Faci fata schimbarilor?

| | Actualizat: 2005-10-13 12:23:27

 

Ai remarcat cu siguranta ca unii oameni se adapteaza schimbarilor cu o mai mare usurinta decat altii. Probabil este o abilitate innascuta, o invatare din propriile greseli sau doar o aparenta.

Schimbarea este nelipsita din existenta umana. Poti fi genul de om care simte nevoia instinctuala de a schimba ceva legat de propria persoana sau de mediul in care traieste, sau genul de om conservator dar care este nevoit sa se supuna unor obligatii impuse de altcineva, cum ar fi, spre exemplu, superiorii sai, prieteni, familie si diferite alte conjuncturi.

Indiferent de categoria in care simti ca te incadrezi, nu uita ca cel mai important aspect al abordarii unei noutati este acela de a ii descoperi partea pozitiva. Desi, uneori, aceasta pare greu de gasit, in esenta, este extrem de important sa nu renunti la cautarea ei.

De multe ori schimbarile trebuie adoptate fara propria dorinta sau acceptare; este o imprejurare nu foarte fericita, dar uneori necesara. Si depinde de tine sa privesti lucrurile dintr-un aspect care sa te avantajeze.

Lipsa increderii in aceasta putere proprie de a gasi partea buna, atitudinea negativa si o analiza superficiala a lucrurilor sunt elemente care iti pot creea o stare de frustrare si de teama.  

Incearca sa descoperi cea mai buna alternativa si sa o aplici fara ezitare; judeca toate optiunile, chiar si pe cele care aparent par imposibil de realizat. Schimbarea locului de munca este un exemplu  semnificativ si destul de des intalnit in societatile tot mai dinamice din punct de vedere economic, social si tehnologic.

Atunci cand aceasta se transforma intr-o necesitate, poate aparea o stare de disconfort, dezamagire sau chiar disperare. Primul pas este depasirea acestei stari; cu multa vointa si o gandire obiectiva acest lucru nu va fi dificil.

Urmatorul pas este cel mai important: analizarea optiunilor. Poti alege sa cauti un alt loc de munca, sa urmezi cursuri de recalificari, sa te avanti intr-un domeniu total nou (daca esti un curajos fara limite) sau sa aloci mai mult timp dezvoltarii propriului intelect. Ultimul pas ar fi adoptarea deciziei luate. Acest lucru necesita o vointa puternica si multa rabdare.

Infruntarea unei schimbari este, in ultima instanta, o provocare. Este o trasatura naturala a omului de a se autoapara atunci cand apare o amenintare. Noutatea unei imprejurari are nenumarate aspecte ce pot fi considerate astfel. Concentrarea asupra rezultatelor si mai putin asupra temerilor te mobilizeaza si te impulsioneaza in atingerea scopurilor.

Ai incredere in tine. Ai incredere in alegerile tale. Invata sa te obisnuiesti cu imprevizibilul  unei lumi intr-o continua schimbare. Adopta atitudinea pozitiva in toate situatiile. Creeaza-ti propria lista de optiuni si judeca lucrurile din cat mai multe perspective.

Sursa: Ele.ro

Citeste si despre