Care este varsta ideala pentru a deveni mama? Totul despre ce inseamna sa ai un copil la 20 de ani

| | Actualizat: 2021-11-25 00:20:08

In timp ce varsta ideala, din punct de vedere fizic, pentru a aduce pe lume un copil este undeva intre 20 si 30 de ani, din punct de vedere social si psihologic nu toate femeile sunt pregatite sa faca acest pas asa devreme. Decizia de a deveni parinti trebuie sa fie una gandita si asumata si ambii parteneri sa fie pregatiti pentru acest pas. Si totusi multe femei devin mame inainte de 30 de ani, iar daca te numeri printre cele care se gandesc ca poate nu este momentul potrivit iti spunem doar atat: momentul perfect nu vine niciodata; el se creeaza!

Ce presupune sa ai un copil inainte de a implini 30 de ani si care sunt avantajele si dezavantajele in a fi mamica tanara? Simti ca s-a activat instinctul matern, dar ai, totusi, o multime de intrebari, griji si anxietati? Esti deja insarcinata si ai momente in care te simti perfect pregatita pentru a deveni mama, dar si momente de indoiala? Teama nu va disparea niciodata, ba chiar poate fi mai mare odata ce inaintezi in varsta, dupa 30 de ani. Esti 100% sigura ca iti doresti un copil? Chiar si asa momentul in care vei afla ca esti insarcinata tot te va panica putin si va aduce cu el noi si noi intrebari.

Avantaje si dezavantaje cand faci un copil la 20 de ani

In ciuda a ceea ce spun cei din jur si a tabuurilor, decizia de a avea un copil le revine celor doi parteneri. Chiar daca dupa standardele sociale actuale poate esti prea tanara sa devii mama, daca tu iti doresti cu adevarat acest lucru si esti constienta ce presupune venirea pe lume a unui copil, nu ai de ce sa iti faci griji.

Avantaje pe care le au mamele tinere

Studiile medicale au aratat ca intre 20 si 30 de ani este perioada optima pentru a concepe un copil. Fertilitatea femeilor este la cote maxime in acest interval de varsta, urmand ca dupa 30 de ani sa inceapa sa scada.

Pe masura ce inaintezi in varsta, creste si riscul de avort spontan. Dupa 40 de ani probabilitatea de a pierde o sarcina este de 5 ori mai mare decat la 20 de ani.

De asemenea, dupa 30 de ani creste si riscul de a avea o sarcina cu probleme sau un bebelus cu patologii genetice. Acest fenomen este legat de calitatea ovocitelor, care scade in timp, la care se adauga probleme de sanatate ale mamei, imbatranirea celulara cauzata de consumul de alcool si tutun etc.

Nu in ultimul rand, cu cat esti mai tanara, cu atat ai o rezistenta mai mare la oboseala si resurse mai mari de energie pentru copilul tau, aspecte care nu sunt deloc de neglijat.

Dezavantaje pe care le au mamele tinere

In ultimul timp, tendinta este ca femeile sa aiba primul copil din ce in ce mai tarziu, de multe ori dupa 30 de ani. Acest lucru se intampla pentru ca multe femei vor sa se asigure ca au o cariera inainte de a-si construi o familie. Potrivit unor sondaje realizate in Marea Britanie, motivele pentru care femeile au amanat momentul in care au devenit mame sunt unele de ordin financiar (locuri de munca instabile sau prost platite, datorii, incapacitatea de a se intretine singure etc), legate de cariera (dorinta de a avea o stabilitate financiara inainte de a avea un copil) si absenta unui partener stabil.

In concluzie, a avea un copil inainte de 30 de ani vine la pachet cu avantaje si dezavantaje si fiecare femeie ar trebui sa aleaga ce este mai bine pentru ea si pentru familia ei. In timp ce unele femei se simt pregatite sa aiba grija de un copil cand sunt foarte tinere, altele simt ca nu sunt suficient de responsabile, ca vor sa mai copilareasca, sa isi construiasca o cariera, ca nu sunt dispuse sa renunte la timpul lor liber pentru a se dedica 100% unui copil etc. Si nu este nimic in neregula cu acest lucru.

Decizia de a aduce pe lume o noua viata trebuie sa fie documentata si asumata de ambii parteneri inainte de a face pasul cel mare. 

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre