Oricat de ocupata ai fi, este important sa fii disponibila si sa asculti cu atentie copilul, orice ar avea de spus!
Trebuie sa intelegi ca atunci cand un copil vrea sa vorbeasca sau sa iti transmita ceva, dorinta lui este in acel moment si nu mai tarziu, cand ti-ai dori tu. Copilul nu este ca un adult. Nu poate sa astepte 5 minute pana sa vorbesti cu el, pentru ca nu are rabdarea suficient dezvoltata! Iar daca nu il asculti, este posibil ca data urmatoare sa nu mai vrea sa iti vorbeasca! Tine cont ca poate fi ceva cu adevarat important legat de sanatatea sau siguranta lui!
Fa o intelegere cu micutul tau!
Exista si vor aparea mereu situatii in care iti va fi imposibil sa vorbesti cu micutul tau exact in momentul in care doreste. De aceea, este important sa faci un mic targ cu el sau sa ii explici de ce trebuie sa astepte putin. Daca esti in mijlocul unei conversatii si cel mic te trage de manecuta sa iti spuna ceva, atunci vorbeste cu el si spune-i "te rog frumos sa astepti cateva secunde, pentru ca acum nu te pot asculta cum trebuie si nu iti pot acorda toata atentia necesara, deci nu te pot ajuta".
Dupa ce termini conversatia, acorda-i toata atentia ta si spune-i ca acum esti numai ochi si urechi pentru el. Explica-i cat este de important sa ai suficient timp pentru a-l asculta, pentru ca numai astfel il poti ajuta cu tot ce are nevoie. De asemenea, invata-l sa nu strige mereu dupa tine prin casa "mami, mami", de cate ori vrea sa iti spuna ceva.
Spune-i ca atunci cand tu lucrezi sau vorbesti cu cineva, iar el vrea sa iti spuna ceva trebuie sa vina frumos la tine sa te atinga pe o mana si sa iti spuna ca vrea sa vorbeasca cu tine. Si ca numai atunci tu vei sti ca trebuie sa termini repede ce ai de facut pentru a-l asculta. Dar ca nu este frumos sa intrerupem conversatiile altora!
Este important sa vorbesti cu micutul tau fie ca are 1 luna, 1 an sau 10 ani. Poate te intrebi despre ce? Despre absolut orice: jucarii, prieteni, dorinte, gradinita, scoala, pasiuni etc. Micile momente de conversatie cu el va apropie mai mult si ajuta la consolidarea relatiei parinte-copil.
In plus, in acest fel ii vei crea oportunitati de comunicare si momente in care sa iti spuna ce are pe suflet sau ce doreste, fara a mai fi nevoie sa intervina in discutiile tale in alte momente sau sa te intrerupa din munca.
Doar pentru ca unele subiectele nu sunt importante pentru tine, nu inseamna ca trebuie sa le ignori!
Este posibil ca cel mic sa vina la tine cu subiecte infantile si fara noima. In acele momente e posibil sa te enervezi pentru ca te-a intrerupt din munca doar pentru asta. Insa trebuie sa ai in vedere faptul ca la varste mici copiii se ingrijoreaza din orice si au curiozitati multiple, unele mai interesante, altele mai putin.
Nu ii spune niciodata ca ce spune este o tampenie sau o prostie si nici nu desconsidera ce are de spus. Daca ii transmiti ca ce are el de spus este neinteresant sau neimportant, data viitoare nu iti va mai spune nimic pentru ca el nu are capacitatea de a cerne informatiile si de a stii care lucruri sunt mai importante de spus si care nu.
Pe cat de important sa il asculti tu pe el, la fel de important este sa il inveti si pe el sa te asculte. Vorbeste cat mai mult cu el si poveste-i si fragmente din viata ta, insa mentine totul intr-o lumina pozitiva. Nu ii povesti despre grijile financiare sau problemele tale. Nu trebuie sa il impovarezi cu astfel de probleme.
Tu esti un exemplu pentru el!
Asadar, trebuie mai intai sa dai dovada ca esti o buna ascultatoare pentru ca si el, la randul lui sa devin astfel. Este important sa ii acorzi toata atentia, sa il asculti cu rabdare si sa incerci sa il ajuti de fiecare data cand are nevoie.