Am 40 de ani si incerc sa devin mama. Egoism? Poate. Voi lasa parerile celor din jur sa ma afecteze? In niciun caz!

| | Actualizat: 2024-06-13 11:50:20

 

Tot mai multe femei aleg sa devina mame destul de tarziu, cand au siguranta ca le pot oferi copiilor lor siguranta financiara si suportul emotional de care au nevoie. Este si cazul unei mamici de peste Ocean, care a decis sa este pregatita sa faca acest pas la varsta de 40 de ani, in ciuda faptului ca multi o descurajeaza.

„Sunt mai pregatita ca niciodata sa devin mama si sunt departe de a fi singura care face copii la 40+ ani. 

Mereu mi-am dorit sa devin mama pana la varsta de 30 de ani, pentru ca tot ce auzeam in jur era: „Cu cat mai repede, cu atat mai bine”. Dar calendarul meu nu a functionat asa. Am divortat la 30 de ani, am mers la terapie, iar apoi am intalnit si m-am casatorit cu actualul meu partener. Imi dau seama acum ca toate acestea trebuiau sa se intample exact asa pentru ca eu sa pot deveni mama in cea mai buna varianta a mea.

Am implinit 40 de ani luna trecuta, iar eu si sotul meu trecem printr-un proces de fertilizare in vitro (FIV) si ne pregatim pentru transferul de embrioni. Nu as putea fi mai mandra sa spun ca aceasta este varsta la care incerc, in sfarsit, sa concep.

Pana la varsta de 40 de ani, am dedicat ani de zile timp si energie pentru a lucra la rani emotionale pe care nu vreau sa le transmit copilului meu. La 40 de ani, mi-am gasit un partener iubitor si prezent, care este total implicat in construirea unei vieti impreuna. La 40 de ani, mi-am indeplinit un vis profesional de-o viata, acela de a deveni un autor publicat. La 40 de ani, am invatat cum sa ma apar singura in fata medicilor. Si la 40 de ani, stiu ca nu exista cu adevarat un alt moment in viata mea cand as fi avut toate aceste instrumente si ca nu as fi fost mai bine pregatita sa raman insarcinata si sa devin mama. Asta este ceva ce merita sarbatorit.

Cand am divortat si m-am mutat in cealalta parte a tarii pentru a urma un nou capitol al carierei de jurnalist independent, a trebuit sa accept faptul ca ca calendarul meu pentru a fi parinte va arata diferit de cum credeam initial. La 38 de ani, ingrijorata de faptul ca ceasul meu biologic ticaia si ca maternitatea era inca departe, am decis sa-mi inghet ovulele. Mi s-a spus de nenumarate ori ca poate fi mai dificil sa concepi si sa ai o sarcina sanatoasa si fara complicatii dupa 35 de ani, dar stiam in sinea mea ca va veni si vremea mea.

Nu am de gand sa indulcesc experienta. Eu si sotul meu ne-am confruntat cu mai multe esecuri frustrante si, uneori, sfasietoare, neasteptate pe parcursul calatoriei noastre FIV de pana acum. Am avut chiar si unele interactiuni demne de dispret cu medicii insisi, ale caror maniere reci, clinice si declaratii generale despre varsta m-au lasat sa ma simt orice, dar nu sprijinita. O intalnire deosebit de dureroasa m-a facut sa ies din cabinet dupa o ecografie pentru a verifica cresterea foliculilor mei in mijlocul ciclului, cu lacrimi pe fata.

Odata ce m-am intalnit cu un specialist pentru a incepe tratamentul FIV, a fost frustrant sa aflu ca trebuia sa mi se indeparteze polipii si sa urmez un tratament antiinflamator pentru endometrioza silentioasa. Chiar daca acesti pasi vor maximiza sansele unei sarcini sanatoase, mi-am facut griji ca, in tot acest timp, nu fac decat sa imbatranesc. Din fericire, mi se reaminteste ca rata natalitatii in randul femeilor intre 40 si 44 de ani a crescut de fapt cu 4% din 2021, iar in incercarea de a concepe la 40 de ani, nu sunt singura. Poate cel mai important, sunt increzatoare ca am facut tot ce am putut pana in acest moment pentru a deveni cea mai buna si sanatoasa versiune a mea.

In ciuda tuturor urcusurilor si coborasurilor tehnicilor FIV de pana acum, stiu ca sunt exact acolo unde trebuie sa fiu. La urma urmei, beneficiile de a avea un copil in jurul varstei mele pot include avantaje unice, cum ar fi pregatirea emotionala, stabilitatea financiara si o retea puternica de sprijin. Multe persoane in varsta de 40 de ani si-au atins obiectivele personale si profesionale. Acest lucru poate duce la un sentiment de incredere si implinire in a intemeia o familie mai tarziu in viata. 

Acest lucru nu ar putea fi mai adevarat pentru sotul meu si pentru mine. Simtim ca acesta este exact punctul in care ne-a fost menit sa intampinam un micut pe lume. Amandoi ne-am petrecut cei 30 de ani confruntandu-ne cu provocari care, in cele din urma, ne-au intarit constiinta de sine si cresterea. Acum, la 40 de ani, aceeasi constientizare de sine si crestere este ceea ce credem ca ne va face parinti si mai buni, mai intelepti si mai fericiti.”, a povestit Maressa Brown pentru whattoexpect.com.

Indiferent de varsta pe care o aveti, factori precum sanatatea generala, genetica si stilul de viata pot afecta fertilitatea, subliniaza Anupama Kathiresan, doctor in medicina, endocrinolog certificat in reproducere de consiliu la Kindbody Opens a new window, din Los Angeles.

„Fertilitatea si parcursul sarcinii difera de la caz la caz. Calatoria fiecarei persoane este unica si este imbucurator sa recunoastem ca varsta este doar un factor. Ingrijirea personalizata si sprijinul adaptat la nevoile individuale pot duce la rezultate de succes ”, noteaza Anupama Kathiresan.

Cercetarile arata ca, pe masura ce femeile inainteaza in varsta, cantitatea si calitatea ovulelor scad (ceea ce inseamna ca ar putea exista un risc mai mare de anomalii cromozomiale, ceea ce poate duce la pierderea sarcinii). Cu toate acestea, tehnologia de reproducere s-a imbunatatit foarte mult in ultimii 10 - 15 ani, cu rezultate mai bune in general, spune Dr. Ryniec. De exemplu, dispunem de tehnici mai bune de conservare a ovulelor si embrionilor pentru a permite viitoare sarcini la persoanele de peste 35.

„Exista, de asemenea, mai multe teste si monitorizari disponibile in timpul sarcinii care pot ajuta la sustinerea unei mame si a unui copil sanatos dupa 35 de ani”, sustine Anupama Kathiresan.

Citeste si despre