Fii optimist si increzator!

| | Actualizat: 2006-01-24 11:03:36

 

Daca sunteti convins ca veti fi bolnav si ca veti muri de tanar, sunt mari sanse sa se si intample! O spuneti, o cereti, atunci o veti si obtine. Dar acum, cand sunteti mult mai constient de rolul spiritului in existenta dumneavoastra si de puterea pe care o poate avea el in planul sanatatii, fara indoiala ca nu va veti mai permite sa lasati sentimentele negative sa va stapaneasca viata. Adoptand o atitudine pozitiva, veti alege intr-adevar sanatatea. Apatia, supararea, tristetea fac casa buna cu boala; oamenii care traiesc de aceasta parte a baricadei sunt mult mai expusi riscului de a deceda prematur in urma unei boli oarecare sau de a trai intr-o anumita stare de degenerescenta.

Nici una, nici cealalta situatie nu va tenteaza, fara indoiala. Atunci trebuie sa iesiti in intampinarea acestei tristeti si sa alegeti bucuria de a trai; trebuie sa invatati sa va bucurati de viata, in incredere, in armonie, in lumina.

Armonia capata o importanta care nu este de neglijat – a trai in armonie cu sine si cu ceilalti ar trebui sa fie unul dintre cele mai importante scopuri din viata noastra. Daca acest aspect este neglijat, toata viata ni se va parea incompleta, nesatisfacatoare. Atunci este nu numai permis, ci chiar de dorit sa-ti pui toata energia in slujba dobandirii armoniei. Aceasta implica, desigur, sa facem optiuni care ne seamana, care corespund valorilor si asteptarilor noastre si sa abandonam, chiar si la mijlocul drumului, ceea ce nu ne mai convine, fara vreun sentiment de vinovatie, fara rusine si fara remuscari.

A trai negativ inseamna sa atragem catre noi frustarea si disperarea. Cum am putea accepta, in mod constient, sa ne prabusim intr-o astfel de stare? Nu visam oare cu totii la o stare de multumire, de fericire si de prosperitate? Aceste stari sunt foarte aproape de noi, accesibile, in masura in care facem cateva eforturi pentru asta si daca acceptam sa spunem „da“ vietii. In acest fel, lasam bucuria sa se nasca in noi si sa se rasfranga asupra fiecarei portiuni din noi insine.

Sa fim exigenti fata de viata, sa ii cerem ceea ce e mai bun, ceea ce e mai frumos. Cu totii avem dreptul la fericire. Oricare ar fi situatia noastra, ea se poate schimba oricand. Nu conteaza de unde venim, important este sa vrem sa continuam drumul ales.



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Fraze pozitive


  

Pentru a fi in masura sa vedem viata intr-un mod optimist si pentru a obtine un avantaj in ceea ce priveste propria sanatate, este neaparat nevoie sa avem mai intai o imagine a noastra pozitiva. Atata timp cat nu ne iubim si  nu ne acceptam, este aproape imposibil sa traim intr-o stare de entuziasm si de armonie. Deci, asupra acestui aspect trebuie sa ne indreptam atentia mai presus de orice.

Acordati-va dreptul de a fi ceea ce sunteti; sunteti unic si chiar din acest motiv aveti o valoare inestimabila. Renuntati sa mai faceti afirmatii negative despre dumneavoastra si sa va criticati inutil. Nimeni nu e perfect si oricine poate sa greseasca. Fiecare avem calitati si defecte – si adesea defecte ale calitatilor! Daca trebuie, bineinteles, sa ne preocupam de defectele sau toanele noastre, trebuie sa ne sprijinim in egala masura si pe calitatile noastre. Reamintiti-va de ele din cand in cand. Spuneti-va ca sunteti bun, inteligent, frumos! Inviorat de aceste complimente, veti infrunta cu siguranta ziua cu o energie debordanta. Starea pozitiva care salasluieste in dumneavoastra va patrunde liber prin toate organele, dand corpului dumneavoastra un sentiment de bunastare foarte placut.

De-a lungul zilei continuati sa folositi fraze pozitive tot timpul, chiar in fata unor situatii dificile. In loc sa spuneti „Uf! E greu, nu voi reusi niciodata!“, spuneti: „Iata ce provocare! Ce multumit voi fi cand voi raspunde acesteia!“ In acest fel, in loc sa lasati sa patrunda in voi disperarea care impiedica buna functionare a metabolismului, veti chema entuziasmul.

Invatati asadar sa folositi aceste fraze pozitive in toate domeniile vietii dumneavoastra. Ganditi intr-un mod pozitiv in materie de sanatate; spuneti-va: „Sunt sanatos, debordez de energie!“ Daca sunteti bolnav, spuneti-va: „Ma vindec; armata mea interioara este la lucru si incep sa ma simt mai bine.“In plan profesional, revendicati-va reusita; in ceea ce priveste dragostea, cereti tot ceea ce visati sa aveti etc. Cererile dumneavoastra nu au decat imaginatia proprie drept limita. Repetati aceste fraze seara la culcare, asa incat sa lasati subconstientul sa lucreze pentru dumneavoastra in timpul noptii. Apoi reinnoiti-va planurile, asteptarile si dorintele de dimineata, la trezire.

