La inceputul fiecarui an, inspectoratele judetene de politie intocmesc coeficientii de criminalitate specifica, adunand numarul de infractiuni raportate de talharie si furturi din firme, inregistrate in anul anterior.
Pentru a determina nivelul de amenintare, coeficientii de criminalitate specifica sunt stabiliti pe baza datelor statistice colectate de structurile de cazier si evidenta operativa din I.G.P.R., Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti si inspectoratele judetene de politie. Acesti coeficienti sunt calculati la nivel judetean si zonal, reflectand infractiunile de talharie si furturi din societati comerciale inregistrate in anul precedent.
Coeficientii sunt calculati pentru un an intreg, prin adunarea valorilor din categoria criminalitatii specifice pentru talharii (total) si furturi din societati comerciale, inclusiv determinarea mediei nationale si judetene. La nivel zonal, acesti coeficienti sunt calculati pentru fiecare sector, municipiu, oras si comuna.
Datele obtinute sunt publicate anual de Directia de Ordine Publica din cadrul I.G.P.R. si de unitatile teritoriale de politie, pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului curent, pe site-urile oficiale ale I.G.P.R., Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si ale inspectoratelor judetene de politie.
Cele mai periculoase orase din Romania 2024
Pentru a evalua gradul de risc, sunt luate in considerare doar vulnerabilitatile legate de accesibilitate, vecinatate si caracteristici locale exterioare.
Clasificarea coeficientilor de criminalitate specifica este realizata astfel:
- Rata de criminalitate ridicata pentru judetele/zonesle cu coeficienti ce depasesc media nationala/judeteana;
- Rata de criminalitate medie pentru judetele/zonesle cu coeficienti cu valori intre 75% si 100% din media nationala/judeteana;
- Rata de criminalitate scazuta pentru judetele/zonesle cu coeficienti cu valori sub 75% din media nationala/judeteana.
Conform datelor pentru anul 2023, judetele cu cel mai ridicat coeficient de criminalitate la nivel national sunt Bacau, Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Galati, Iasi, Ilfov, Mures, Prahova, Sibiu, Timis si Bucuresti, acesta din urma continuand sa fie cel mai periculos oras din Romania.
CITESTE SI: Cele mai periculoase orase din Europa. Ai grija atunci cand le vizitezi!
In topul judetelor cu cea mai mare criminalitate, Brasovul ocupa prima pozitie, urmat de Iasi, Cluj si Constanta. La polul opus, cele mai sigure judete sunt Tulcea, Covasna si Harghita, acestea avand cel mai scazut coeficient de criminalitate.
In judetul Timis se observa un paradox in ceea ce priveste coeficientul de criminalitate. La nivel national, conform datelor centralizate de Politia Romana, judetul Timis are un coeficient de criminalitate ridicat, de 117,71%. Cu toate acestea, calculele efectuate la nivel local de catre IPJ Timis indica un coeficient de criminalitate mediu pentru Timisoara, de 98,25%, in timp ce restul localitatilor din judet prezinta un coeficient de criminalitate scazut.
- Surse: civicainfo.ro
- Foto: andreimagnea via. Pixabay