Cum creezi o legatura afectiva puternica cu bebelusul, inca de cand este in burtica

| | Actualizat: 2024-03-05 11:55:38

 

Se spune ca intre mame si copii se creeaza o legatura afectiva imediata, inca de cand femeile afla ca sunt insarcinate. Daca la inceput sentimentele sunt amestecate, fiind prezente si stresul, anxietatea, teama de necunoscut etc, pe parcurs, viitoarele mamici ajung sa isi iubeasca foarte mult bebelusii nenascuti si sa comunice cu ei, inca de cand sunt in burtica.

Legatura afectiva mama - copil in timpul sarcinii

Cercetarile arata ca bebelusii sunt capabili sa recunoasca vocea mamei dupa nastere, de aceea este important ca mamicile sa le vorbeasca si sa le cante inca de cand sunt in burtica. Bebelusii pot auzi si recunoaste voci inca de la 16 saptamani de sarcina. De asemenea, ei pot auzi in burtica bataile inimii mamelor. Specialistii recomanda ca viitoarele mame sa le vorbeasca si sa le cante bebelusilor din burtica de cate ori au ocazia, pentru a stabili o legatura cu acestia.

Muzica este, de asemenea, benefica pentru bebelusi, inca dinainte de nastere. Poate fi orice fel de muzica ambientala care ii place mamei, insa nu trebuie sa fie la un volum foarte mare. De asemenea, nu este bine ca femeile insarcinate sa stea foarte aproape de o boxa sau sa puna casti cu muzica direct pe burtica, sunetul fiind prea puternic pentru bebelusi.

Nu este nimic iesit din comun sa le povestim bebelusilor din burtica anumite lucruri, sa le spunem cum a decurs ziua sau pur si simplu sa vorbim cu ei ca si cum ne-ar auzi, cel putin o data pe zi.

Legatura afectiva mama - copil dupa nastere

Multe mame simt dragostea materna abia dupa ce isi aduc pe lume bebelusii, dupa ce ii vad si ii tin in brate. Psihologii spun ca legatura afectiva nu este acelasi lucru cu dragostea materna sau paterna. Multi parinti isi iubesc copiii, insa nu sunt capabili sa stabileasca o legatura emotionala cu micutii lor.

Atasamentul presupune grija pentru copil, prezenta neconditionata, conectarea cu el ori de cate ori are nevoie, transmiterea sentimentului de siguranta. Toate acestea se creeaza in timp, iar lipsa legaturii emotionale are consecinte asupra dezoltarii copiilor, ducand la probleme de atasament in cazul lor.

FOTO: Freepik

Citeste si despre