine! Este genul de teama care te insoteste de cand se naste copilul, pana devine la randul lui parinte, iar uneori si dupa aceea! Ce poti face? Sa te informezi, constant. Sa fii impacata ca ai luat decizia corecta si ca ai incercat sa faci cat de bine ai putut la la momentul respectiv.
A gresi e omeneste, asa ca nu pot sa te sfatuiesc pe tine, draga viitoare mamica, sa fii intelegatoare in ceea ce te priveste si sa nu fii dezamagita daca nu reusesti sa te ridici mereu la nivelul propriilor asteptari. Se poate intampla si sa mai iei o decizie gresita din cand in cand.
Fii prietena celui mic cand vorbiti cate in luna si in stele, dar niciodata nu uita sa ii fii parinte! Prieteni va mai avea in viata, un om care sa il ghideze si sa ii ofere uneltele necesare pentru a reusi in viata…ei bine, doar tu vei putea face asta. Asa ca fa-o asumat, informat, cu blandete, dar si cu mana forte atunci cand se impune. Dar fii acolo, prezenta, si la primul, si la al doilea, si de ce nu, la al treilea!