4 semne ca esti un parinte prea permisiv

| | Actualizat: 2024-05-20 17:14:42

Din dorinta de a nu fi prea protector si strict cu copilul tau, risti sa devii, fara sa-ti dai seama, un parinte mult prea permisiv. Riscul unui astfel de stil parental este acela ca prichindelul se transforma intr-un tiran rasfatat si nemanierat, care nu cunoaste niciun fel de limite. Iata cateva semne care te ajuta sa iti dai seama daca esti sau nu un parinte mult prea tolerant si ce masuri trebuie sa iei pentru a impune limite in educatia si disciplina copilului!

O clipa de neatentie este suficienta in modul in care iti educi copilul pentru ca intre tine si prichindel sa aiba loc o schimbare de roluri: el sa dobandeasca autoritatea pe care ar trebui sa o ai tu asupra lui, iar tu sa devii un biet "copilas" ascultator si supus dorintelor lui. Multi parinti nici nu isi dau seama ca prichindelul lor ajunge sa faca legea in casa, iar cand realizeaza greselile pe care le-au facut in disciplinarea lui, este tarziu!

Copilul este suficient de razvratit, independent si curajos cat sa iti submineze autoritatea si sa nu mai asculte de tine! Identifica semnalele de alarma care indica ca esti pe punctul de a-i permite copilului sa-si faca de cap si ia rapid masuri pentru a remedia situatia!  

Transformarea copilului intr-un prieten

Este important sa iti amintesti constant ca intre tine si copil este un raport de autoritate si nu unul de egalitate. Esti parintele lui si ai rolul de a-l educa si disciplina, nu de a-i fi confident sau partas la traznaile pe care le face.

Transformarea copilului intr-un prieten este una dintre greselile pe care parintii le fac frecvent, in special cand acesta ajunge la varsta adolescentei. O fac din dorinta de a se apropia de copilul lor si de a intari relatia cu el, insa nu isi dau seama ca aduc un deserviciu dezvoltarii si educatiei lui.

Indiferent de varsta, copilul are nevoie de un parinte care sa aiba autoritate asupra lui. Doar in acest mod il poti ajuta sa ia decizii corecte pentru el, sa fie politicos si sa isi asume si repare singur greselile pe care le face.  

Recompensarea materiala a copilului

Desi esti impotriva mituirii si santajului emotional in disciplinarea copilului, este posibil sa pici intr-o alta capcana, destul de asemanatoare cu acestea: recompensarea actiunilor pozitive sau reusitelor copilului prin cadouri de natura materiala.

Ai tendinta de a-i lua ultimele gadgeturi aparute pe piata, hainele cele mai la moda si alte daruri pe care si le doreste atunci cand ia o nota buna sau reuseste intr-o competitie. Ai impresia ca in acest fel nu mituiesti copilul, ci doar ii recompensezi reusitele. In esenta, este aproximativ acelasi lucru si nu faci decat sa ajuti copilul sa valorizeze mai mult decat ar trebui lucrurile materiale.

In plus, esti tipul de parinte care mergi pe ideea ca cel mic trebuie sa ia contact cu lumea virtuala de la varste mici, sa se bucure de ultimele accesorii la moda si ca merita tot ce e mai bun. Risti sa relaxezi foarte mult limitele in disciplinarea lui si sa il cam lasi sa "isi faca de cap". In plus, il supui pericolelor atunci cand il lasi sa navigheze de capul lui pe internet sau sa stea nesupravegheat in fata televizorului.

In primul rand, este important sa vorbesti cu copilul despre impactul negativ pe care tehnologia moderna il are asupra sanatatii lui. Apoi, trebuie sa impui reguli stricte cu privire la utilizarea calculatorului si televizorului. In acest fel, iti manifesti autoritatea asupra lui, dar ii oferi totodata si posibilitatea de a descoperi metode mai creative si active de a se distra si relaxa in timpul liber.  

Satisfacerea dorintelor si evitarea conflictelor

Exista parinti care prefera sa dea rapid curs tuturor dorintelor copilului din dorinta de a evita scandalul pe care il face ori de cate ori ii refuza ceva. Fara sa iti dai seama, copilul profita de aceste reactii si incepe sa foloseasca crizele de isterie ca mijloace pentru a obtine ce isi doreste. Este momentul in care raportul de autoritate dintre tine si copil se schimba, iar cel mic preia fraiele educatiei si disciplinarii lui.

Este important sa dezveti copilul de obiceiul de a recurge la conflicte si izbucniri temperamentale in momentul in care nu i se indeplineste o dorinta. Insa la fel de important este si modul in care ii transmiti ca nu va primi ceea ce isi doreste la momentul respectiv. Este recomandat sa asculti cu atentie copilul si sa descoperi intotdeauna motivele pentru care isi doreste o jucarie, o hainuta, un dispozitiv electronic etc.

Pornind de la raspunsul lui, il poti ajuta sa inteleaga de ce anume nu are nevoie de acel lucru sau de ce nu i-l poti lua atunci, insa pe un ton ferm, dar prietenos. In momentul in care se razvrateste, aminteste-i care sunt regulile cu privire la astfel de comportamente, dar mai ales consecintele lui. In momentul in care incalca regula, aplica de indata pedeapsa prestabilita.

Uneori, este nevoie sa te implici in conflictele si scandalurile pe care le izbucneste cel mic doar pentru a-l invata lectii importante de viata. Solutia nu este sa le eviti si sa ii permiti copilului sa decida tot, ci sa controlezi inteligent aceste situatii.  

Folosirea scolii pe post de scuza

Nu ti s-a intamplat sa te auzi zicand frecvent celorlalti "nu imi pun copilul sa faca treaba prin casa, deoarece el are de invatat. Prefer sa il las sa studieze!"? Exista foarte multe cazuri in care parintii folosesc scoala pe post de scuza pentru a nu-l implica in treburile casnice sau alte activitati din care ar putea invata abilitati importante pentru viitor.

Pe de alta parte, copilul este este cel care invoca de multe scoala pe post de "scutire" de la indatoririle casnice. Stie ca tu, ca parinte, nu o sa pui niciodata curatenia in casa inaintea studiului, de aceea, iti spune mereu ca are teme de facut, de invatat sau un proiect de terminat pentru a se sustrage treburilor.

Acceptarea unui astfel de comportament dauneaza dezvoltarii copilului. Treburile casnice il ajuta sa devina mai responsabil, independent si sa aprecieze efortul de a mentine curatenia si ordinea. Din acest motiv, este important sa inveti copilul sa imbine armonios activitatile pentru scoala cu cele extracurriculare intr-un program organizat. Invata-l sa fie ordonat si sa-si prioritieze activitatile si lucrurile pe care le are de facut intr-o zi.  

Foto: Pexels

Citeste si despre