9 obiceiuri pe care sa le furi de la copilul tau

| | Actualizat: 2017-08-25 11:05:17

Trebuie sa recunosti: chiar daca nu este decat un prichindel, copilul tau te poate invata multe despre viata. Este adevarat ca tot ceea ce stie despre lume, stie de la tine, insa exista anumite lucruri pe care micutul tau le face in mod natural, cum ar fi exprimarea emotiilor. Nu strica sa-i urmezi, din cand in cand, exemplul.

Iata cateva obiceiuri pe care ai putea sa le furi de la copilul tau:

Da frau liber sentimentelor!

Evident ca n-o sa te tavalesti pe podea, tipand din toti rarunchii atunci cand seful te calca pe nervi. Dar nici sa iti reprimi sentimentele nu este sanatos. N-o sa te judece nimeni daca iti lasi emotiile la vedere. Emotiile sunt ceva firesc, o reflectie a modului in care ceea ce ti se intampla iti afecteaza mintea, trupul si sufletul.

Multi adulti au tendinta sa isi reprime sentimentele de teama ca aceastea vor fi catalogate drept inadecvate. Prin urmare, isi ascund supararea si isi inghit lacrimile. In realitate, nu exista sentimente inadecvate sau nejustificate. Tot ceea ce simti este real pentru tine. Fii sincera cu propria ta persoana si exprima-ti emotiile si sentimentele. Cand cineva iti adreseaza vorbe care te dor, spune-i ca te simti ranit, fara sa il acuzi ca s-a purtat rau cu tine. Fa-l sa inteleaga ca vorbele sale au avut un impact negativ asupra ta, chiar daca nu asta a fost intentia interlocutorului. Discuta despre ceea ce simti cu un membru al familiei sau cu un prieten de incredere. Daca scrisul te elibereaza, tine un jurnal.

Implica-te in activitati fizice distractive

Copiii au darul sa se bucure la maxim cand fac miscare. Sunt plini de energie, rad cu gura pana la urechi si sunt gata oricand pentru o noua runda. Tu, pe de alta parte, tragi de tine sa te antrenezi. Si cand alegi sa o faci, o faci pentru ca trebuie, nu pentru ca iti doresti asta cu adevarat. Aminteste-ti de vremea cand erai si tu copil. Ce activitati iti placeau? Reia o parte din ele si regaseste bucuria de a face miscare, impreuna cu copilul tau.

Iubeste-ti nuditatea

Cei mici n-au nicio jena sa-si ridice tricoul in mijlocul magazinului sau se se dezbrace de fata cu musafirii. Desigur, nu-ti sugeram sa faci la fel! Ideea este sa te simti confortabil in propria piele, pentru a putea sa ai mai multa grija de corpul tau.

In plus, modul in care vorbesti despre fizicul tau va influenta imaginea pe care si-o va crea copilul tau despre sine. Invata, asadar, sa-ti iubesti corpul. Pentru a-ti spori increderea in propria persoana, mananca sanatos, fa miscare si poarta haine care te avantajeaza.

Invata sa spui "nu"

Copiii au deseori momente cand il iau pe "nu" in brate. Refuzurile lor constante pot fi frustrante pentru parinti. Inainte sa te enervezi, gandeste-te insa de ce spune "nu": pentru ca nu doreste sa faca acel lucru, atunci. Pur si simplu nu se simte confortabil.

Urmeaza-i exemplul: spune "nu", politicos, atunci cand nu doresti sau nu te simti in stare sa faci cutare sau cutare lucru. Vei scapa de multe frustrari.

Cere ceea ce iti doresti

Copilul tau stie sa exprime foarte clar ceea ce isi doreste. Te intreaba acelasi lucru de mai multe ori, arunca un "te rog" lung sau te ia in brate si te pupa. Daca apoi rezista, nu se fereste sa izbucneasca in lacrimi.

Lectia este simpla: atunci cand vrei ceva, spune-o. Daca nu vorbesti, n-o sa ghiceasca nimeni ce este in mintea ta.

Nu te ascunde de tine insuti

Cand un copil cade si se loveste, incepe sa planga, dar indata ce lacrimile s-au uscat, uita de incident si se reintoarce la joaca. Aceasta strategie iti poate fi si tie de ajutor. In loc sa te critici aspru, acorda-ti o pauza. Nu-ti rememora greselile la nesfarsit, invata din ele si mergi mai departe.

Cauta bucuria in lucruri simple

Priveste-ti copilul: rade de fericire si atunci cand se invarte in cerc. Aminteste-ti de momentele care te-au facut sa zambesti: un curcubeu pe cer, un sarut pe frunte, un cantec preferat.

Redescopera bucuria lucrurilor simple. Te vei incarca cu energie pozitiva.

Trage un pui de somn

Conform studiilor de specialitate, 20-30 de minute de somn dupa pranz te pot ajuta sa-ti imbunatatesti starea de spirit, vigilenta si performantele.

Cere ajutor

Multe femei ezita sa ceara ajutor, deoarece le este teama sa nu fie catalogate ca incapabile sa se descurce singure. A face totul de una singura nu te face insa egala altora si nici superioara, te face doar obosita.

Citeste si despre