Actionand astfel in fiecare zi si chiar de-a lungul intregului an, veti sfarsi prin a va schimba radical perceptia asupra vietii – culorile ei va vor parea mult mai vii. Si sa te simti satisfacut de viata ta este un fapt care ocupa un loc important in planul sanatatii. Se pare ca, intr-adevar, cu cat esti mai inclinat sa gasesti un sens vietii, cu cat iti atingi scopurile, cu cat mai mult propria imagine este pozitiva si placerea este mai prezenta in activitatile zilnice, cu atat mai mult iti maresti sansele de a trai sanatos. Daca, in plus, avem o viata de cuplu satisfacatoare, o viata de familie stabila si o viata profesionala in progres, cresc sansele de a ne pastra sanatatea asa cum este.

Deci, in noi sta puterea de a ne controla gandurile, pentru ca ele sa ne calauzeasca pe drumul cel bun.



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

O problema de optiune


  

Optimismul este o alegere; alegem sa fim sau  nu optimisti. Unii poseda, din nastere, marea usurinta de a vedea partea buna a vietii, in timp ce altii trebuie sa munceasca mai mult pentru a ajunge aici. Dar optimismul este accesibil tuturor, oricare ar fi punctul nostru de plecare, oricare ar fi modul in care am trait anterior. Daca am fost mereu pesimisti, nu suntem condamnati la aceeasi soarta pentru tot restul vietii.

Alegeti in mod constient sa puneti capat emotiilor negative care exista in dumneavoastra, dati la o parte o data pentru totdeauna toate gandurile negative care va tortureaza. Pastrati in minte ideea ca tot ceea ce e negativ va submineaza energia si respectul de sine; o stima de care aveti mare nevoie pentru a va realiza, pentru a va implini in mod sanatos, pentru a trai in armonie cu sine si cu ceilalti. Sanatatea se mentine mai usor prin armonie decat prin incurcatele tensiuni de tot soiul. Tensiunile trebuie sa fie eliminate cat mai rapid posibil pentru a lasa loc calmului si pacii interioare benefice.

Desigur, viata este un sir de suisuri si de coborasuri, si acest lucru il experimentam in fiecare zi a existentei noastre. Atunci cand ne aflam in varf, incercam sa profitam la maximum de aceasta pentru ca stim bine ca nu vom putea ramane mereu acolo – tot ceea ce urca sfarseste prin a cobori! O astfel de atitudine nu este defetista si nici macar pesimista; inseamna doar sa fii constient si realist.

Astfel, fiind constienti de duritatea vietii, suntem mai putin surprinsi si dezarmati atunci cand intervin greutatile. La fel si atunci cand suntem intr-o situatie dificila, trebuie sa ne reamintim ca roata se intoarce, ca viata ne va oferi, mai devreme sau mai tarziu, o sansa, o revenire la acelasi nivel, o optiune, o solutie… A vedea viata in acest mod inseamna sa ne-o usuram enorm si sa o protejam eficient impotriva aparitiei bolii, reducand sensibil stresul si tensiunile inutile.

Este evident ca, oricat de optimisti am fi, nu putem evita orice boala – si acesti oameni se imbolnavesc. Totusi, ne imbunatatim clar sansele de a ramane sanatosi, facandu-ne viata mult mai placuta! Atunci de ce ne incapatanam sa vedem viata in culori sumbre, sa ne temem de viitor, sa vedem ceva negativ in orice?
Sa incetam sa credem ca va fi rau, si va fi bine. Sa incetam sa ne mai lamentam de soarta noastra nenorocita si sa trecem la actiune pentru a schimba lucrurile. Si prima actiune pe care trebuie sa o intreprindem este aceea de a ne schimba comportamentele mentale. Avem aceasta forta.



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Sa evitam ceea ce este negativ


  

Anumite persoane nu se pot abtine sa nu fie negativiste. Treaba lor. Sa fie, sa fie nefericite si sa cheme boala. Dar suntem oare obligati sa le suportam si sa ne lasam antrenati cu ele pe aceasta panta descendenta? Nu.

De fapt, daca sanatatea are intr-adevar importanta pentru noi, ar trebui sa ne dezvoltam capacitatea de a ne disocia de cei care ne fura energia. Acesti oameni negativisti, cu care ne petrecem timpul incercand sa ii remontam cu rabdare, ne secatuiesc de-a dreptul, pentru ca toata energia pe care ne-o folosim pentru ei nu ne este niciodata restituita. De aceea, atunci cand ne dam seama ca avem in fata astfel de persoane, trebuie sa ne aparam, sa ne aparam pe noi insine, mai ales daca ne simtim sensibili. Daca i-am sustinut, sfatuit, consolat de cinci, zece, cincisprezece ori si aceleasi eterne vaicareli revin fara incetare, trebuie sa ne retragem. Nu-i putem ajuta, e clar. In schimb, ei ne pot face rau. Poate fi extrem de dificil sa ne detasam, mai ales daca e vorba de persoane apropiate noua si pe care le iubim orice ar fi. Dar nu putem salva lumea daca lumea nu vrea sa fie salvata! Trebuie sa facem acest gest de retragere, senini si fara a ne simti vinovati.

