Fara indoiala, ti se va parea ciudat sa afli ca locuinta ta iti ofera un alt mijloc de a te cunoaste mai bine. Este extrem de interesant sa-ti formezi o noua perspectiva asupra vietii, sa devii mai constienta, sa inveti toate aceste notiuni cu scopul de a te cunoaste mai bine. Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti pui tot timpul intrebari si sa ajungi obsedata! Pur si simplu trebuie sa fii treaza, sa ai ochii si urechile deschise, sa te interesezi de tot. Iti vei spune: "Aha! Iata ca tocmai am aflat un nou aspect despre mine insami!". Si vei hotari daca te vei folosi de acest lucru sau nu. Ar fi util sa-ti formezi un obicei din a purta urmatorul scurt monolog interior: "Imi place acest nou aspect al meu? Ma satisface? Ma face fericita?". Pe masura ce devenim constienti, putem inlatura aspectele indezirabile pentru ca avem un pret mare de platit pentru ele – ne aduc mai multe dezavantaje decat avantaje.
Casa ta sau locul unde traiesti reprezinta eul tau interior. Cum e la tine acasa? Casa ta are mai multe etaje? Etajele reprezinta diferitele nivele pe care le regasim in interiorul sufletului. Subsolul reprezinta instinctul sau inconstientul si trecutul. Parterul corespunde constiintei sau prezentului. Cu cat urcam mai mult, cu atat mai mult ne apropiem de "a fi", de dimensiunea spirituala si de viitor.
In prezent, locuiesti la subsol? Ori petreci multa vreme in subsolul casei? Bineinteles, semnificatia acestui lucru poate varia de la o persoana la alta. Poate simti nevoia sa te lasi in voia placerilor, a nevoilor de ordin material? Acest lucru se poate datora faptului ca in trecut n-ai facut niciodata asta. Poate ca nu te-ai cufundat niciodata in explorarea instinctelor. Tu singura poti hotari daca faptul de a-ti asculta instinctele fundamentale, cele de satisfacere a simturilor, iti sunt benefice sau nu. Nu trebuie sa uiti niciodata ca pentru a reusi sa ne controlam instinctele trebuie mai intai sa invatam sa le traim. Atractia ta catre subsol poate insemna si faptul ca in prezent simti nevoia sa rascolesti prin subconstient pentru a descoperi alte aspecte ale personalitatii tale. O alta semnificatie ar fi ca traiesti prea mult in trecut, ca acesta iti domina viata prezenta.
Dimpotriva, daca locuiesti la un etaj de sus, probabil ca in tine exista ceva care este atras de spiritualitate, de "a fi". Aspectul material al vietii nu este singurul care conteaza pentru tine. Asculti aceasta atractie sau ii rezisti? Daca locuiesti la o altitudine ridicata, in natura, esti intr-un contact si mai strans cu partea spirituala a eului tau. E mult mai usor sa stabilesti un contact constient cu Dumnezeu in mijlocul frumusetilor naturii decat in vacarmul unui oras poluat!
Cum sunt plafoanele locuintei tale? Sunt inalte sau joase? Cu cat tavanul este mai sus, cu atat dispui de mai mult spatiu si de libertatea de a merge mai departe. Sunt multe scari? Dupa cum stii, scarile folosesc pentru a urca sau a cobori. Scarile din casa ta simbolizeaza trecerea de la subconstient la constient si de la constient la subconstient. Daca urci si cobori scarile fara incetare, probabil ca in viata ta prezenta te plimbi de la o stare de constiinta la alta. Daca locuiesti mereu la acelasi etaj, e posibil sa te afli intr-o perioada foarte stabila.
Ai o locuinta spatioasa? In caz afirmativ, vrei sa respiri in voie in lumea ta interioara. Daca, dimpotriva, ai o locuinta foarte mica si te simti "stramtorata", inseamna ca nu-ti acorzi tot spatiul de care ai nevoie pentru a creste si a respira.
Iti place sa fii inconjurata de frumusete? Ceea ce vezi in jurul tau este plin de armonie? Iti plac mobila, accesoriile electrice, culoarea peretilor? Felul in care e aranjata casa ta te umple de bucurie? Sau sunt camere pe care ti-ar placea sa le transformi in intregime? In caz afirmativ, acelasi lucru se intampla si in viata ta interioara. Ce faci in aceasta situatie? Te plangi ca nimic nu e pe gustul tau, fara sa faci niciodata nimic, sau te pui pe munca pentru a schimba ceea ce nu-ti place?
