Accidentele pot avea loc oricand, indiferent cat de atenti am fi cu cei mici. Este suficient sa te intorci o secunda dupa un scutec pentru ca bebelusul sa se rostogoleasca si sa cada de pe masa de infasat sau din pat.
Li se intampla multor mamici sa treaca prin aceasta situatie mai devreme sau mai tarziu. Nu esti singura care trece prin acea zi oribila in care bebelusul a cazut pentru prima oara si se raneste singur. Este acel moment in care te simti extrem de vinovata si nu stii ce sa faci si cum sa reactionezi.
Nu se intoarce, pana cand se intoarce
Bebelusii sunt imprevizibili. Daca in primele doua luni nu se intorc singuri de pe o parte pe alta nu inseamna ca sunt in siguranta. Bebelusii ne pot surprinde, uneori neplacut, si se pot intoarce brusc cazand din par sau de pe masa de infasat. Prin urmare, nu il lasa nicio secunda nesupravegheat in astfel de locuri, indiferent ca are doua, trei sau patru luni.
Pana in momentul in care invata sa se intoarca singuri de pe spate pe burta, bebelusilor le este aproape imposibil sa cada. Insa in momentul in care invata cum sa se intoarca vor face foarte des acest lucru, iar accidentele se pot intampla in orice moment de neatentie.
Daca se loveste de cap?
Este o intrebare buna. In realitate insa, daca nu vezi o denivelare sau o inrosiere a zonei este foarte dificil sa stii unde s-a lovit. Insa probabilitatea ca micutul sa se fi lovit la cap este foarte mare. Capul bebelusilor cantareste mult in raport cu restul corpului. Prin urmare, in cazul unei caderi, este foarte probabil sa se loveasca la cap.
Ce este de facut? In ciuda evenimentului este important sa ramai calma si sa gandesti logic. Analizeaza ce s-a intamplat si ce este de facut.
In cazul in care copilul sangereaza este important sa gasesti sursa si sa opresti gangerarea rapid cu ajutorul unui tifon, aplicand presiune. Daca aplici o perioada se opreste sangerarea, daca nu fugi de urgenta la camera de garda.
Daca nu exista sange, cauta o umflatura si aplica gheata in zona pentru a actiona ca antiinflamator.
Cand este cazul sa te ingrijorezi daca bebelusul se loveste la cap
In multe cazui, in cazul unei cazaturi nu I se intampla nimic, insa daca micutul cade de la o inaltime mai mare sau pe o suprafata dura, ori se loveste de o noptiera, situatia poate fi alta si este necesar sa apelezi la urgenta. Iata cativa factori de care sa tii cont:
- Inaltimea caderii: una este ca micutul sa cada din picioare, in timp ce incearca sa mearga si alta este sa cada de pe masa de infasat sau de la o inaltime mai mare. Daca crezi ca inaltimea este suficient de mare incat sa se poata rani cu adevarat, este mai bine sa mergi la spital.
- Cum a cazut: este posibil ca bebelusul sa cada de la o inaltime ingrijoratoare, dar sa casa intr-un mod in care sa nu se raneasca. Sau, din contra, ca casa de la inaltime mica si sa se loveasca tare la cap. In acest caz este important sa mergi de urgenta la spital.
- Durere: este logic si evident ca dupa o cadere copilul sa sufere de durere. Cu toate acestea, daca durerea nu dispare sau daca pare a fi prea acuta (daca micutul tipa mult sau daca nu se opreste din plans dupa mult timp), ar fi mai bine sa mergi la apital pentru o examinare.
- Varsaturi: uneori varsaturile sunt cauzate de plans excesiv, deoarece gatul se irita, apare tusea si in final copilul varsa. In cazul in care apar varsaturile in urma unei cazaturi este un semnal de alerta.
- Dezorientarea, confuzia sau pierderea cunostintei: dezorientarea si confuzia sunt greu de observat in czul unui benelus, insa pierderea cunostintei (lesinul) este semn ca trebuie sa mergi imediat la spital sau sa chemi ambulanta.
- Somnolenta progresiva si/sau dificultati de trezire: dupa o lovitura, chiar si la cap, copiii sunt adesea iritabili si apoi somnolenti. In principiu, daca nu exista alte simptome care sa ne avertizeze despre posibila gravitate, copiii pot dormi iar acest lucru ii ajuta sa se refaca. Este recomandat sa stai cu ei in timp ce dorm si sa-i trezesti la fiecare doua sau trei ore pentru a vedea daca totul este bine.
- Sange sau secretii care ies prin urechi sau nari. Acest lucru implica pierderea lichidului cefalorahidian, insotit sau nu de sange, si necesita, prin urmare, asistenta medicala urgenta.
- Orice simptome sau semne care cauzeaza ingrijorare: daca exista indoieli cu privire la necesitatea de a merge la camera de garda sau nu, cel mai bine este sa mergi cu acesta cat mai repede. Este mai bien sa fii precaut si sa nu ii gaseasca medicii nimic, decat sa aiba probleme mai grave mai tarziu.
In cazul in care bebelusul tau a cazut din pat sau de pe masa de infasat, ori chiar din picioare, dar s-a lovit rau la cap, este important sa il evaluezi timp de cel putin 24 de ore.
Tuturor ni se intampla sa ne cada copiii intr-un mod mai dur, insa nu intotdeauna acest lucru necesita ingrijiri medicale. Cu toate acestea nu tebuie sa uitam ca 6% dintre cauzele de dedes ale bebelusilor provin din cauza cazaturilor.
Sursa foto: pexels.com