Alegeti sa fiti inconjurati de oameni optimisti, de oameni care va apreciaza pentru ceea ce sunteti si care nu incearca sa intre in competitie cu dumneavoastra in vreun fel. Oamenii cu spirit pozitiv va pot aduce multe avantaje; ei energizeaza si transmit generos entuziasmul lor, iar dumneavoastra veti face acelasi lucru pentru ei.



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Avantajele rasului


  

In orice situatie, rasul ne poate fi de mare ajutor. Acesta are efecte pozitive, atat asupra spiritului, cat si asupra corpului nostru si de aceea el poate fi un ajutor pretios pentru a trece prin orice tulburare, de orice natura ar fi. Chiar in caz de boala, rasul da rezultate care nu sunt de neglijat; proprietatile sale terapeutice sunt recunoscute si chiar invatate in anumite facultati de medicina americane. El are, printre altele, puterea de a calma si de a combate anxietatea, destinzand muschii si nervii, si reuseste sa anestezieze, intr-o oarecare masura, durerea! De altfel, se stie ca persoanele mai in varsta, care au simtul umorului mai dezvoltat, sunt mai sanatoase.



Deci, avem tot interesul sa acordam rasului cat mai mult loc in viata noastra si sa evitam proasta dispozitie, fie ca este vorba de a noastra sau de a celorlalti. Daca sunteti deprimati sau lipsiti de vlaga, mergeti la spectacole de comedie, inchiriati-va casete cu filme de comedie, cititi benzi desenate si radeti: curand veti intra in joc si veti prinde forte noi!



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Evitarea depresiei


  

A fi optimisti si increzatori este cel mai bun mod de a ne indeparta de depresie. Aceasta moleseala, in care prea multi dintre noi alunecam in diverse ocazii, este un adevarat teren minat: a fost dovedit ca ea produce imbatranirea precoce si ca atrage un mare numar de boli cronice, care sfarsesc printr-o moarte prematura.

Daca va simtiti cuprinsi de depresie, cautati cat mai repede un ajutor. Nu asteptati! Caci atunci cand veti fi prea prinsi in mrejele ei, nu veti mai reusi sa vedeti clar, iar ideea de a merge la un consult, probabil nici nu va va trece prin minte; fara indoiala ca veti nega ca va simtiti rau, in timp ce ceilalti vor incerca sa va arate care este realitatea. Incercati, de asemenea, sa faceti ordine si in emotiile si sentimentele voastre inainte de a fi coplesiti de ele.

Primele simptome ale depresiei sunt dificultatea de a adormi, o scadere considerabila a poftei de mancare, a libidoului, precum si dezinteresul fata de activitatile zilnice.

Urmariti, deci, cu atentie ceea ce se intampla!



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Incredere si pace


  

Aveti incredere in dumneavoastra, aveti incredere in ceilalti si in viata. Indoiala este cea care ucide bucuria si impiedica lucrurile sa functioneze normal; ea ne face sa nu avansam si sa cadem in inertie. Si inertia, dupa cum am vazut si vom vedea mai departe, este inceputul entropiei (stare de dezordine crescanda a unui sistem).

Increderea combate toate aceste aspecte negative, propulsandu-ne inainte, spre actiune, spre viitor. Ea ne da aripi si ne permite sa depasim situatiile care par lipsite de speranta. Atunci cand boala apare, increderea ramane cel mai tare atu al nostru. Cand ai incredere in tine, in corpul tau, in medicina traditionala sau alternativa, deschizi drum oricarei posibilitati.

Chemam astfel vindecarea.

In acelasi sens, pacea interioara este o stare esentiala a bunastarii generale, cea care cuprinde in acelasi timp corpul, sufletul si spiritul. Daca in haos totul devine apasator si dificil, pacea interioara lasa loc unei usurinte fara seaman, departe de conflicte si de vesnicele indoieli, la adapost de tensiuni si nelinisti. Pacea interioara este increderea suprema si destinderea prin excelenta. Ea ne indeparteaza de boala, eliberandu-ne de grijile si regretele noastre, indreptandu-ne din nou spre speranta si incredere. Atunci cand suntem intr-o stare de pace interioara, simtim cum debordam de energie; si aceasta pentru ca nu mai risipim aceasta hrana pretioasa alimentand ceea ce este inutil si care ne da inapoi.

Avem, deci, tot interesul sa cautam sa obtinem aceasta stare binefacatoare.

Desigur, putem reusi cu greu sa ne scaldam in aceasta stare de bine in fiecare zi si in fiecare clipa a vietii noastre, dar nu putem totusi nega faptul ca scopul nostru ar trebui sa fie acela de a atinge aceasta stare cat mai des posibil. Meditatia si spiritualitatea, in general, ne pot fi de mare ajutor pentru a ajunge la acest sentiment total de armonie, caci ele ne permit sa facem abstractie de toate situatiile dificile sau deconcertante in care ne aflam, ingaduindu-ne sa ne indreptam din nou atentia asupra a ceea ce este esential.



Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Citeste si despre