Casa sau apartamentul tau este plin de mobila, bibelouri, suveniruri pe care le colectionezi de multi ani? In acest caz, e foarte probabil ca si in interiorul tau sa fie o asemenea "aglomeratie". Ti-e greu sa renunti la principii, la obiceiuri, la vechile tale idei? Poate ca iti doresti lucruri noi, dar nu-ti dai seama ca e important sa renunti la vechituri pentru a face loc noului! Continua sa acumulezi si, la un moment dat, nu vei mai avea loc pentru nimic! Esti constienta de toata munca, de toata energia necesara pentru a sterge, a curata si a intretine toate acele lucruri? De banii cheltuiti pentru reparatii si asigurari? Aceasta energie ar putea servi la ceva mult mai profitabil! Gandeste-te ca aglomerarea materiala este insotita de aglomerarea mentala. Aceasta este la originea problemelor de memorie. Cate persoane in varsta au probleme cu memoria pe termen scurt? Isi amintesc cu usurinta faptele petrecute cu peste douazeci de ani in urma, dar nu-si amintesc ca ti-au povestit acelasi lucru cu o jumatate de ora mai devreme si se repeta fara incetare.
Ai o casa bine luminata, cu ferestre mari? Ceea ce vezi cand te uiti pe fereastra este frumos, calm, odihnitor? Ferestrele reprezinta perspectiva ta asupra lucrurilor si a fiintelor si felul in care vezi ceea ce te inconjoara.
Curatenia este importanta pentru tine?
Daca cineva ar muta mobilele din loc, ar gasi o gramada de praf? Dulapurile si sertarele sunt curate? Daca ai lasat praful sa se depuna in casa, probabil ca s-a depus "praf" si in spiritul tau. Acest "praf" provine din dimensiunea mentala, dintr-un intelect care incearca sa inteleaga totul, sa explice totul, sa analizeze totul.
Este calea regala ce duce la orgoliu! O persoana orgolioasa vrea intotdeauna sa aiba dreptate, incearca sa-si impuna ideile, iar aceasta atitudine da nastere unor boli grave in interiorul ei si in relatiile sale cu altii.
La tine acasa e ordine? Curatenia si ordinea sunt doua lucruri diferite. E posibil ca totul sa fie foarte curat, insa mobilele sa fie pline de obiecte care nu sunt la locul lor. Probabil la fel e si in interiorul tau. Poate ca ti-e greu sa iei decizii, sa afli exact ce vrei sa faci cu viata ta. De asemenea, poate ca esti o persoana care deseori amana pe a doua zi ce are de facut. Poate ca intentia exista, dar ti-e greu sa treci la actiune. Cand cauti un lucru si nu-l gasesti din cauza dezordinii, pierzi foarte mult timp si energie. Asa se intampla si cand vrei sa treci la actiune. Pierzi timpul hoinarind dintr-un loc intr-altul, in loc sa mergi drept la tinta.
Bucataria este locul dominatiei feminine. Aminteste-ti ce-ti spuneam mai devreme despre principiul feminin. Acesta reprezinta aspectul hranitor si creativ al fiintelor umane, indiferent de sex. Este capacitatea de a exprima tandretea si blandetea. Este deschiderea catre intuitie si catre aspectul psihic al vietii. Principiul feminin este deci intr-un contact mai strans cu propriile nevoi. In bucataria ta e ordine? E un loc spatios, functional, placut? Bucataria ilustreaza foarte bine ce se intampla cu tine cand esti in contact cu principiul tau feminin.
Acum sa trecem la dormitor. Este incaperea cea mai confortabila? Te simti bine acolo? Este aranjat dupa gustul tau? Dormitorul reprezinta aspectul intim al eului tau. Daca vrei sa cunosti acest aspect, descrie-ti camera asa cum ai face-o pentru cineva care nu a vazut-o niciodata. Ai grija ce termeni folosesti in descrierea ta; acestia releva ambianta vietii tale intime.
Ai tendinta sa te ingrijesti mai mult de aparente decat de ceea ce nu se vede? Ai grija mai mult de aspectul interior sau de cel exterior al casei? Cand cineva intra pentru prima data la tine in casa, isi face o impresie foarte buna? Impresia aceasta se schimba cand isi indreapta atentia catre detalii? In caz afirmativ, personalitatea ta are un rol dominant in raport cu individualitatea.
