Incearca sa fii mama pe care copilul din tine si-ar dori sa o aiba! Cum crestem copiii cu dragoste si respect

| | Actualizat: 2021-12-20 01:54:13

Calitatea de parinte vine la pachet cu o multime de provocari pentru care nu te pregateste nimeni cu adevarat. Oricate carti si studii ai citi, oricate impresii ai schimba cu prietenii care au deja copii, atunci cand iti vine randul sa cresti si sa educi propriul copil, se schimba complet datele problemei.

Din fericire, parintii din ziua de astazi au la dispozitie o multime de informatii si instrumente care sa ii ajute sa gestioneze si cele mai provocatoare situatii. Vremurile s-au schimbat, mentalitatile sunt altele, iar lucruri care erau perfect acceptabile in urma cu 30 de ani, de exemplu, nu isi mai gasesc locul in parentingul modern. Cu toate ca avem la dispozitie o multime de informatii teoretice, mult din ceea ce facem in calitate de parinti este bazat pe instinct.

Atunci cand te afli fata in fata cu o situatie noua, actionezi pe baza de instinct si, fara sa iti dai seama, ajungi sa reproduci comportamente ale parintilor tai, fie ca acestea sunt pozitive sau negative.

De ce ne comportam la fel ca parintii nostri atunci cand devenim parinti

Multe lucruri din copilaria noastra raman in subconstient pana la maturitate. Anumite comportamente ale parintilor nostri nu le putem uita niciodata si ajungem sa le repetam cand devenim, la randul nostru, de parinti.

De exemplu, daca am avut parinti severi, sunt sanse ca, la randul nostru, sa fim autoritari atunci cand avem copii. In aceste situatii trebuie sa avem un moment de introspectie si sa ne gandim putin ce fel de parinti ne dorim sa fim. Vrem sa aplicam acelasi model ca parintii nostri sau ne dorim un alt fel de educatie pentru copiii nostri? Noi, atunci cand eram copii, am fost fericiti cu felul in care ne-au crescut parintii nostri? Ne-am dori acelasi lucru pentru propriii copii sau vrem sa le creionam o alta imagine in copilarie?

Pentru a afla raspunsul la toate aceste intrebari, cheia este empatia. Incercati sa va puneti tot timpul in locul copiilor vostri si sa va ganditi la ce simt ei in anumite situatii. Sau, si mai bine, ganditi-va la copilul interior si intrebati-va daca i-ar placea sa aiba o mama sau un tata cum sunteti voi. In cazul in care raspunsul nu este „da” categoric, trebuie sa reflectati mai mult asupra greselilor pe care poate le faceti, fara sa vreti sau fara sa va dati seama.

Luati doar ce e bun din relatia cu parintii

Chiar daca ajungeti la concluzia ca relatia voastra cu parintii nu a fost cea mai fericita, incercati sa pastrati doar amintirile frumoase si sa va impacati cu ideea ca atat au putut si atat au stiut ei sa faca, la momentul respectiv. Nu va indoiti de faptul ca v-au iubit, insa poate nu au stiut intotdeauna sa v-o arate. Sau poate ca modalitatea lor de a-si arata grija a fost prin autoritate. Acum, ca sunteti adulti, sunteti capabili sa intelegeti toate aceste lucruri si sa filtrati ce alegeti sa aplicati si voi in educatia copiilor si ce nu.

Niciun parinte nu este perfect si, chiar daca avem cele mai bune intentii, se intampla uneori sa gresim fata de copiii nostri. Atunci cand se intampla acest lucru, incercati macar sa nu fie aceleasi greseli pe care le-au facut parintii vostri si care, poate, v-au marcat copilaria. Iata cateva sfaturi care va pot fi de folos in relatia cu copilul vostru:

 Alegeti calea de mijloc. Excesele nu sunt bune in nicio situatie si intre a-i interzice copilului sa manance dulciuri si a-i da in fiecare zi, exista solutii de bun-simt, cum ar fi o regula care sa ii permita sa consume dulciuri in weekend sau de doua ori pe saptamana.

Lasati copilul sa greseasca. In acest fel, vor invata din propriile greseli si voi fi o versiune mai buna a lor, in fiecare zi.

Impuneti reguli si limite. Fermitatea (atentie, fermitatea, nu severitatea!) in relatia cu copilul este buna, iar un set de reguli pe care cei mici trebuie sa le respecte ajuta la educarea lor, ii fac responsabili si stabilesc raportul de autoritate din casa.

Iubirea este cea mai importanta. Toti parintii isi iubesc copiii, dar uneori, in ritmul agitat al vietii cotidiene, uita sa le aminteasca acest lucru. Copiii au nevoie permanent de confirmari, asa ca nicio zi nu ar trebui sa treaca fara imbratisari, pupici, laude si accentuarea faptului ca ii iubiti.

Cereti-le scuze cand gresiti. Nimeni nu este perfect, iar parintii gresesc de multe ori in relatia cu copiii. Lasati orgoliul la o parte si recunoasteti in fata lor atunci cand exagerati, cand va pierdeti controlul si cereti-le scuze. Copiii vor invata ca este important sa isi asume greselile si vor face si ei, la randul lor, acelasi lucru atunci cand va fi cazul.

Fiti atenti la emotiile lor. Discutati cu ei despre ce simt, ce ii framanta, ce ii supara, cum le-a fost ziua. Chiar si cei mici pot avea o zi dificila la scoala, iar atunci trebuie sa ii intelegeti si sa ii ascultati.

Petreceti timp de calitate cu ei. Multi parinti muncesc mult si nu mai au timp sa se joace cu copiii lor. Chiar daca aveti o singura ora pe zi la dispozitie cu ei, intrati in jocul lor, conectati-va, fiti acolo trup si suflet pentru ei si nu va lasati distrasi de telefoane sau alte activitati.

Dincolo de aceste lucruri, amintiti-le constant ca au bunici minunati si dati-le sansa sa se convinga de acest lucru si sa petreaca timp alaturi de ei, de cate ori au ocazia. Nu uitati ca multi oameni „repara” atunci cand sunt bunici ce au gresit atunci cand au fost parinti si cu siguranta parintii vostri se vor stradui sa fie cei mai buni bunici pentru nepotii lor.

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre