Dragi mamici, invatati sa va iubiti formele de dupa nastere

| | Actualizat: 2018-09-19 00:00:00

"Sunt grasa", "Sunt imensa", "Sunt plina de celulita", "Abia reusesc sa ma mai misc", "Nu o sa mai slabesc niciodata", sunt doar cateva fraze pe care le rostesc de cele mai multe ori proaspetele mamici.

Iar realitatea acestor afirmatii este confirmata de cateva mamici, care au fost de accord sa ofere, pentru copilul.ro, marturii despre cum au perceput formele lor dupa nastere:

"In timpul sarcinii m-am ingrasat aproape 30 de kilograme, situatie despre care - de ce sa nu recunoastem -, nimeni nu s-ar simti confortabil, indiferent ce sentimente iti aduce nasterea copilului. Nu ai cum sa te simti bine in pielea ta cand ramai cu mai mult de 20 de kilograme in plus. Pana la urma, chiar daca devenim mame, ramanem femei...

Eu nu m-am infometat, insa, la cateva luni dupa nastere (am nascut natural), am mers la sala. Nu am slabit extraordinar (nici nu aveam cum, fiindca unele exercitii imi erau contraindicate), dar am avut un tonus mai bun, fiindca faceam ceva in sensul acesta. Am revenit la formele de dinainte de nastere cand fetita mea a inceput sa mearga...", Liana Anton, 35 de ani, mama unei fetite de 7 ani.

"Eu nu am apucat sa ma dezmeticesc bine dupa nastere, pentru ca, imediat dupa recuperarea de dupa operatia de cezariana si cand incepusem sa fiu entuziasmata ca mai aveam pana in 10 kilograme de dat jos ca sa fiu multumita, am ramas insarcinata fara sa vreau si m-am trezit ca o iau de la capat.

Am incercat sa iau cat mai putine kilograme in a doua sarcina pentru ca aveam deja surplus de kiglograme. Am luat mai putin, insa am avut o burta imensa si m-am trezit dupa a doua sarcina ca nu mai eram complexata de kilogrameele in plus, ci de faptul ca burta era foarte lasata dupa a doua cezariana intr-un timp foarte scurt. M-au ajutat prietenele si experientele lor si am inteless ca uneori este nevoie de mai mult timp sa-ti revii, depinde de organism de varsta, boli asociate, dereglari hormonale.", Mihaela Simona Dumitru, mama a doi copii, de 3 ani si 11 luni, respective 2 ani si 5 luni.

"Treaba asta cu slabitul da batai de cap multor femei. Eu am luat in sarcina 22 de kilograme (mda, aveam 48 cand am ramas insarcinata) si am ramas cu 8 pe cap. Si astea 8 au decis sa ramana acolo si sa nu plece nicicum… Asa ca am decis ca e momentul sa fac ceva. Dietele drastice nu sunt pentru mine, asa ca am gasit o abordare mai… holistica", a declarat Diana, 35 de ani, mama a unui copil de 3 ani.

Din dorinta de a fi cat mai slabe, multe dintre femei ajung sa se infometeze sau sa tina cele mai restrictive diete pentru a da jos cat mai repede kilogramele acumulate in sarcina.

De ce?

Pentru ca asa cere societatea, care a creat deja modele. Tot ceea ce ni se ofera in mass-media este modelul slim, care nu are forme si care reuseste ca prin minune sa arate perfect, fara niciun pic de burta, la doar trei zile de la nastere.

Foarte multe vedete incearca sa demonstreze ca poti fi slaba imediat ce iesi pe usa spitalului. Ne dam oare seama de impactul negativ pe care il au aceste indemnuri si sfaturi asupra mamelor simple? Nu prea mult, din moment ce promovam constant si insistent imaginea mamicii perfecte, scoasa ca din cutie, despre care nu ai spune ca a nascut cu doar trei zile in urma!

Crearea de standarde si de modele nu le ajuta cu nimic pe mamele simple.

Aveti rabdare cu voi!

Nu toate avem acelasi organism! Fiecare femeie este diferita in felul sau. In cele mai multe cazuri ne ingrasam foarte mult in sarcina. Si da… e greu sa scapi de kilogramele in plus.

Foarte multe femei ajung insa sa fie mai obsedate de silueta lor decat sa fie incantate si fericite pentru ca in sfarsit isi tin pruncii in brate. Multe proaspete mamici se pierd pe ele in detalii pe care le cere societatea, si nu familia si copiii nostri, exact persoanele de care ar trebui sa ne pese si ar trebui sa le luam in considerare parerea.

Dezechilibrele hormonale care apar imediat dupa sarcini, explozia aceea uriasa de hormoni, pot da stari ciudate proaspetelor mamici. Presiunea sociala si impunerea modelului da mama slaba imediat dupa nastere nu fac decat sa acutizeze depresia post-natala.

Sexi nu inseamna o mama perfecta

O mama perfecta trebuie sa isi concentreze in primul rand atentia catre copil si catre sotul sau. Cu siguranta iubitul tau nu fi deranjat de kilogramele tale in plus si nici nu le va observa mult timp de acum inainte, tinand cont de minunea pe care ai adus-o in viata lui.

Fiti realiste si oferiti-va timp!

Rabdarea este cheia catre succes in orice ai face. Sa fii mama nu e usor si nici nu poti multumi pe toata lumea. Sa nasti astazi si sa slabesti maine este de asemenea imposibil in cele mai multe cazuri. Studiile au demonstrat ca organismul unei femei trece prin schimbari majore in cele noua luni de sarcina. Abia intr-un an isi pot reveni la forma initiala a corpului si la kilogramele dinainte de nastere.

"Alaptarea m-a ajutat sa slabesc enorm"

Alaptarea este foarte importanta pentru bebelus, insa nu este o regula ca aceasta sa ajute la pierderea in kilograme. Lasati modelele deoparte si fiti voi insiva, iubiti-va corpul si bucurati-va de prunci. Sunt atat de importanti! Nu va mai lasati influentate de lumea din jur. Toti suntem unici, reactionam diferit si, bineinteles, ne crestem copiii diferit.

Santatea este mai importanta decat orice! Spuneti "NU dietelor" severe imediat dupa nastere. Bucurati-va de urmele pe care le-a lasat sarcina pe corpul vostru, caci sunt cele mai importante si frumoase. Chiar este sanatos sa iti iubesti corpul si pe tine pentru a avea o viata linistita ca mama.

Citeste si despre