Personalitatea unui om este ceea ce se vede din exterior, ceea ce percep oamenii la inceput. Individualitatea nu se dezvaluie, in general, decat atunci cand incepem sa cunoastem mai bine persoana respectiva. Pentru a deveni proprii nostri stapani, trebuie sa intram in contact cu individualitatea noastra. Personalitatea este modelata de catre parinti, de educatie si de influentele suportate in timpul copilariei. Ne-am dezvoltat un anume tip de comportament, o anumita personalitate, pentru a placea celor din jur. Majoritatea oamenilor gandesc, vorbesc si actioneaza conform cu ceea ce cred ca asteapta ceilalti de la ei. Fac aceasta din nevoia de a se simti iubiti, din teama de respingere. Cand iti vei descoperi adevaratele nevoi, cand vei intra intr-un contact mai profund cu lumea ta interioara si cu ceea ce-ti este benefic, iti vei descoperi individualitatea. Vei descoperi cine esti cu adevarat. Vei pastra, bineinteles, anumite aspecte ale personalitatii prezente, dar pe altele le vei schimba. Cu cat vei deveni mai constienta de aceasta individualitate, cu cat iti vei dezvolta mai mult talentele, cu atat totul iti va deveni mai clar. Iar interiorul casei tale va reflecta aceasta claritate.
Esti genul de persoana care, cu anumite ocazii, face curatenie mare, dar intre aceste date lasa totul in voia soartei? Aceasta indica o lipsa de perseverenta in disciplina. Multe persoane fac eforturi periodice pentru a-si imbunatati viata. Fac o munca de armonizare interioara si traiesc un timp pe aceasta baza. Totul este in armonie pentru o vreme si sunt foarte mandre de ele insele. Astfel se lasa duse pana cand nu se mai recunosc si apare descurajarea. Atunci reincep "curatenia mar". Este mult mai usor sa pastrezi ordinea in tine fiind atenta in fiecare zi, prin disciplina de fiecare zi. Pentru a reusi sa evoluezi, pentru a invata sa te iubesti si sa-i iubesti pe ceilalti cu adevarat, trebuie sa-ti impui o disciplina, pentru ca in lipsa acesteia nu exista dragoste.
Diferenta dintre disciplina si rigiditate
Este important sa intelegi diferenta dintre disciplina si rigiditate. Adopti o disciplina atunci cand faptul de a indeplini ceva iti aduce mai multa placere decat probleme si hotarasti sa faci acel lucru in mod regulat. O faci pentru ca te simti bine sa stii ca ai facut-o si este ceva natural sa doresti ceea ce-ti face placere. Sa luam un exemplu. Stii ca te simti mai bine daca te speli pe dinti dimineata decat daca nu o faci. In al doilea caz, toata ziua simti ca ceva nu este in regula: gura ta este murdara. Iata de ce hotarasti sa te speli in fiecare dimineata, deoarece senzatia de bine pe care o obtii in acest fel compenseaza din plin timpul consumat. La fel si in cazul multora din treburile cotidiene. Cand descoperi ca o activitate iti aduce bucurie, de ce n-ai decide sa faci din asta un obicei bun?
Dimpotriva, rigiditatea consta in a actiona de o maniera inflexibila. Inseamna sa te obligi sa faci anumite lucruri de care n-ai chef, din cauza unei decizii luate anterior. Iata un exemplu: sa presupunem ca o persoana isi programeaza tot timpul in avans. Hotaraste sa faca una sau alta in cutare sau cutare seara, sa-si plateasca impozitele sambata etc. Cand vine momentul in care trebuie sa aduca la indeplinire actiunea respectiva, isi impune sa o faca, chiar daca n-are nici un chef. O persoana rigida nu-si da dreptul sa reflecteze cateva momente la decizia sa, pentru a se intreba: "Daca nu fac asta acum, care este pretul? N-as putea sa o fac altadata, fara consecinte dezagreabile?". Ceea ce conteaza este sa-ti dai dreptul de a reevalua o decizie, eventual s-o inlocuiesti cu alta.
In concluzie, iti atrag din nou atentia asupra faptului ca in viata, nimic nu e intamplator. Totul are rolul de a te invata sa te cunosti mai bine. Tu esti cea care decizi sa te servesti de aceste mijloace. Iar pentru asta nu e nevoie sa devii maniaca sau o fanatica a intrebarilor!
Daca iti vei examina bine locuinta, sub toate aspectele, si vei reusi sa faci legatura intre ceea ce observi si starea ta interioara, vei primi niste mesaje extraordinare. In acest fel, poti decide sa schimbi lucrurile care nu-ti sunt pe plac.
De asemenea, poti lasa totul neschimbat daca te simti bine asa cum este. Ceea ce conteaza este sa te accepti asa cum esti si sa stii ca n-ai de dat socoteala nimanui in afara ta. Gaseste placere si bucurie in felul tau de a fi!
Iata gandul asupra caruia te invit sa te concentrezi in saptamana ce urmeaza lecturii acestui capitol:
"Imi deschid ferestrele sufletului
si il vad pe Dumnezeu in toata splendoarea sa."