Cum perpetueaza mamele, fara sa stie, formele patriarhale de gen

| | Actualizat: 2024-09-24 11:21:36

Se vorbeste adesea despre patriarhie ca si cum ar fi o entitate de sine statatoare, care exista in propriul sau spatiu de sine statator. Multi dintre noi am dori sa il distrugem sau cel putin sa il dezmembram metodic. Suna frumos, dar uite cum sta treaba - patriarhatul se afla chiar in aerul pe care il respiram.  Miscarea de eliberare a femeilor, de exemplu, a reusit sa elibereze femeile cu studii superioare din casele lor. Dar, in acest proces, aceste noi femei de cariera nu au facut decat sa transfere catre alte femei o parte din munca lor neplatita si subevaluata de ingrijire si ingrijire a familiei, continuand apoi sa se ocupe de cea mai mare parte a restului in timpul celui de-al doilea schimb. 

Iata 3 moduri in care chiar si mamele grozave perpetueaza fara sa stie normele patriarhale de gen:

1. Cand mamele trimit mesaje doar altor mame

In urma cu cativa ani, o mama si-a inscris fiica intr-un program extrascolar incantator de excentric, care urmarea sa ajute copiii in tranzitia lor catre adolescenta. Invatatoarea folosea pronumele „ei/ele”, se identifica ca o „mama queer” si avea parul de pe cap pe jumatate ras. Co-parintele lor, care aparea ocazional, avea barba, dreadlock-uri si purta adesea fuste. Daca cineva se opunea conventiilor de gen, aceia erau cei doi. Si totusi, chiar daca profesorul a colectat datele de contact ale tuturor parintilor, doar mamele au fost conectate la chat-urile text de grup. Sotul mamei respective a primit actualizarile prin e-mail, dar a fost scutit de toate conversatiile despre schimbarea orei urmatoarei intalniri sau despre cine ar trebui sa aduca ce la masa de vineri.

Rasfoindu-si contactele de pe telefon, si-a dat seama cat de multe mame sunt in lista ei de contacte. Putinii tati pentru care avea informatii de contact erau divortati, cu exceptia unui apropiat si a unui tata ale carui informatii de contact le-a obtinut pentru ca a fost insarcinat sa gestioneze o intalnire de joaca in timp ce sotia lui era plecata din oras. 

2. Cand mamele tin alte mame raspunzatoare pentru „munca femeilor”

In postarea sa despre actele de microfeminism, Jo-Ann Finkelstein, recomanda: „Daca prietena ta isi cere scuze pentru casa ei dezordonata, spune: «Cred ca [numele sotului] nu a ajuns inca la ea». ” Femeile inca se simt responsabile si le considera pe celelalte femei responsabile pentru curatenia din casele lor, chiar daca treburile casnice sunt impartite (oarecum) echitabil intre doi parinti. Poate ca uneori ne surprindem facand judecati tacute sau rezistand impulsului de a cere scuze, dar impulsurile sunt adanc inradacinate, adesea involuntare. 

Ceea ce este mai rau, insa, este atunci cand, in mod constient, tin alte mame responsabile pentru „munca femeilor”. 

3. Cand mamele spun fetelor ca sunt frumoase

 

Primesc o multime de comentarii de genul acesta. Credeti-ma, nu sunt mama partinitoare care crede ca copiii mei sunt unic de pretiosi. Bine, sunt partinitoare cand vine vorba de pretiozitatea copiilor mei, dar in ceea ce priveste aspectul lor, studiile au aratat ca persoanele multirasiale, precum fiica mea si fiul meu de noua ani, sunt in general percepute ca fiind mai atragatoare.>, se arata in povestea unei femei. 

Ceea ce nu explica unele studii este de ce mult mai multi oameni comenteaza despre frumusetea fiicei decat despre cea a fiului. Sigur, unii oameni au spus ca a fost un copil frumos - asta dupa ce a scapat de aspectul de bunic morocanos cu care s-a nascut - si de-a lungul celor noua ani care au urmat, oamenii de ici si colo i-au spus ca este un „tanar frumos”. Dar oamenii ii spun fiicei, sau ii spun mamei in fata fiicei ca este frumoasa tot timpul. Precis acesti oameni au intentii bune. Cu o singura exceptie notabila, nu sunt barbati mai in varsta cu intentii sinistre - de fapt, majoritatea dintre ei sunt parinti. Nimic din toate acestea nu este pentru a invinovati sau rusina mamele - cu siguranta nu au nevoie de mai multa vinovatie cu care sa se confrunte. Patriarhia este limba lor materna. 

https://www.yourtango.com/family/how-even-great-mother-unknowingly-perpetuate-patriarchal-gender-norms

Sursa foto: freepik

Citeste si despre