In viata fiecarei mame vine inevitabil momentul in care trebuie sa se intoarca la serviciu, dupa concediul de crestere a copilului. In Romania, perioada maxima de concediu este de 2 ani (3 ani in cazul copiilor cu nevoi speciale), insa unele mame aleg sa revina in campul muncii mai devreme. Decizia este personala si tine de mai multi factori, insa fie ca alegi sa te intorci la serviciu dupa 6 luni sau dupa 2 ani, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont.
In primul rand, adaptarea la noul program poate fi dificila. Nu numai ca muncesti, dar cand revii acasa te asteapta si alte activitati casnice, iar mamele se confrunta cu ceea ce multi numesc „dubla zi de munca”. Primele saptamani pot fi extrem de obositoare, pana iti ajustezi rutina si activitatile la noul program. In al doilea rand, poate interveni sentimentul de vinovatie. Nu este usor sa iti lasi dintr-o data copilul mic in grija altcuiva, fie ca este membru al familiei, bona sau institutie de ingrijire si este inevitabil sentimentul de vina, la fel cum este inevitabil sa te gandesti toata ziua la el si sa te intrebi ce face.
Incearca sa nu pui prea mare presiune pe tine…
… si sa nu te judeci prea aspru! Este doar o etapa cu care te vei obisnui treptat. Iata cateva sfaturi pentru a face procesul mai lin!
Da-ti voie sa simti emotiile. Este o etapa noua, iar schimbarile isi vor spune cuvantul. Incearca sa nu inhibi emotiile, discuta cu partenerul tau despre ce simti, cu prietene care au mai trecut prin asta inainte si care iti pot povesti cum a fost aceasta etapa pentru ele. Este important sa ai incredere in persoana in grija careia lasi copilul, pentru ca stresul sa nu fie atat de mare.
Profita de ocazie pentru a socializa. Multe mame simt nevoia sa iasa si sa socializeze dupa o perioada atat de lunga in care au stat doar acasa, cu copilul. Iesi in pauza de masa cu colegii, socializeaza si nu te simti vinovata ca ai timp pentru tine, fara copil. La urma urmei, faptul ca te intorci in campul muncii si interactionezi cu oamenii poate fi de bun augur, cu totii avem nevoie de socializare si comunicare.
Acorda-ti timp sa te readaptezi. Revenirea la serviciu dupa concediul de maternitate s-ar putea sa te puna putin in dificultate si sa iti dai seama ca nu dai acelasi randament ca inainte de nastere, ca ti-e greu sa iti amintesti anumite notiuni sau lucruri pe care le faceai inainte cu ochii inchisi. Da-ti timp sa reintri in ritm si tine cont ca este firesc sa se intample asa, pentru ca acum mintea ta este ocupata si cu „meseria” de mama.
Negociaza programul si sarcinile pe care le vei avea. Fie ca te intorci la acelasi loc de munca sau alegi un job nou, tine cont ca prioritatile tale vor fi altele acum. Este nerealist ca cineva sa creada ca poate da acelasi randament ca inainte. Discuta cu angajatorul inainte de intoarcere despre toate lucrurile care te framanta. S-ar putea sa ai nevoie de o perioada de tranzitie, in care sa lucrezi de acasa sau part-time la inceput. Multe mame nu au la cine sa apeleze atunci cand apar situatii neprevazute cu copilul, asa ca este important sa te asiguri ca ai sprijinul sefului tau atunci cand apar astfel de situatii si trebuie sa pleci mai devreme de la serviciu sau nu poti ajunge deloc, pentru ca micutul nu se simte bine.
Ai grija de tine! Poate cel mai important sfat este sa nu uiti de tine. Atunci cand tu esti bine cu tine, poti avea grija si de cei dragi. Intoarcerea la serviciu poate fi o etapa stresanta, obositoare si coplesitoare. Acorda-ti timp sa faci miscare, sa ai activitati relaxante si fa orice crezi ca te-ar putea ajuta. Unele mame apeleaza la terapie de grup sau la psihoterapie pentru a face fata mai usor schimbarilor. Tine cont ca poate fi de ajutor sa apelezi la un specialist pentru a face lucrurile mai usoare.
FOTO: Freepik