Mamele au dreptul sa stea acasa si sa isi ingrijeasca bebelusii dupa nastere oriunde in lume. Perioada concediului de maternitate difera, insa, de la o tara la alta.
In Romania mamele sau tatii pot sta pana la doi ani in concediu de crestere si ingrijire a copilului; perioada se prelungeste pana la 3 ani in cazul celor cu copii cu nevoi speciale. In alte tari, insa, perioada este mult mai scurta.
Pe cunoscuta platforma Reddit, oameni din mai toate colturile lumii au povestit cat se sta in concediu de crestere a copilului in tara lor natala
O femeie originara din SUA, care locuieste in Germania, a spus ca nici nu isi imagineaza sa fi facut un copil in tara natala. Motivul: durata foarte mica a concediului de maternitate din Staele Unite: „In Germania, am optat pentru 19 luni de concediu de maternitate cu fiecare copil: sase saptamani inainte de nastere si opt saptamani dupa nastere, platite 100%. Apoi am primit o indemnizatie mai mica decat salariul, insa mi s-a platit in continuare cotizatia la fondul de pensii. Teoretic, poti alege sa ai pana la trei ani de concediu de crestere a copilului aici, dar cel de-al treilea an nu este platit. Angajatorul este obligat sa te primeasca inapoi la locul de munca atunci cand se termina concediul”.
In Marea Britanie si mama, si tatal isi pot lua concediu de crestere a copilului dupa nastere: „Avem concediu de maternitate si de paternitate si, separat, o perioada de minimum doua saptamani de concediu atunci cand dai nastere. Daca tatal opteaza pentru concediu de crestere a copilului, automat mama va avea cele doua saptamani garantate de concediu si nu se poate intoarce la munca in acest interval”.
Franta si Austria garanteaza femeilor care dau nastere unui copil 6 saptamani de concediu inainte de nastere si 10 saptamani, dupa; la recomandarea medicului, perioada poate fi impartita si in 4 cu 12 saptamani. Perioada este obligatorie si se plateste cu 90% din salariu. In mod particular, in Austria concediul post natal este de 12 saptamani daca femeia naste prin cezariana.
In SUA proaspetii parinti au dreptul la 12 saptamani de concediu, care se impart la ambii parinti daca si tatal doreste sa ingrijeasca bebelusul. Cu alte cuvinte, poate lua mama 12 saptamani de concediu sau mama 10 si tatal 2 saptamani.
In Canada concediul ce crestere copil poate fi de 12 sau 18 luni si este platit cu 80% din salariu.
In Norvegia, barbatii sunt obligati prin lege sa isi ia doua saptamani de concediu atunci cand li se naste un copil. Mamele pot avea minim 15 saptamani e concediu.
In Australia, concediul de maternitate este de n an; in plus, femeilor li se garanteaza locul de munca.
In Slovacia, mamele pot avea 3 ani de concediu de crestere a copilului, in timp ce tatii au dreptul la 6 luni, perioada in care sunt platiti cu 75% din salariu.
Portugalia este una dintre tarile cu cel mai scurt concediu de maternitate: 4 luni cu plata intregului salariu sau 5 luni cu salariu de 87%. Tatal este si el obligat sa isi ia 10 pana la 15 zile de concediu, dar isi poate lua si o luna intreaga, atunci cand se termina concediul mamei.
In Noua Zeelanda se acorda pana la 36 de saptamani de concediu platit. Fiecare parinte primeste de la stat o suma de 450$ pe saptamana, indiferent de salariu. Angajatorul este obligat sa garanteze locul de munca, iar parintii beneficiaza de 4 saptamani de concediu platit in fiecare an si 10 zile pentru situatiile cand copiii sunt bolnavi.
Mamele din Belgia au dreptul la 14 saptamani de concediu in total. In prima luna sunt platite cu 90% din salariu, apoi cu 80% pentru restul perioadei. Tatal beneficiaza si el de 20 de zile libere dupa ce se naste bebelusul.
In Republica Moldova legislatia privind concediul de crestere copil este similara cu cea din Romania. Mamele pot opta pentru pana la 3 ani de concediu de crestere a copilului. In primul an sunt platite cu 70% din salariu, dupa care primesc doar 30% din salariu, asa ca majoritatea aleg sa se intoarca la serviciu dupa primul an.